Горна блефаропластика – консултации с различни лекари, цени, мнения и операция при д-р Наталия Иванова

В тази публикация дама, която пожела да остане анонимна, споделя опита си с оперативна блефаропластика при д-р Наталия Иванова. Тя откликна на мой призив – повече смели дами да споделят за операцията, за да бъдат полезни на остналите, на които им предстои.

Ето и нейния разказ:

Предистория

За мен: на 50+ съм, без проблеми със зрението. От малка съм със свлечени клепачи, майка ми също е така, явно е генетично. Винаги съм имала комплекс, но си мислех, че това е някаква супер скъпа операция за богати и известни персони.

Започнах с ботокса и филърите на 36 години. Тогава ходех в клиниката на д-р Мая Тачева, „Пандерма“. Д-р Десподова беше моята лекарка. В началото ботоксът „държеше“ по 8-9 месеца (то май нямаше и много какво да се опъва), но след това започна да ме „пуска“ по-бързо и прекратих за известно време.

Преди няколко години поднових ботокса и филърите при д-р Мирчевска.

Преди време попаднах на тема в  bg-mamma за блеферопластиката и започнах да проучвам лекари и цени. За последно си сложих ботокс през януари, 2021 г. Веждите ми малко се свлякоха, но отначало не беше грозно. Обаче след няколко дни от това клепачите буквално затиснаха миглите. Беше изморително да си държа очите отворени, особено в края на работния ден.

Отидох при д-р Мирчевска, която ми беше поставила ботокса, за да помислим как да оправим нещата, но според нея не бил в това проблема и щяло да мине. Вече бяхме говорили, че мисля за блеферопластика, и препоръча да се задействам. Каза, че не може да препоръча лекар, но спомена, че е виждала работата на д-р Живко Кънев от „Вита“, и било добре направено. Взех решение да приключа с проблема на момента.

Консултация за горна оперативна блефаропластика в “Ресбиомед”

Първата консултация беше на 8.02.2021 в очна клиника „Ресбиомед“ по препоръка на моя близка, офтамолог. Записах час при д-р Таня Колева, която оперира с д-р Средкова (за Средкова нямаше часове седмици напред, а аз бързах, да не ме пусне ботокса).

Първо проверяват зрението – имаш ли диоптър, очно налягане, общ преглед. На прегледа дойде и д-р Средкова, зададоха ми доста въпроси (в каква позиция спя, за щитовидната жлеза, хормони, нося ли очила,… ), поискаха ми снимки от преди, паспорта за филъри и ботокс.

Не им хареса как е попълнен паспорта – не ставало ясно къде точно (не разбрах всяко убождане с координати ли искат) и какъв (търговска марка) ботокс е поставен, а само дата, брой единици, и точки на схемата.

Премериха някакви разстояния, записаха всичко в листа за преглед. Лошата новина беше, че трябва да изчакам да отмине действието на ботокса, за да ме оперират. Казаха ми и цената – 2000 лв., като трябваше отделно, за моя сметка, да направя изследвания и консултация с кардиолог).

Към този момент имаха обявена цена на сайта на болницата 1200 лв. Въпросът ми за това не малко разминаване доста видимо ги подразни и от този момент станаха не толкова любезни. Щели да вдигат цените от 1.03.2021, но аз нямало как да се включа в графика, защото бил запълнен за 3 седмици напред.

Дадоха ми лист какво да подготвя, визитка на Колева да се обадя, когато съм готова, и прегледа приключи. Прегледа мина с направление по ЗК. Болничен НЕ издават.

Консултация за горна оперативна блефаропластика с д-р Наталия Иванова

Втората консултация беше по телефона през март 2021г. Писах на д-р Наталия Иванова в Инстаграм, прати ми телефонния си номер и се чухме. Зададе ми доста въпроси, поиска да изпратя снимки, видя ги, прегледа и листа с прегледа от д-р Средкова и се чухме втори път.

Обясни подобно как протича операцията, колко време ще трае ефекта (10-15години), изпрати ми и какви изследвания трябва да направя – ПКК и коагулационен статус (общо около 25лв). Издава 20 дни болничен. Тя също препоръча да изчакам да отмине действието на ботокса.

