Масаж с вендузи за целулит – как правилно да го правим у дома?

Борбата с целулита е сред дамските битки на новото време. Истински мотивираните дами изпробват различни средства и техники в тази борба – промяна в начина си на живот, промяна в начина на хранене, повече активност и спорт, прилагане на различни антицелулитни терапии и процедури и др.

Масажът с вендузи е още едно средство за борба с целулита и може да се прилага в домашни условия почти безплатно, поради което не бива да се подценява.

Но, като всяка нова дейност, в която нямаме опит и правим за първи път, има вероятност да се травмираме от антицелулитния масаж със силиконови вендузи или да го правим правим неправилно, без да постигаме желаните резултати, дори напротив – можем да си навредим.

В тази публикация ще споделя най-важното от своя своя дългогодишен опит с масажа със силиконови вендузи в домашни условия (направи си сам), за да не се допускат грешки и да бъде антицелулитния масаж с вендузи – максимално ефективен.

Какво представляват вендузите за антицелулитнитен масаж?

Нека започнем с това – какво представляват вендузите, които се използват за антицелулитен масаж у дома. Те са малки силиконови чашки, които се побират в дланта, могат лесно да бъдат стиснати – гъвкави и еластични са и имат обло ръбче в долната част.

500x500 0204 5

За антицелулитен масаж се използват именно тези вендузи. Не се използват стъклени, по-малки силиконови или по-големи вендузи. Ето и с какви размери трябва да са те:

silikonovi venduzi samozdrav razmeri 1

По отношение на размера на вендузите е важно да могат да бъдат хванати с ръка, стиснати и движени свободно по третираната зона. Което би било по-трудно с по-големи или по-малки вендузи, както и със стъклени.

Как се правилно се прави антицелулитния масаж със силиконови вендузи Самоздрав?

Има няколко прости правила за антицелулитния масаж с вендузи, които е важно да се спазват, за да бъде той ефективен и да не е травматичен, както и да нямате синини.

Нанесете обилно масажно олио

На първо място е изключително важно зоната, вурху която ще се прилага антицелулитния масаж с вендузи, да бъде обилно намазана с олио. Зоната не се маже с антицелулитен крем или гел, които попиват.

За масажа се прилага само олио и то обилно, за да може вендузата лесно да се пързаля по кожата и да не среща никакво съпротивление.

Имайте рпедвид, че всяко “запъване” или спиране на вендузата по време на масажа води до синина! Затова не подцеянвайте тази препоръка и обилно нанасяйте масажното олио.

Как да поставите вендузата на кожата?

Как да поставите вендузата на кожата – звучи елементарно, а не е! Леко стиснете вендузата в дланта си, поставете я на зона с по-дебела и груба кожа – например на бедрата отзад или на седалището. И в момента, в който вендузата се опре на кожата, леко отпуснете дланта и веднага започнете да движите вендузата.

Да поставите вендузата с много лек вакуум (да захапе) и да я поставите “в движения” – е изключително важно, за да не се посините!

Ако стиснете вендузата в дланта си силно, за да направите по-силен вакуум и поставяйки я на кожата не започнете да движете веднага – точно там, на мястото на “захапване” – ще Ви се образува първата синка. Поради това, че вакуумът е бил силен, а вендузата е била фиксирана на едно място.

Гарантирано в началото ще имате синини от това. Тъй като колкото и да се стараете – все в някой момент ще стиснете вендузата по-силно или пък ще задължите на едно място. Но не се обезсърчавайте, всяко начало е трудно. Прочетете няколко пъти инструкциите, мислено го проиграйте и действайте.

Движете вендузата непрекъснато – не спирайте!

Следващата предпоставка за образуване на синини е – да спрете да движите вендузата, докато има вакуум. Гарантирано на това място ще се посините – в началото. Във времето няма да се образуват синки, но в самото начало – да.

А това може да се случи, ако някой или нещо Ви разсея в момент на масаж – ако някой влезе в стаята, ако Ви позвъни телефона, ако детето Ви извика … Изработете си рефлекс – да спирате движени с освобождаване на вакуума. Прекъсвате масажа с вдигане на вендузата.

На това безспорно ще се научите във времето, но е хубаво да сте информирани за този риск.

С какви движения се прави антицелулитния масаж с вендузи?

Движенията по бедрата и седалището могат да бъдат праволинейни (напред-назад), кръгови или зигзагообразни. Ако правите масаж на корема – трябва да бъде по посоката на часовникова стрелка.

Колко силен да бъде вакуума при масажа с вендузи?

