Силиконови импланти в гърдите и Breast implant illness (BII) или ASIA syndrome – какво няма да Ви кажат преди операцията

За възможните усложнения при поставяне на импланти в гърдите , свързани с Breast implant illness (BII) или ASIA syndrome, коментират д-р Екатерина Куртева – имунолог, Нели Георгиева – потърпевш пациент и Симона Александрова – председател на Асоциацията на пациентите.

В публикацията ще прочетете личната история на Нели и още момичета, които вече са се подложили на експлант (отстраняване на силиконовите гръдни импланти) – как са взели това трудно решение и какви са били техните неразположения и симптоми за проблем.

Д-р Екатерина Куртева коментира Breast implant illness (BII) или ASIA syndrome от медицинска гледна точка, в т.ч. възможните решения, а Симона Александрова споделя за ролята на Асоциацията на пациентите на естетична медицина в тази област.

Бумът на силиконовите импланти за увеличаване на гърдите!

Уголемяването на гърдите с поставяне на силиконовите импланти в тях дали под или над мускула е явление, което не остана незабелязано в последното десетилетие. Въпреки, че за стандартите в България хирургичната интервенция не е съвсем достъпна, много жени намират начин да си я позволят – с години събират средства или пристъпват към кредит.

Причините да бъде взето това решение са различни. За някои малкият бюст е комплекс от тийн годините, който желаят да преодолеят оперативно. За други – щетите по гърдите след бременност и кърмене са неприемливи и търсят решение за по-хармонична и женствена визия оперативно.

За съжаление обаче – сбъдването на тази мечта не рядко води и до проблеми, които понякога настъпват тихо и постепенно, поради което е трудно веднага да се направи връзка между неразположенията и имплантите.

И тук нямам предвид онези постоперативни усложнения, които са широко известни и се коментират по форуми от десетилетия, като капсулна контрактура или дабъл-бабъл, а проблеми от имунологичен характер.

Тази публикация е посветена именно на тях – тъй като за тях малко се говори. Желанието ми е да предоставя повече информация, като се позова на споделеното и опита на изпатили, както и лекари.

И в България и по света има доста групи, създадени от пострадали за взаимопомощ. Неприятното е, че в тях попадат най-вече пострадали, поставени пред свършен факт – имплантите са поставени.

А хубаво би било за тези възможни проблеми да се информират и жени, които предстои да поставят импланти, за да вземат решението и на информацията за възможни усложнения и проблеми, които могат да настъпят след това.

По подобен начин и аз се озовах в групата (без)опасна красота. Моя приятелка обмисляше операция. Бяха я насочили в групата и беше ужасена от прочетеното. Сподели с мен, на мен ми се видя малко прекалено и ме добави в групата, за да прочета и аз.

В групата доста момичета – открито и с лицето си споделят за своя “експлант” – операцията по отстраняване на имплантите. Веднъж са платили да ги поставят, а след това да бъдат отстранени, за да се върнат към пълноценен и изпълнен с радост живот.

Основателката на групата Нели Георгиева – не веднъж споделя и своята лична история. Години наред тя страда от стомашно-чревни проблеми – представете си разстройство всеки ден, мозъчна мъгла (brain fog), кожни обриви.

Тя има смелостта да застане с лицето си и да споделя своята история – във видеа на живо в групата, в телевизионни предавания и на всяка трибуна, от която може да бъде чута, за да протегне ръка към жени в сходна ситуация или все още пред решението – дали да се оперират. Ето и нейната история от първо лице:

Нели Георгиева разказва за Breast Implant Illness (BII) или ASIA Syndrome

Ако имате импланти и никакви здравословни проблеми – подминете този пост! Последното, което искам е да сугестирам някой. И без това прекалено често ми се налага в лични съобщения или по телефона да успокоявам притеснени жени. Да – успокоявам ги, не ги стресирам!

neli georgieva

Обаче, ако усещате, че нещо в тялото ви е off, този пост може да ви е полезен. Някои от потърпевшите развиваме чисто нови симптоми след имплантация. Други са имали нещо хронично, което се е обострило. Трети са отключили генетично предавано състояние и се успокояват, че то така и така е било въпрос на време.

Трябва да се изясни нещо важно – имплантите в гърдите не са куршума. Те са спусъкът.

Сложих си имплантите в началото на 2012 г. Размерът беше прекалено голям, разбрах го късно. Беше ужасно тежко възстановяване, от което никога не се изправих напълно, останах си леко прегърбена. Никой не ме инструктира, че трябва да раздвижвам, разпъвам и пр. Бях като препарирана 4 месеца, почти не се движех.

Първите здравословни проблеми се появиха през 2014 г. и започнаха със световъртеж, замайване, сърцебиене, безсъние и задух. Обиколих всички лекари в София, получих диагноза “стрес” и предписани розови хапчета, които пих 6 месеца без подобрение и ги спрях бавно по схема.

