Косопад – как да се справим?

Косопадът – рядко “идва сам” … Обичайно ни спохожда след преживени събития, срес, загуба на тегло … Идва за капак на нещо, през което преминаваме, когато нервите ни са опънати до краен предел, а силите ни са на привършване.

Усещането за безпомощност, когато прокарваме пръсти през косата си и голяма част от нея остава в ръцете ни, е наистина … покъртително!

Но, без паника, моля!

kosopad 5

С коспада не идва края на света, започва ново начало!

path

Какво е важно да знаем – за да не се паникьосваме!

excl mark

Цикъл и фази на растеж на косъма

Всеки косъм има своя жизнен цикъл. Обичайно животът на косъма е между 2 и 8 години, средно 4. Трите фази на растеж на косъма са анагенна – фаза на растеж, катагенна – фаза на преход и телогенна – фаза на покой:

  • стадий на растеж (анагенна фаза) – с продължителност 2-8 години;
  • преходен стадий (катагенна фаза) – с продължителност 2-3 седмици;
  • фаза на покой (телогенна фаза) – с продължителност 3-4 месеца.
fazi na rastezh na kosama

Първата фазаанагенната – е най-дълга и продължава години. Клетките активно се делят и диференцират, косъмът расте.

Следва преходната фазакатагенна, в която косъмът се подготвя да падне. Клетките спират да се делят. Космената луковица се отделя от дермалната папила. Косменият фоликул се смалява до една трета от предишния си размер и се придвижва към повърхността на скалпа. Катагенната фаза продължава от 2 до 3 седмици.

Третата фазателогенната е най-шокиращата за нас. Тогава косъмът пада, но и започва нова анагенна фаза за нов космен растеж. Продължава 3-4 месеца.

Космите растат асинхронно. Около 80 – 90% от косата е в анагенен стадий, едва 1 – 2% е в катагенен стадий и около 10 – 15% в телогенен. По тази причина обичайно не забелязваме естественото обновление на косата.

Драмата се случва, когато по-голям брой косми едновременно преминат от анагенна към телогенна фаза.

maki 3295891 1920

Защо настъпва обилния косопад?

Причните могат да бъдат различни – от една страна са хормоналите промени и колебания, които се случват и след раждане. Голяма част от родилите преживяват и прословутия следродилен косопад.

При тях – наред с хормоналните промени, има и недоспиване, стрес, както и промяна в начина на живот. А организмът има своите механизми на самосъхранение, и когато има енергиен дефицит или “заплаха за оцеляването му”, (необичайни състояния) – на първо място ограничава енергоемките процеси, които не са критични за съществуването му. И такъв процес е растежът на косата.

Със задвижване на такъв механизъм настъпва и косопад – също и при рязка промяна в начина на хранене, особено, ако става въпрос за ограничаваща диета.

Защо няма място за паника?

Косопадът е наистина много неприятно преживявне, но ако няма физиологичен проблем, и ако не е симптом на заболяване, а причините са сред гореизброените – стрес, хормонални промени, промяна в стила на живот и хранене – то скоро ще се появи и новата коса. Обичайно се забелязва до няколко месеца – а новите растежи са като множество малки стърчащи – весели антенки.

alena kosopad bez panika

Какви са най-честите грешки, които правим при косопад?

На първо място – паниката и стреса. Косопадът – често е следстеие на такива преживявания. Важно е да запазим спокойствие, да вземем мерки да подсилим скалпа и да се въоръжим с търпение.

На второ място са домашните маски с масла. И не че са вредни, но в последната фаза – косъмът се привдижва високо до мастната жлеза. Маскте с масла ускоряват падането на космите в третата – телогенна фаза, и усщането е, че косопадът се засилва, като дамите се паникьосват още повече.

Обичайно в този момент се пристъпва и към прием на добавки за коса, кожа и кости, използване на лосиони, ампули – локално на скалпа, и след това новите растежи се отдават именно на тези мерките. “Тези добавки или лосион, ампули са добри – косопадът спря, и има нови растежи…”

А Вие вече знаете, че в този момент стартира и жизнения цикъл на новите косъмчета, без значение дали са ползвани лосиони или добавки. Но не е погрешно – да се използват, напротив, хубаво е да има помощ отвън.

hair iron hair straightening hair conditioner hair care hair 0f2ba6c5b4a2eb3311deae9e9bc8480c

Защо косата расте и спира до дадена дължина – при някои хора до кръста, а при други – до раменете?

Най- често обяснението е “ген”. А какво реално се случва? За да бъде косата дълга до кръста – има два фактора:

  • Колко бързо расте косата?
  • Колко дълга е ананагенната фаза на косъма?

Ако косъмът живее дълго – например 8 години – косата ще може да направи по-голяма дължина. А още повече и ако расте бързо. Косата средно расте с около 1см месечно. При някои хора расте и по-бързо, а други ускоряват процеса с прием на витамина биотин, но не злоупотребявайте. Не форсирайте процеса или поне не се пристрастявайте, защото това води и до други последствия.

