CO2 фракционен аблативен лазер на лице, около очите, деколте, шия и ръце – мнения, снимки и видео

CO2 лазерът е сред най-използваните методи за обновяване на кожата в естетичната дерматология. Апаратните процедури с CO2 лазер са популярни – като лазерен ресърфейсинг, лазерен пилинг, лазерно подмладяване и др.

Фракционният CO2 лазерен пилинг се използва успешно за третиране на редица кожни проблеми и несъвършенства на ръце, лице, деколте, шия, сред които по-популярно са:

 • премахване на пигментни петна (хиперпигментация на кожата);
 • премахване на стрии след бременност, промяна на теглото и др.;
 • премахване на хипертрофични белези в резултат на травма или операция (хирургична интервенция);
 • елиминиране на белези от шарка, акне или други наранявания по кожата;
 • премахване на доброкачествени образования – популярни, като бенки, в т.ч. фиброми, ксантелазми, брадавици и др.
 • подмладяване на кожата, заличаване на фини линии и бръчки;
 • лифтинг и стягане на кожата в следните зони:
  • лице;
  • около очите (под и над);
  • шия;
  • деколте;
  • ръце и пръсти;
  • др.;
c02 laser 2
Съдържание
 1. Как действа CO2 лазерът (аблативен лазер)?
 2. Какво е фракционен CO2 лазер?
 3. Каква е разликата между ​​CO2 и Erbium лазерите?
 4. Подготовка за процедура с CO2 аблативен фракционен лазер?
 5. Как протича процедура с CO2 аблативен фракционен лазер?
 6. Възстановителен период след CO2 лазер на лице, деколте, шия, ръце, пръсти и около очите
  1. Продукти (кремове) за възстановяване на кожата след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите
   1. Filorga Neocica за успокояване и регенерация на кожата
   2. La Roche-Posay – Cicaplast Baume B5 – успокояващ балсам за чувствителна и раздразнена кожа
   3. Avene Cicafalate+ за успокояване и регенерация на кожата
  2. Веднага след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео
  3. 1 ден след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео
  4. 2 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео
  5. 3 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео
  6. 4 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео
  7. 5 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки
  8. 6 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки
  9. 10 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки

Как действа CO2 лазерът (аблативен лазер)?

При процедурата с CO2 лазер се генерира енергия, която се насочва в лъч светлина към проблемните участъци в кожата. Когато проникне в кожата, лазерният лъч взаимодейства с водата в нея (в клетките и извън тях), нагрява я и я изпарява (вапоризация).

Така CO2 лазерът “стапя и кожата”, буквално я изпарява, а процесът се нарича аблация.

CO2 лазерът е аблативен лазер – той стапя / изпарява участъци от кожата, поради което може да се използва и за отстраняване на доброкачетвени кожни образования без болка и травма. Приложим е за бенки, брдавци, фиброми, ксантелазми, сирингоми, кератоми, хиперплазии и др.

Можем да обобщим, че при процедурите с аблативен лазер, таргетирани участъци от кожата се стапят. Това провокира много бурни възстановителни процеси в кожата. На мястото на увредената (стопена) кожа, се образува нова кожа с “нов колаген” и “хиалуронова киселина”.

predi i sled O2 lazer

В резултат на това – кожата се обновява отвътре и отвън. Новата кожа е уплътнена – с повече и нов колаген, с повече хиалуронова киселина, а също и с обновен епидермис, т.е. налице е пилинг ефект.

Голяма част от машините (CO2 лазери) работят с инфрачервена светлина с дължина на вълната 10 600 nm, която достига до дълбочина 2,4 мм. Има машини, които работят с различна дължина на вълната или комбиниране на няколко, за постигане на конкретната цел, според това какъв проблем се третира.

Какво е фракционен CO2 лазер?

При фракционния CO2 аблативен лазер, енергията се Това означава, че третирането на кожата е на т.нар. решетка. Редуват се здрав и третиран участък. При този подход възстановяването е много по-бързо. Защо?