Започнете с максимално лек вакуум. Не наказвайте тялото си! Дайте му време да се адаптира и приеме грижата. Не бива да Ви боли, не бива да си причинявате оток и синини. Те не са показател за ефективност.

В началото има болезненост. Ако се травмирате – дайте си почивка няколко дни. Не насилвайте положението с максимата: “Трай бабо за хубост!”. Обичайте тялото си, бъдете грижовни и то ще Ви радва.

Колко да продължи масажа с вендузи и колко често се прави??

Антицелулитния масаж със силиконови вендузи можете да правите и всеки ден. Хубаво е да отделяте по 15 минути на крак (бедро и дупе), а за корема можете да отделяте около 5 минути.

Какво се прави след масажа с вендузи?

След масажа с вендузи, измийте зоната – най-добре под душа, тъй като обилната мазнина трудно ще бъде почистена с кърпа. На чиста кожа, след масажа, можете да нанесете антицелулитен серум, крем, гел, който попива.

Имайте предвид, че колкото и да миете олиото, част от него остава на кожата и ще зацапате халата си за баня. Можете да изберете кърпа за след този масаж, която да жертвате и да сменяте по-често.

А ако има синини след антицелулитен масаж?

Ако имате синини след антицелулитен масаж, което не е необичайно в самото начало – на чиста кожа прилагайте “Хепароид Зентива”, “Лиотон 1000” или арника. Избягвайте зоната при следващи масажи и по възможност бъдете по-внимателни, като спазвате инструкциите – как да поставяте и движите вендузата – с по-лек вакуум.

Какво олио се ползва за антицелулитен масаж с вендузи?

В самото начало купувах “специализирани” антицелулитни или масажни олиа. А не са никак евтини и предвид голямото количество, което се използва, преминах към “самоделни”.

Накупих си етерични масла – уж такива, които спомягат в борбата срещу целулита – лимоново, портокалово, канелено (загрява) и др. и започнах да ги добавям към обикновено готварско олио (Омега 6).

Постепенно преминах към по-опростена процедура и използвах чисто олио – без масла. Не съм видяла пряк ефект и значение – какво точно е олиото. Личното ми мнение е да не инвестирате средства в луксозни олиа, а да правите масажите правилно и редовно.

За лично удоволствие, разбира се, можете да вземете олиа, които Ви допадат повече. Важното е масажът да Ви доставя удоволствие и да му се радвате!

От къде се купуват вендузите за антицелулитен масаж?

В годините назад – вендузите се предлагаха в магазините “Самоздрав”, затова и получиха такова неформално име “вендузи Самоздрав”. Разбира се, предлагат се и на други места, ето как изглежда кутията:

Могат да се закупят и от Emag – например – силиконови вендузи Самоздрав – цената е 14 лв. и не е променяна от години.

Спомням си, че първите вендузи бях поръчала от ЮАР, с цена 56 лв. (тогава) – по препоръка от клипче в нета. По-късно открих вендузите самоздрав, които дори намирам за по-добри.

Кога трябва да се купят нови вендузи?

От моя опит – за около година вендузите се втвърдяват, стават трудни за стискане, масажът става изморителен за ръката. Ако усетите, че вендузата, която ползвате се втвърдява, вземете другата от кутията или купете нови. За втвърдяването е възможно да допринасят и съставките на маслата.

Противопоказания за антицелулитен масаж с вендузи

На първо място ще започна с това – не правете антицелулитен масаж с вендузи, ако сте бременна или планирате бременност, тъй като е възможно да предизвика контракции или кръвоизливи в малкия таз. Оставете хубавеенето и грижата за тялото за след кърменето, когато хормоните се нормализират.

Не използвайте вендузи за антицелулитен масаж, ако имате слаби капиляри или проблемни вени. Преди да предприемете такъв масаж – допитайте се до вашия лекар.

След антицелулитния масаж ми се струва, че целулитът е по-видим?!?

Често пъти при стартиране на антицелулитни процедури се наблюдава по-видим целулит. Причината е, че в началото се дренират задържаните течности, които са, като шпакловка за твърдия целулит и маскират неравностите.

По-бавно се постига ефект върху т.нар. твърд целулит, бъдете търпеливи и не забравяйте, че борбата трябва да е на всички фронтове! Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още
CO2 фракционен лазер на лице, около очите, деколте, шия и ръце - мнения, снимки и видео 1
Още

CO2 фракционен аблативен лазер на лице, около очите, деколте, шия и ръце – мнения, снимки и видео

CO2 лазерът е сред най-използваните методи за обновяване на кожата в естетичната дерматология. Апаратните процедури с CO2 лазер…
Още