Целулит – как да се отървем завинаги и мнение за ефективни терапии и масажи

Целулитът е вечната битка за някои дами, докато други макар и с неохота го приемат, като част от живота. В това няма нищо лошо – правим избори всеки ден и този е един от тях.

Публикацията е за тези, които имат волята, хъса и ентусиазма – да се изправят срещу целулита, и да се справят с него. От самото начало ще кажа – че за това са нужни воля и упоритост, и вълшебна пръчица няма!

Да започваме!

orange cellulite

Какво е целулитът?

Нежната половина на човечеството – естествено трупаме мазнинки в областта на ханша, бедрата и дупето. И това не е случайно! Природата е гениална! За да можем да дадем живот – са предвидени защитни механизми за органите на възпроизводство.

Мастната тъкан в тези зони изпълнява и ролята на тапицерия и термоизолация. Освен резервоар за енергия, в мастната тъкан се съхраняват и мастно разтворими витамини.

Мастната тъкан в тези зони – не е враг, но в 21 век именно там се формира нелицеприятната целулитна гледка! Защо?

Как се образува целулита?

Мастните клетки са плътно разположени една до друга, като килийките в медна пита. Специфичното при тях е, че са много еластични и могат да увеличават обема си десетки пъти. И когато се “препълнят” – натискът върху стеничките става много голям, а също и върху кръвоносните съдове, които ги хранят.

Като реакция, организмът започва да изгражда прегради между клетките от съединителна тъкан. Така се формира т.нар. твърд целулит, и с времето и липсата на грижи – той се задълбочава. Там започват да се трупат и телесни течности и токсини.

Разликата между мек и твърд целулит

При задълбочаване на гореописаното състояние – от повишения натиск и налягане върху стените на клетките и кръвоносните съдове, стартират възпалителни процеси и се образува фиброзна тъкан. Тя капсулира – мастни клетки, телесни течности, токсини – и ги прави още по-трудно достъпи за повлияване. Това е т.нар. твърд целулит.

При мекият целулит – по-скоро става въпрос за задържане на течности и все още няма фиброза. С дрениращи процедури – бързо се освобождава излишното и ефектът е налице.

Докато при твърдия целулит – първо трябва да се разбият фиброзните капсули, и едва след това може да се освободи съдържанието им.

female body shape human body woman vaginoplasty surgery woman e185eed260195cb224841cbd4fda6828

Как да се справим с целулита?

Ще започна с това, което никой, стигнал до тук, бе би желал да прочете – трябва да промените начина си на живот – иначе всички усилия да постигнете резултати ще бъдат с временен успех.

Това означава – да промените хранителните си навици, а също и двигателните. 21 век предразполага към хранене, което води до задържане на течности и токсини. Няма да последва проповед – как да се храните – всички знаем, че не се препоръчва да се злоупотребява със солено, газирано, пържено и т.н.

Тук бих казала и, че не бива да се изпада в крайности – нищо не бива да е фатално забранено, защото ще го желаете още повече – просто бъдете разумни и не прекалявайте.

Телата ни са храм, в който би било хубаво да е чисто и светло.

Относно движението – повечето хора споделят, че нямат време в това забързано ежедневие. А време винаги може да се намери, въпрос на приоритети. Дори и у дома – с кростренажор, велоергометър, гирички, ластици, въже. Просто трябва да започнете и резултатите ще Ви изненадат.

warne s fitness zone physical fitness exercise fitness centre personal trainer others 37935eedd558275f6ad4c7696e6fd2a4

Движението и храненето са много по-важни от която и да е процедура, и са в основата на успеха.

Каквито и процедури да правите, независимо колко скъпи са те – ефектът ще бъде временен, а и незадоволителен, ако не промените това, което “налива целулит” във формите Ви – а именно – неправилното хранене и липсата на движение.

Какви процедури са подходящи при целулит?

Условно можем да разделим процедурите на 2 групи – едните имат за цел да “ликвидират” депата, а другите “да ги източат”. Както се досещате – при първата група има по-трайно решение на проблема, а при втората по-скоро временно – най-вече, ако не промените начина си на живот. Защото с процедурите ще “източвате” целулита, а с начина си на живот ще го наливате отново.

Процедурите с по-траен ефект, от тези, с които аз имам опит са – мезотераия и криолиполиза.

Мезотерапия при целулит

Да започнем с това какво е мезотерапия? Мезотерапията е процедура, която е насочена към средния слой на кожата – мезодерма, до който не достигат кремчета и серуми, които прилагаме локално.