CO2 ablativen i faktsionen ablativen lazer

Когато има нараняване, за да се затвори раната – здравите клетки се стремят да са обградени с други здрави клетки от всички страни. Клетките, които са на ръба на раната – от едната си страна имат здрави клетки, а там, където е наранения участък, нямат.

По ръба на раната, за да се затвори, започва бурно делене на клетки, докато раната се затвори. Това би станало много по-бавно – ако раната е голяма и много по-бързо, ако има множество микрорани, които са обградени със здрава кожа.

На този принцип – за по-малка травма и по-бързо възстановяване, CO2 лазерът се прилага фракционно – на решетка или на множество малки точки, които са микроизгаряния, вместо плътно и на голяма площ, когато възстановяването би било много по-бавно.

Ето как това изглежда отвътре:

How Fractional Resurfacing Works 1111

На първата картинка виждате как факционният аблативен лазер прониква в кожата. На втората – в синьо – в областите с микроизгаряния се образува колаген (в синьо на картинката).

На третата картинка – процедурата се повтаря, но се третира “съседният” здрав участък, който не е бил третиран с първата процедура. А на четвъртата виждаме, че има нов колаген навсякъде в кожата, а не фракционно (на решетка), както би било, ако се направи само една процедура.

Каква е разликата между ​​CO2 и Erbium лазерите?

CO2 и ербиевите (или Er:Yag) лазери са двата най-изполвани аблативни фракционни лазери. Но защо се наричат ​​”CO2″ и “Erbium” лазери? Имената им идват от това, какъв е източникът на лазерна светлина или енергия.

CO2 е химическата формула за въглероден диоксид, т.е. е газ. Ербият е метал. Апаратурата използва тези да източника, за да бъде генерирана светлина с определени дължини на вълната. Това се случва чрез огледално отражение, чрез улавяне на йонни емисии и други процеси.

„Er:Yag“ означава „итриев алуминиев гранат, легиран с ербий“. Така че този лазер използва и други елементи. CO2 лазерите също обикновено се комбинират с други газове.

Подготовка за процедура с CO2 аблативен фракционен лазер?

Тъй като след процедурата се повишава фоточувствителността на кожата, е желателно да се извършва в периоди с по-слабо слънцегреене в месеците от октомври до април.

Относно обезболяването – преди самата процедура може да се приеме Парацетамол, за да се притъпи чувствителността по време на процедурата. Парацетамол може да се приеме и час след процедурата.

Не се препоръчва приема на Ибупрофен, кортикостероидни или нестероидн противовъзпалителни препарати. тъй като намаляват възпалителната реакция, а целта на процедурата е да се провокира възпалителна реакция, за да се образува колаген.

Процедурата се извършва на чиста кожа. Ако има грим или крем, кожата следва да бъде добре почистена. На чистата кожа се прилага обезболяване с лидокаинов крем – около час преди процедурата. Може да се закупи от всяка аптека и да се приложи у дома, но този който се прилага в клиниките е с го-голяма концентрация и силен ефект.

Как протича процедура с CO2 аблативен фракционен лазер?

Правила съм процедурата с и без обезболяване. Не съм гевезе, търпя много на болка, но моята препоръка е да си предвидите време за обезболяване. Ако няма да прилагате крем у дома, а само в клиниката, предвидете си поне 30-40 минути, за да почистите кожата и нанесете лидокаиновия крем.

Апаратът има ограничител. Той се опира в кожата, апаратът е на разстояние и се провежда импулс – т.е. парването е за миг. Доколко е болезнено – зависи колко силна е енергията и колко продължителен е импулса.

Различните зони по тялото имат различна чувствителност. При мен на деколтето, шията и около очите е най-осезаемо, а на лице и под брадичката е най-нечувствително. На ръцете и пръстите беше и без упойка.

Около очите – от аблацията има лек дим и сълзене. Това е най-неприятното там. Но не е нещо, което не може да се изтърпи. След процедурата се усеща леко парене. С прилагане на крем за изгаряне – това горене се тушира мигновено и кожата се успокоява.

