Как Radiesse регенира и ревитализира на кожата на лице, ръце, деколте, шия и др.

Radiesse е продукт на Merz Aesthetics, който съдържа калциев хидроксиапатит (CaHA) под формата на микросфери в гел на водна основа.

Radiesse се прилага, за да се възстанови загубен обем и да се стимулират фибробластите да произвеждат колаген и еластин, за да се възвърне младежкя вид на кожата и нейната еластичност.

Как кожата губи плътност и еластичност?

Структурата на кожата се поддържа от извънклетъчния матрикс (extracellular matrix). Това е поняте в биологията, което обхваща всичко, кеото се намира около клетките в тъканите.

Основната функция на матрикса е да осигури механична цялост и опора без да пречи на обмяната на веществата – в това число и доставянето на определени молекули и отвеждането на токсините.

Extracellular matrix

Често извънклетъчния матрикс се разглежда като част от съединителната тъкан, но понятието има доста по-широк смисъл в рамките и на други тъкани.

Основните компоненти на извънклетъчния матрикс са гликопротеини (колаген), протеогликани и хиалуронова киселина. При хората и повечето животни, най-разпространеният гликопротеин е колагенът. Извънклетъчният матрикс съдържа и други белтъци – фибрини, еластини, фибронектини, ламинини и нидогени, както и минерални вещества (например хидроксиапатит).

Извънклетъчен матрикс е и кръвната плазма, но с различен състав и консистенция – липсват скелетни елементи от рода на гликопротеините и протеогликаните, но има други белтъци с важна функция – различни хормони, антитела и ензими, както и нискомолекулни органични и неорганични съединения.

Но, да се върнем на извънклетъчния матрикс в дермата – той поддържа нейната еластичност и сила – ето как:

Извънклетъчната матрица е като скелет от протеини и фибри, произведени основно от фибробластите. Най-разпространен е колагенът – протеин, който осигурява структурната цялост на кожата.

Фибробластите се “разпъват” в колагеновата мрежа. Така създаденото напрежение регулира синтеза на колаген:

В процеса на стареене – качествата на колагеновите влакна се влошават и те се късат, а фрагментираният колаген става все повече. В резултат на това намалява механичното напрежение в дермата. И това води до понижена активност на фибробластите и съответно по-малко произведен колаген.

Междувремено се увеличава и обема на ензимите, които разграждат колагена. Комплексно двата процеса водят до влошаване на структурата на кожата и нейнта цялост.

Така се влиза в един “затворен и порочен кръг”: влошената структура на извънклетъчната матрица в дермиса води до намаляване на активността на фибробластите. По-ниската активност на фибробластитеводи до занижен синтез на колаген и в крайна сметка се връщаме в изходната позиция на слаб извънклетъчен матрикс.

tsikal na vloshavane na strukturata

В резултат на зациклянето в този “порочен кръг” – кожата спихва, отпуска се и се появяват бръчките. Необходимо е да се направи нещо, за да се прекъсне този затворен цикъл, и именно с Radiesse можем да го направим. Но как?

Как работи Radiesse?

Radiesse се инжектира дълбоко в дермата към подкожието, с което моментално се възстановява част от обема, загубен във времето. Микросферите от калциев хидроксиапатит играят ролята на скелет и създават нужната плътност – т.нар. напрежение, което провокира активността на фибробластите. Така се прекъсва зациклянето, породено от загуба на структура.

Стартира синтеза на колаген, а също и на еластин. Формира се нова здрава структура в дермата. Постепенно гелът на водна основа се резорбира, а макрофагите започват да разграждат микросферите от калциев хидроксиапатит.

Като резултат – инжектираният продукт се разгражда, а в дермата се формира нова структура от извънклетъчен матрикс, която създава нужната опора, възвръща еластичността на кожата и възобновява синтеза на колаген и еластин.

Къде може да се прилага Radiesse?

Radiesse може да се прилага практически навсякъде, най-често е с грижа за кожата на лицето и ръцете. Но се споделя опит и за шията и деколтето, бедрата, седалището, корема, коленете и дори лактите – там, където е нужно.

Личен опит с Radiesse

Моят опит с Radiesse е в средната част на лицето – приложен около 2 години след точков лифтинг, и на ръцете – където имах по-изразени вени и сухожилия – в резултат на 20 години спорт. Прилагането беше с канюла от д-р Михайлов в Скин лайн – София.

Приложеното количество беше по два флакона от 1.5 мл на всяка страна / ръка. На лицето почти нямаше оточност. Възвръща се младежкия свеж вид и сочността. Интересно ми беше да видя дали след около месец, когато продуктът следва да се е резорбирал – ще има спихване, но нямаше. Визуално не може да се разграничи момента, в който продъктът е резорбиран и започва неогенезата на колаген и еластин.

При ръцете – отокът беше малко по-голям. Аз съм с много, много тънка кожа. Визуално друг човек не би казал, че има интерфенция, имах, като меки възглавнички под които бяха скрити вените и сухожилията. Синини нямаше, нито съм имала болка или друг дискомфорт. След около седмица отокът по ръцете спадна напълно.

Колко траен е Radiesse?

Radiesse има трайност поне 1 година, спроред информацията в листовката – но това не означава, че след година се връщате в изходно положение.

За лицето – в зоните, в които съм поставяла Radeisse след година не е било необходимо подновяване. Правих подържащи мезотерапии на цяло лице (1-2 пъти в година по 3 мл), и на този етап за мен това е достатъчно.

За ръцете след година и половина имаше нужда от подновяване, но с помалко количество – един глакон от 1,5 мл за двете ръце. За ръцете не бях полагала други грижи и бе резонно да е необходима грижа.

Повече за грижата за ръцете можете да прочетете в следната публикация:

Болезнено ли е прилагането на Radiesse?

Продуктът се разрежда в различни концентрации с лидокаин, според конкретния случай В резултат на това съдържа анестетик и не е необходимо допълнително обезболяване.

Поставянето с канюла е напълно безболезнено и не следва да се трвожите за болка при прилагане на Radiesse.

Рискове и нежелани реакции

Детайлна информация за рисковете и възможните нежелани реакции – можете да прочетете на страницата за продукта на български.

Запознавайки се с описаните нежелани реакции и рискове – оставям с впечатление, че голяма част от тях са възможни при инжектиране – директно с игла в тъканите. При поставяне с канюла – голяма част от описаните рискове се елиминират.

Важно е да нямате и активно възпаление или инфекция, за да не се образуват калцификати. Би следвало да обсъдите състоянието си при консултацията с дерматолога – не премълчавайте тези детайли.

Radiesse следва да се поставя само от лекар дерматолог, сертифициран за работа с продукта. Не правете процедурата в козметични салони при лица без съответната правоспособност.

Лично аз не съм имала нито една от нежеланите реакции, пожелавам го и на Вас.

Заслужава ли си да се използва Radiesse?

Моят отговор е – да – заслужава ли си да се използва Radiesse!
Но, когато е необходимо!

Грижата за лицето, ръцете, за тялото е път, който изминаваме към себе си от ранните момичешки години към зрелостта. Път, по който се учим да приемаме и харесваме и малките несъвършенства, които ни придават индивидуалност и чар.

Път, по който се учим да се обичаме, а грижата е форма на обич към нас самите. Хубаво е по този път да не сме сами – лекарят е този, който ще ни подаде ръка с разбиране и загриженост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още