Какво вероято се досещате – процедурата е инжекциона, а веществата, които се използват – са липолитици – те разграждат мастната тъкан. Предлагат се от различни компании и съдържат:

  • дезоксихолиева киселина – унищожава мембраните на мастните клетки, след което те се резорбират и изчистват през метаболизма;
  • фосфатидилхолин – втечнява мазнините;
  • други, които спомагат процеса на изчистване – антиоксиданти, витамини, хиалуронова киселина и др.
plastic surgery 717d3485b185ad07fc773cfc3f6bfb8a

Какво се случва при мезотерапия за целулит?

С лекаря обсъждате Вашето състояние, дали терапията е противопоказна за Вас, и ако не е – зоната се очертава, обработва със спирт и се правят убожданията – на ръка, не с пистолет – защото лекарят вижда в кой участък – колко дълбоко следва да се инжектира.

Процедурата не е болезнена и не е необходимо обезболяване.

След процедурата – в инжекираната област ще усетите парене, тъй като стартира реакция. Аз и вдигах лека температура за няколко дни. Зоната става твърда и болезнена. Препоръчват се масажи – но в първите дни – бъдете внимателни, за да не травмирате зоната.

Има оток, твърдо е, и е възможно да утрои обема си – временно. Няколко дни – до седмица след мезотерапията – е време да включите дрениращи процедури – например LPG. Това ще спомогне за дрениране на течностите – освободени от липолитичните процеси, които протичат в резултат на мезотерапията.

Включването на дрениращи процедури е важно, за да бъде успешна мезотерапията.

Въпреки, че зоната може да е още леко болезнена при допир, процедурите с LPG не са травмиращи, напротив. Първият път подходих с боязън, но действително те облекчават състоянието и спомагат възстановителния процес. Освен тъканния масаж – увеличават и притока на кръв. Не пестете от тези процедури.

Ако имате въпроси, притеснения, неясноти – винаги е обръщайте към лекаря – хубаво е и Вие да сте спокойни и да сте уверени, че сте на правилния път.

Паузата между две процедури е поне 2-3 седмици. В първата седмица си дайте почивка, през втората и третата правете дрениращите процедури, след което направете консултация с лекаря, за да последните резултатите, и да предвидите следващ етап.

В моя опит – това е най-трайната и ефективна процедура, която има и скулптуриращ ефект.

Криолиполиза с Cooltech

Умишлено посочвам и името на уреда, с който имам опит, тъй като има различни апарати, а аз нямам опит с другите.

При тази процедура – идеята е за трайно ликвидиране на депата чрез охлаждане. Мастните клетки, както вече уточнихме – могат да увеличават размера си десетки пъти, но броят им е константен, тъй като не се делят.

При ниска температура – те кристализират, тъй като съдържат мастни киселини, докато околните тъкани и клетки, включително фиброцити и кръвоносни съдове не се увреждат, тъй като са устойчиви на охлаждане.

При процедурата се увреждат ядрата на мастните клетки, след което унищожените клетки се изхвърлят с метаболизма. С една процедура се унищожават до 30% от мастните клетки в третираната зона.

Процедурата се извършва се от обучен терапевт, не лекар. Обсъждате зоната, която ще се третира – с шаблон се очертава областта, която бакрайникът може да обхване, Лягате, поставя се мембрана, която да пази кожата от измръзване и с накрайника на машината се засмуква кожата, която ще се охлажда.

И това е всичко – следва да полежите – 70 минути – толкова трае една процедура, през което време – зоната се охлажда до -8 градуса (минус 8). Една процедура унищожава до 30% от мастните клетки, но не таргетирайте – 100% унищожаване, тъй като мастните клетки са важни.

След процедурата – терапевтът сваля накрайника, а мястото е изтръпнало, а може да е болезнено, като при измръзнало. Прави се масаж с ръце, докато “зоната се стопли” и възвърне обичайната си температура.

И това е всичко – не боли, не пари, няма бодене. Крайният ефект се постига в рамките на месец, а до тогава – ако правите и дрениращи процедури – ще спомогнете за извличане на максимума от процедурата. Ако имате домашен масажор – използвайте го.

Правят се до 3 процедури на зона през месец и половина до два, а с което се унищожава до 70% от мастните клетки.

Venus Legacy

Венус легаси е сред любимите ми процедури. Тя е подходяща и за хора, при които “се пукат” капиляри, тъй като няма “силен” вакуум.

Комбинира няколко технологии – едната е RF – радио честота, с която зоната контролирано сe затопля до температура 41-43 градуса. Тъй като сме с различен праг на търпимост – не следва да Ви пари и да се измъчвате. В случай, че е така – информирайте терапевта.