Ето снимка, направена след процедурата в кабинета (Скинлайн – София център, Д-р Михайлов) – има силно лъщене от осветлението и приложения спрей. Кожата е травмирана, леко се вижда решетката по нея, но далеч по-“интересно” и интензивно развитие предстои:

20221026 164916

Процедурата бе предвидена, като терапия стягане на кожата в околоочната зона след разграждане на филър под очите, поставян преди доста години на друго място. Но на място решихме да направим терапията с CO2 лазер на цялото лице, шия, деколте, като и на ръцете и пръстите.

Възстановителен период след CO2 лазер на лице, деколте, шия, ръце, пръсти и около очите

След като се приберете у дома – можете да приемете отново Парацетамол, колаген, хиалуронова киселина и да ги приемате в дните след това.

Продукти (кремове) за възстановяване на кожата след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите

Ето какви продукти използвам обичайно при подобни процедури:

Filorga Neocica за успокояване и регенерация на кожата

Един от любимите ми продукти след лазерни процедури или такива с волтаична плазма, които водят до микроизгарания, раздразнение на кожата е Neocica на Filorga:

Интензивна
грижа

Filorga - Neocica

Крем за възстановяване на силно раздразнена кожа

Флуидът с лека кремообразна текстура за незабавно успокояване на раздразнена кожа - след нараняване, лазерни процедури, пилинг, епилация, изгаряне от слънце, солариум и др.

Filorga Neocica е любимият ми продукт, който използвам при раздразнена кожа в т.ч. след всякакви пилинги, микроизгаряния с CO2 лазер, полиране и избистряне на кожата с ResurFX, неоперативна блефаропластика и др.

Консистенцията е много фина и лека, не е мазна и попива, но остава лек немазен филм. Според производителя облекчава раздразнението и успокоява кожата – незабавно – за 10 минути и аз бих потвърдила, че е така.

Сред причините да го предпочитам, освен че успокоява раздразнението е и че има епителизиращо действие – бързо и ефикасно регенерира епидермиса – и промяната се вижда буквално от едно нанасяне.

Също съдържа хиалуронова киселина и NCEF комплекс от активни съставки за кожната регенерация, което е важно за по-бързото възстановяване на кожата след процедурата или травма. Прилага се 3-6 пъти дневно.

La Roche-Posay – Cicaplast Baume B5 – успокояващ балсам за чувствителна и раздразнена кожа

Защитава
и успокоява

La Roche-Posay - Cicaplast Baume B5

Балсам за чувствителна и раздразнена кожа

Успокоява и защитава раздразнената кожа, спомага за възстановяване на кожната бариера. Подходящ е при екзема, подсичане при деца, повърхностни изгаряния, напукана кожа или кожа, раздразнена от ухапвания от насекоми. 

Балсамът е с консистенцията на плътен крем с бял цвят. Нанесен на кожата – оставя видима бяла следа. Разработен е с ексклузивния пребиотик Tribioma. Обогатен е с мадекасозид – възстановяваща активна съставка, успокояващ пантенол и антибактериални вещества.

Успокоява, подхранва и защитава сухата кожа, за да подпомогне възстановяването на функцията на кожната бариера. Нанася се 1-2 пъти дневно. Клинично тестван е при следните 14 кожни състояния, сред които и:

 • След лазерен ресърфейсинг
 • След повърхностен пилинг
 • След дерматологични процедури
 • За слънчево изгаряне
 • Повърхностни раздразнения
 • Шевове след операция
 • След лазерна терапия на кръвоносни съдове
 • Ксероза
 • Ухапвания от насекоми
 • След херпес
 • След обезкосмяване

Avene Cicafalate+ за успокояване и регенерация на кожата

Успокояващ
крем

Avene Cicalfate+

Крем за успокояване на силно раздразнена кожа

Крем за успокояване на раздразнена кожа - след нараняване, лазерни процедури, пилинг, епилация, изгаряне от слънце, солариум и др.

Avene Cicafalate+ е крем с плътна консистенция и бял цвят с много лек ментов оттенък, вероятно намек за цинка в състава. Нанесен плътно на кожата не попива, а остава върху нея.