Както бе споменато по-горе – косъмът живее от 2 до 8 години, средно 4. Така може да направим извода, че ако kосъмът расте бавно и живее кратко – то ще стига до една дължина, например малко под раменете и ще пада. Остава усещането, че kосата не расте и не може да стане по-дълга, например “до кръста”.

Ако косъмът расте бързо и живее дълго – косата ще е трайно дълга – и ще стигне “до кръста”.

Другите фактори, които влияят са механични и в резултат на третиране. Обезцветяването, къдренето или друго химично третиране, както и термичната обработка с маша, сешоар или преса – уврежда косъма, той не е устойчив. Не пада от скалпа, но се къса – и така косата губи от дължината си в резултт на третиране и накъсване на косъма по дължината му.

hairstyle artificial hair integrations beauty parlour hair d4801321d5c9928fc89ccf3ba75794a6

Какво още можем да направим за косата си?

Наред с приема на качествена и разнообразна храна, спорт, разходки на хубви места, хубави емоции, грижи с лосиони и добавки у дома, има и грижи, които могат да бъдат извършвани от дерматолог.

Това са инжекционни процедури, които доставят в скалпа хранителни вещества, които създават благоприятна среда за космения растеж.

PRP – плазмотерапия с обогатяване

PRP е абревиатура от platelet-rich plasma или плазма богата на тромбоцити. Кръвната плазма е бoгата на растежни фактори (PDGF, TGF- B, VEGF, FGF, EGF), които инжектирани в тялото събуждат стволовите клетки, те започват да се делят и диференцират, при което стартират процеси на регенерация.

Използва се в регенеративната медицинина, при възстановяване след травми (мускули, сухожилия), в денталната медицина и др. Използва се и в дерматлогията.

Какво представлява процедурта?

PRP Process

Взима се венозна кръв в специална епруветка с мембрана. Центрофугира се при определана скорост и време, за да се отдели плазмата. Процедурата е автоложна – за регенерация се използва изцяло “собствена тъкан” – няма нищо довнесено отвън, съответно и няма риск от алергии или нежелани реакции.

От епруветката се изтегля плазмата, богата на тромбоцити, и се инжектира в скалпа. Извършва се от лекар.

prp fractions end

Но може да се направи и обгатяване с  витамини, минерали, аминокиселини, ко- ензими, микроелементи, антиоксиданти, пептиди, хиалуронова киселина и др., които имат за цел да подпомогнат процеса на регенерация, след като стволовите клетки са събудени и са започнали да се делят.

Мезотерапия за скалп

Мезотерпията е процедура, която има за цел да достигне до средния слой на кожата – мезодерма, до която не проникват лосионите, които прилагаме локално на скалпа.

Могат да се инжектират различни продукти, според това какви са проблемите, но този, който при мен има наистина голям ефкет – особено за растеж на дължина, има следния състав:

СъдържаниеДействиеВидими ползи
Меден пептидИнхибира активността на
5-алфа-редуктазата, стопираща
преобразуването към
дихидротестотерон
Растеж на косата
Плътна, здрава блестяща коса
Booster от растителни
стволови клетки
Стимулира стволовите клетки
във фоликула, за да насърчи
растежа на косата
Растеж на косата
Плътна, здрава и блестяща коса
Енергизиращ комплекс
(хиалуронова киселина,
амино-киселини,
витамини, коензим 10
Хидратира, предпазва и
подобрява качеството
на косата и устойчивостта

Правя терапията 2 пъти годишно – повече, като превенция и грижа. От терапията с PRP въпреки, че беше обогатена, не усетих толкова бурен и силен ефект, колкото от мезотерапията.

Заключение

Косопадът е наистина неприятно преживяване, но е преходно явление и в случай, че не е в резултат на по-сериозни здравословни проблеми – отминава. Ако е симптом на заболяване, следва да несе игнорира.

Може да се появи и в резултат на травма – от силно опъване на косата, когато я връзвате на “конска опашка”, особено пр исилно стягане или при неправилно носене на екстеншъни (hair extensions).

За да преминем успешно през това изпитание – е важно да не губим дух, да не се паникьосваме, да мислим за хубавото, което предстои, за новите растежи, които ще ни зарадват в рамките на няколко месеца.

Уместно е да се погрижим и с подходящи хранителни добавки и лосиони. Някои от тях са енергизиращи и затоплят скалпа, за да провокират по-добро кръвоснабдяване към фоликулите, други внасят и полезни вещества. Но грижата и отношението също са терапия – и за скалпа и за душите ни.

alena-за-мен

Грижете се за себе си и бъдете позитивни,
обичам Ви, Алена!

2 comments
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още
Как да възстановим силно увредена коса
Още

Olaplex – терапия за възстановяване на съсипана (изгорена, третирана) коса от боя, изправяне с преса, къдрене – мнения и опит

Olaplex е серия от продукти за възстановяване на третирана и съсипана (изгорена) коса, които действат на косъма и…
Още