Радиочестотата е мултиполярна – има няколко електрода, чрез които тъканта се нагрява равномерно, мембраните на клетките се отпускат, стават рехави и пропускливи. Триглицеридите в мастните клетки се разбиват, за да могат да преминат през мембраната и чрез лимфата да преминат към кръвта, черния дроб, бъбреците и извън тялото.

Затоплянето стимулира и фибробластите – да произвеждат колаген, за да бъде кожата по-стегната, свежа и гладка.

Втората технология – са магнитните полета. Те спомагат за възстановяване на кръвоносните съдове, които се увреждат от целулита, тъй като са притиснати между мастните клетки. Спомагат и за образуването на нови кръвоносни съдове. Така се подобрява храненето на тъканите – снабдяването с кислород и вещества.

Третата технология е пулсиращият вакуум. Усеща се, като нежно потупване – не е вакуум в онзи смисъл на силно засмукване, което води до синини. При тази процедира няма посиняване – няма механичен, вакуум или ролкова масаж. Пулсиращият вакуум има за цел – терапията да достигне до по-голяма дълбочина, разбира се, спомага и за лимфния дренаж.

На около минута след началото на видеото – можете да видите как работи:

Това е единствената процедура, от която съм виждала ефект – веднага. Колкото и да звучи невероятно – то и на мен не ми се вярваше, когато ми го обещаваха. Други потребители споделят, че не са имали никакъв ефект и след голям брой процедури. Вероятно зависи от типа целулит и какви други усилия полагат.

LPG Endermologie Cellu M6 INTEGRAL

Започвам с уточнението, че съм правила класическата стара процедура – LPG Endermologie Cellu M6 INTEGRAL. Има нова машина, процедурите са по-скъпи и обещават повече, но аз ще коментирам първото поколение.

Повечето от Вас – може би имат опит с LPG, тъй като процедурата е популярна в България от години. Обличате трико, лягате на кушетката и терапевтът започва.

Машината прави ролков и вакуум масаж, няма затопляне. Увеличава се притока на кръв към клетките, тъканите се тонизират, спомага се дренирането. След процедурата се чувствате освежени и леки.

В това видео на втората минута е визуализирано – как се образува целулита – с раздуването на мастните клетки и притискането на кръвоносните съдове.

Вижда се и как работи машината. Ето и още едно видео, в което по-ясно се демонстрира как работи апарата:

В случай, че имате разширени вени или слаби капиляри – процедурата може да е неподходяща за Вас. Това се отнася и за следващата процедура.

Vela Shape

И тази машина е популярна в България, като има различни поколения. Същественото е как работи – освен вакуум и ролков масаж, като LPG, има и RF-радио честота и лазерен IR, с които се добавя топлина.

В това видео – можете да видите как работи Vela Shape 2:

А в следващото Vela Shape 3 – вижда се, че накрайникът е доста по-малък. Вакуумът също изглежда по-лек, но се въздържам да коментирам без да съм тествала лично.

Не бива да посинявате след процедурата.

Каквито и процедури да изберете – не бива да забравяте, че най-важно е това, което правим всеки ден.

Exilis – радиочестотно стягане

Exilis е процедура, която комбинира две технологии – ултразвук и монополярна радио честота. Последното означава, че един електрод се поставя на удобно място на тялото на пациента – най-често на гърба. третираната зона се нагрява подобно на останалите процедури с радио честота – до около 40 градуса, като апаратът разполага с термометър за контрол на процеса.

Ултразвуковите вълни освобождават мастните клетки от фиброзните им капсули. Отделените липидите се насочват към черния дроб за преработка през кръвния и лимфен поток, което е тяхното естествено освобождаване.

От тази процедура, обаче – аз усетих повече стягане и по-малко слим ефект и намаляване на обиколките. Процедурата е приятна и не е болезнена.

Акустични (шокови) вълни

Акустичните или шокови вълни са друг неинвазивен метод в борбата с целулита чрез апарата X-Wave. Апаратът предизвиква вибрации в тялото чрез силни нефокусирани звукови импулси, които се разпространяват под формата на радиални шокови вълни. Те механично разрушават част от мастните клетки и стимулират лимфния дренаж.

Апаратът използва сгъстен въздух, който се насочва чрез пневматични компоненти на импулси.

За съжаление, аз не видях особен ефект – правих процедурата в комбинация с Ексилис, но това е индивидуално и следва да се пробва, за да се види дали има ефект.

Какво можем да правим у дома?

У дома винаги има какво да се направи, по-важно е това да стане рутина и естествена грижа, като измиването на очите и зъбите сутрин. Правите го, като нещо естествено и без да се замисляте.