Предназначен е да успокоява раздразнената кожа, да способства за нейната регенерация и възстановяване и да я почиства, като потиска растежа на бактерии. Прилага се 1-2 пъти дневно. Съдържа:

 • сукралфат – уникална съставка, която бързо облекчава кожата
 • меден и цинков сулфат – намалява риска от размножаване на бактерии
 • термална вода Avène – успокоява раздразнената кожа

Веднага след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео

При мен лазерът не беше най-интензивен и силен (350 от 1800 възможни), но още по пътя към дома усещах парене, дразнене и минах през аптека да си взема крем за след изгаряне и Сераза.

Процедурата правих в следобедните часове и към 21 ч вечерта вече започнах да усещам отичане под очите.

1 ден след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео

Събудих се много отекла. Клепачите ни бяха напомпани и цялото лице бе видимо подуто.

1 den sled CO2 lazer i filar pod ochite

Продължих с кремовете за изгаряне и към 11ч отоците леко поспаднаха. Ето и видео:

2 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – снимки и видео

На втория ден усъмнах почти без отоци или поне не такива, каквито бяха предния ден. Ето снимки непосредствено след ставане сутрин, като само съм измила лицето:

С напредване на деня – цветът на лицето ми ставаше и по-тъмен. Ето снимки и видео от следобедните часов на вторнрия ден след процедурата:

3 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео

Отоци вече почти няма ине се усеща възпаление или дразнене. Следите от лазера – точките са видими. Има лек оток и жълто-зелено петно под окото на тази страна, на която съм спала.

Нощувах на друго място с различна възглавница. Домашната ми възглавница е анатомична и твърда – лицето ми контактува с нея – зад ушите, докато сега – на различното място – възглавницата е по-мека и лицето ми потъва в нея.

Предполагам това е причината – така изведнъж да имам лек оток и жълто-зелено петно, като при отминаваща синина. Припомням, че под очите имам и поставен филър – малко преди да се направи лазера.

Филърът е поставен много дълбоко, между костта и мускула, а не между мускула и кожата. При тази техника – канюлата минава над костта, леко болезнено е, а може би и травмиращо. Но предполагам, че ако бях спала на своята домашна възглавница или по гръб – нямаше да го има този ефект.

4 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео

На четвъртия ден кожата възвръща нормалния си цвят – не е зачервена или болезнена или. Коричките ве още не са паднали и допринасят за странен вид или изглед, но при необходимост от социален живот – може да се приложи грим.

Започва белене около устата и носа. Замислих се – защо започна точно там, а не на скулите или около очите. Може би кожата е различна и там естествено се омазнява повече.

Припомням, че при мен процедурата е по-повърхностна, за да не се топят филъри, кожата ми е тънка и нормална (не е суха или мазна). При по-инвазивна процедура, предполагам и възстановяването ще е по-бавно.

Усещането е, че пикът е минал и започва оздравяване.

5 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки

На петия ден след CO2 лазер на цяло лице, около очите, шия и деколте – кожата е с нормалния си цвят – не е зачервена, болезнена или зачервена. А беленето, което на четвъртия ден започна около носа, вече обхваща и другите зони. Видеото е след ставане сутринта:

През деня доста от коричките опадаха. Най-видимо около скулите, където бяха и най-много:

6 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки

Лицето е с доста по-приемлив вид. Голяма част от коричките са опадали, но все още има и по лицето и по шията и деколтето. там не са толкова видими и няма да ги крия целенасочено. Разбира се, усещат се при допир.

10 дни след CO2 лазер на лице, деколте, шия и под очите – видео и снимки

10 дни след CO2 лазер на цяло лице, около очите, шия и деколте – кожата е с нормалния си цвят. На по-голямата част от лицето, шията и под брадичката няма коричkи / точки / крусти.

Все още има останали пред ушите (бакенбарди), на деколтето и по ръцете. Беленето продължава, макар и да не се вижда. Вчера жената, която ми оформя веждите беше учудена и сподели, че “много се беля” 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още