Не знам как се получи, но от един телефонен разговор реших, че тя е моят лекар. В същото време изобщо не ми се пътуваше до Стара Загора. Предложи да ме включи в графика през май 2021 г., за да сме сигурни, че ботоксът ще ме е пуснал, но аз нямах възможност тогава, както и през лятото. Разбрахме се да се обадя когато реша. Цената беше 1700 лв.

Консултация за горна оперативна блефаропластика с д-р Живко Кънев

Третата консултация беше с д-р Живко Кънев в началото на юни 2021 г. Имаше часове чак за средата на юли 2021 г. (в superdoс се записват), но се обадих в кабинета и ме прие още същия ден, дори ме изчака след края на работното си време.

Приемът е в клиниката на болница „Вита“ в кв. „Витоша“. Беше много любезен, но консултацията като че ли не беше особено по същество, вероятно я сравних с предните две.

Това, което не ми допадна беше, че има вариант в хода на операцията да решат да поставят пълна упойка, но на въпроса, как го решават, не даде конкретен отговор. Казах, че съм категорично против, но той каза, че те преценяват.

Накрая ми даде визитка и лист с необходимите неща за операцията, на който написа цената – 900 евро за операция със седатация, 1200 евро за операция с пълна упойка при обявена на сайта 1200 лв., проверено и потвърдено на рецепция. Изобщо не попитах защо е така. Цената на прегледа беше 50 лв.

Консултация за горна оперативна блефаропластика с д-р Александър Александров

Четвъртата консултация беше при д-р Александър Александров в очна клиника „д-р Тасков“, гр. Търговище. Клиниката е доста добра и модерно оборудвана, оперират хора от цялата страна. Същия лекар има клиника и в Пловдив-„Луксор“.

Д-р Тасков е второ или трето поколение офтамолог, с доста добро реноме сред колегите си. Д-р Александров е абсолютен перфекционист, и реших да говоря и с него. Обясни, че в тяхната клиника операцията минава по ЗК, като тези операции ги прави основно д-р Демирева от Варна.

За него бях сигурна, че ще се справи перфектно, но останах с впечатление (не че го е казал), че няма да го оставят да работи сам. Пита ме какви са ми очакванията, като подчерта, че при тях се гони на първо място разрешаването на функционалната страна на проблема, което ме наведе на мисълта, че оперират предимно възрастни хора.

Препоръча д-р Средкова, но след като разбра, че имам резерви и видя резултатите на д-р Иванова, ме посъветва да отида там, където ще се чувствам най-спокойна. Попита ме мислила ли съм, че след операцията може да не се възприема, а няма как да върнем старото положение.

През цялото това време следих темите за блеферопластиката. Благодарение на снимки в нета и инстаграм, категорично се отказах от Средкова и Кънев – не ми харесаха резултатите. И при двамата, след няма и година, нещата не ми се видяха задоволителни.

При резултатите на д-р Средкова забелязах асиметрия на двете очи след едната операция, а след другата – буквално все едно нищо не беше правено. От форума прочетох за д-р Регина Хатър, като резултатите наистина бяха много добри, но реших да се спра, защото от толкова чудене започнах да се обърквам.

Оперативна блефаропластика при д-р Наталия Иванова

Операцията беше на 23.09.2021 при д-р Наталия Иванова, която доста бързо ме включи в графика, явно след лятната отпуска. Междувременно бяха вдигнали цената на 2000 лв. Не съм предплащала нищо.

Трябваше да съм в 10.00ч в клиниката, с удобни дрехи, и да е свободно около врата (слагат някаква яка). Може да се яде и пие вода преди операцията, кафе – не. Не е нужно да се сваля гел лака. Забранен е всякакъв алкохол и аспирин 1-2 седмици преди операцията (за цигари не помня – не пуша). Изследванията се правят 1 седмица преди датата и се изпращат по вайбър.