Домашен масажор

В момента ползвам вибриращ масажор на Casada – Tappymed II с инфрачервена светлина. Вибрациите стимулират кръвообращението в тъканите, релаксират ги и имат и дрениращ ефект. А инфрачервената светлина затопля без да нагрява.

Купуван е преди няколко години – сега се предлага по-ново поколение – Casada Tappymed iii. За антицелулитни цели използвам накрайника долу в ляво. С масажора обгрижвам бедра, дупе, корем. Но го използвам и при напрежение в кръста или гърба.

casada tappymed iii hand massager rychen masazhor sys zagriavashta funkcia
product 221196dd26

Използвам го през ден след тренировка. Взимам душ, нанасям хидратиращ или антицелулитен крем (който попива, не олио) и масажирам около 15 минути.

Силиконови вендузи Самоздрав

500x500 0204 5

Преди да взема масажора – доста години ползвах силиконови вендузи. Тези са с точния размер за тази цел и идеално пасват в ръката. Трябва да са силиконови, а не стъклени – те са с друго предназначение.

За да имате успех със силиконовите вендузи, е важно да знаете следното:
  • Нанасяйте масажното масло обилно върху кожата – вендузата следва да се пързаля по кожата с лекота. Не пестете от маслото, за да не се посините.
  • Засмуквайте с вендузата на по-грубо място – например от външната или задната страна на бедрата или на дупето. Не засмуквайте от вътрешната страна на бедрата, където кожата е най-нежна, за да не се посините.
  • Не спирайте да движите вендузата – там където спрете – ще остане синина.

Разбира се, докато се научите да спазвате горните правила, които споделям от личен опит – ще имате синини. Аз също ходих посинена около месец. Ако скоро Ви предстои да ходите на море – по-добре не започвайте.

В началото е болезнено, но това преминава, а ефектът е видим бързо.

Домашни масла за масаж със силиконови вендузи

Тъй като, ако сте редовни – ще използвате “промишлени количества масла” – можете да си правите масла “по Ваш вкус”. Аз използвах – обикновено готварско олио – все пак се храним с него – не е опасно (Omega 6), като му добавях етерични масла – каквито си харесам.

Някой се препоръчват уж за целулит. Доколко са ефикасни не мога да кажа, но е приятно и разнообразно. Канеленото е загряващо, също използвах – портокалово, лимоново, от хвойна и др.

Вижте всичко за използването на силиконови вендузи Самоздрав в домашни условия в следната публикация:


Ако трябва да сравня вендузите и домашния масажор – разбира се – те имат по-силен ефект. Масажорът е по-скоро регулярна грижа, с която поддържате постигнати резултати. а с вендузите не прекалявайте, за да не разтеглите кожата си.

Ако трябва да сравня процедурите с домашните средства – разбира се – процедурите имат по-видим и бърз ефект, но всяко от тези средства има своето място и роля в битката с целулита.

20150424161305 oem celluless md

Антицелулитен масажор CELLULESS MD

Антицелулитният масажор CELLULESS MD е алтернатива на вендузите. Удобен е за тези, които се колебаят дали биха се справили с вендузи. Лично не съм го ползвала. А мненията, които съм срещала за него в общуването си с момичета, които са го ползвали, са в двете посоки – както положителни, така и негативни (за липса на ефект). Предполагам, че ефект няма там, където се разчита само на малко масаж с масажора.

Тъй като позитивни мнения има от момичета, които лично познавам и зная как са го ползвали, склонна съм да вярвам, че при комплексни мерки ще има ефект.

За ползването на масажора важат всички инструкции, споделени по-горе за вендузите. Използвайте обилно масажно масло, за да движите масажора свободно по бедрата, дупето и корема. В началото, докато свикнете – може да се посините, но с времето ще усетите как да го ползвате.

Започнете с най-слабия вакуум и постепенно преминавайте към по-силен. Не бързайте да стигнете до максимално силния вакуум. Бъдете постоянни! Отделяйте по 30 минутки през ден за масажи. Включете и спорт, променете хранителни навици, за които знаете, че работят срещу антицелулитната кауза. И постепенно резултатите ще са на лице. Все пак войната с целулита се води на всички фронтове.

plastic surgery human body beauty abdominoplasty women s legs close up 0a2848b71e0155bf664fbdccfc62a582

Заключение

Можем ли да се отървем от целулита – завинаги? Можем, но се изискват:

  • промяна в навиците и стила на живот
  • и постоянство в грижите.

На грижите не следва да се гледа, като на нещо временно и еднократно, а като на нов начин на живот и грижа към себе си. Обич към себе си, да си прощаваме и дребните грешки и несъвършенства, и да не изпадаме в крайности.

Обичам Ви!

Kiss a Frog
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още