Пристигнахме в болницата в 9.30ч. Беше доста студен ден, но веднага ми взеха документите, качиха ме в самостоятелна стая със санитарен възел, за да не чакам на студа. Към 10ч донесоха за подпис информирано съгласие, питаха за ваксина – имах, иначе се прави тест на място. Дадоха ми и лист с инструкции за след операцията.

Дойде анестезиоложката за консултация. Много мила, доста млада, с турско име беше, не го запомних. Зададе си въпросите, направиха ни тест за алергии. Най-голямото ми притеснение беше, че ще ми се доходи до тоалетна по време на операцията, успокои ме, че няма такъв случай досега.

Към 10,30 дойде лекарката, поговорихме малко за операцията-общи неща, притеснявам ли се, какво очаквам (казах, да реже всичко излишно, но да не стана някаква опулена).

Облякоха ми еднократна престилка, сложих калцуни, напръскаха ми ръцете с дезинфектант и ме вкараха в операционната. Сложиха ми абокат. Трябваше да ми капят някакви капки, но аз не давам да ми бъркат в очите и не успяха. Мисля, че малко ги притесних, но пък си ги капнах сама.

После трябваше да седна и докторката започна да ме рисува. През цялото време трябва да се стои със затворени очи. Това отне доста време. После ми пуснаха успокоителни в системата.

По едно време усетих, че ми шие лявото око. Чудех се как така не е рязала нищо, а направо шие, а се оказа, че съм задрямала в началото. В 13,40 операцията приключи. Заведоха ме в стаята. Бях с превръзка, но виждах с нея. Сложиха ми лед още в стаята.

Казаха да звънна на мъжа ми да ме вземе след 40 минути. Докторката дойде след операцията, даде ми рецепта: антибиотик, 2 вида капки, крем за оперативната рана и крем за белези, който се включва 1 месец след операцията (имаше малко разлика с листа, който получих). Каза как е минало (по план), и че трябва да ми свали конците след 1 седмица.

В хотела помолих за лед, трябваше да слагам на всеки час за 5-10 минути. Купихме лекарствата – антибиотик и капки, започнах ги веднага. Сераза не съм купувала – бях си подготвила серапептаза, бромелаин, рутаскорбин и вит. С за по-бързо възстановяване.

Погледах и телевизия, спах на две възглавници, съгласно инструкциите и на сутринта отидохме да ми свалят превръзката. Свали я сестрата. Дадоха ми и болничен и епикриза.

Честно казано, бях предупредена да не ходя сама, за да не шофирам, но мисля, че нямаше да ми е проблем да пътувам до София.

Възстановяването в къщи беше сравнително леко. Купих от компресите с гел, които се замразяват във фризера, но на мен не ми бяха никак удобни. Постоянното капане на два вида капки (9 пъти на ден) е доста досадно, защото трябва да ги разминаваш във времето.

Не е имало болка нито по време на операцията, нито след това. Имах малко синини по лицето, около очите, мазах с Арника на Боарон. Всяка вечер си правех превръзка като тази в болницата от притеснение за не си засегна операцията, ако се завъртя по време на сън.

Другият проблем беше, че не може да се излиза без слънчеви очила, а времето беше дъждовно и мрачно, и изглеждах малко странно. Звънях веднъж на д-р Иванова първите дни след операцията и веднъж писах по вайбър – имах някакви въпроси – и двата пъти отговори доста бързо.

Свалянето на конците беше на осмия ден – много бързо, леко неприятно, но нищо особено. След това капките остават само 1 вид и става доста по-леко.

Грим е позволен 10 дни след операцията. Аз лично се гримирах за първи път на 20-я ден.

Резултатът от операцията е, че от една страна изглеждам освежена, а от друга-никой не разбра от къде идва промяната. Коментарите бяха, че изглеждам отпочинала и съм започнала да се гримирам по-добре.

Сега трябва да капя изкуствени сълзи Артелак 3-6 месеца след операцията. Друга терапия няма. Поддръжката е с хубав околоочен крем. Може би някакви процедури по-нататък. Ботокса ми е забранен за минимум 6 месеца, може само на гневната бръчка.

Благодаря на дамата, която пожела анонимност, но вярвам, че помага на мнозина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още