През 2015 г. започнах да получавам паник атаки. Бяха придружени с тежки чревни проблеми (няма да навлизам в подробности), мозъчна мъгла (т.нар. brain fog), загуба на памет, дезориентация, затъпяване буквално, още по-тежък световъртеж, тахикардия, кожни обриви – реакции на различни храни, болки в ставите, инсомния, генерална умора, липса на апетит, косопад, постоянна хронична тревожност.

Междувременно ми се влоши рязко бруксизмът, който съм имала цял живот, но почнаха да ми се клатят всички горни зъби. Тук вече съм 95% позитивна, че неправилно зарасналият ми гръден мускул е задълбочил проблема със захапката ми, защото съм го обсъждала с много ортопеди и постуролози. Гръдните, гръбните, вратните и челюстните мускули са неразривно свързани. И за това, въпреки усилията ми, почнах да губя зъби.

Започнах да подозирам нездравословният си начин на живот и спрях цигарите от зор да ми се подобри здравето. Нищо не се подобри. Почнах да чистя храната си, да се храня здравословно. Никакво подобрение, даже по-зле стана положението с червата ми. Направо се отчаях.

През лятото на 2016 г. стана нетърпимо. Започнах да правя реакции от почти всякакъв тип храна, рязко да губя килограми, имах постоянно разстройство и нищо не задържах. Плюс останалите симптоми се появи и постоянна жажда, сухота в устата, болки в краката. Даже куцах, не можех да вървя без болка през лятото на 2016.

Всякакви изследвания правих, рентгенови снимки, ЯМР, захарта и инсулина бяха в норма, и всички лекари бяха на мнение, че съм за психиатър. Аз упорито отказвах да започна антидепресанти, защото никога не съм вярвала, че проблемът ми е психологичен.

Аз имам сравнително стресов живот, изживях огромен стрес, когато се преместих съвсем сама в чужда държава за да уча там и дори тогава не развих Паническо разстройство! Даже доста мотивиращо ми подейства стреса.

Аз имам много силна интуиция, познавам тялото си перфектно, вслушвам се в него и знаех, че не стресът е причина за симптомите ми и антидепресантите просто ще ме превърнат в дебел зеленчук, който не задава въпроси.

През септември 2016 г. забременях непланувано, от въздуха, почти непорочно. Направо още се чудя как стана. И голямото чудо беше, че изкарах супер спокойна бременност и кърмене.

Всичките ми симптоми изчезнаха като по чудо. Като спрях с кърменето, бавно и сигурно паническото разстройство започна да се завръща. Но вече не беше постоянно, а симптоматиката се проявяваше около хормоналните пикове – менструация и овулация. Лекарите отново си знаят едно и също – контрацепция, за овладяване на ПМС. Не я започнах.

Пуснах тест за непоносимости към храни и половината светнаха в червено – непоносимост към яйца, глутен, млечни и някои видове риба. Изключих всички противопоказни храни от менюто си и не получих никакво подобрение.

И дойде есента на 2019 г. – на 23 октомври получих първата си мигрена, която странно наподобяваше инсулт – с изтръпване на половината лице, схващане на врата, постоянно прозяване и болка в главата, все едно мозъкът ми ще се пръсне. Свръх чувствителност към светлина и звуци.

От този ден това се случваше 3 до 6 пъти месечно, два дни на легло в тъмна стая, абсолютно нефункционална. ЯМР на глава не показа проблем. Нощни изпотявания и втрисания – през вечер. Но като казвам изпотявания, имам предвид смяна на чаршафи – тече вода от тях, пижами, косата ми мокра, душове в 3 часа посред нощ. Втрисане, болки в мускулите.

Тогава за пръв път нивата на естрогена започнаха да излизат извън референтни граници и да се говори за Естрогенова доминантност. Така до 12.02.2020г., когато при рутинен ехографски преглед се видя, че левият ми имплант в гърдите е спукан.

Аз не се стреснах тогава, и без това исках да ги сменя, не само заради изтеглянето им от пазара, а защото исках да коригирам и формата. Нямах болки, освен леки придърпвания, които се бяха появили в последната година.

Но хирургът ме увери, че е нормално с времето, защото се получавали сраствания. И въпреки, че с д-р Куртева (имунолог) вече бяхме обсъждали варианта здравето ми да се клати поради развиващ се ASIA syndrome, главата ми не увираше и почнах да ровя в Интернет с какви импланти да ги сменя. Също коментирахме, че дори да ги махна, имунната система е вече тригирана и нямам гаранция дали или кога ще се оправя.

Докато търсих в нета кои са най последните модели импланти, съвсем случайно попаднах на едно видео в YouTube на момиче от Австралия, което разказваше своята история с имплантите си и докато описваше всичките си симптоми, припознах собствените си мъки през годините.

Сигурно 3 часа бях плакала нон стоп, защото в този момент осъзнах, че ще ги махам. Момичето беше записало видеото една година след махането и твърдеше, че здравето й се е възстановило на 95%.

Състоянието ми беше толкова зле, че се хващах за всяка малка блещукаща надежда. Повярвайте ми, не съм чак такъв опортюнист, че да си причина естетическия шок, без да съм била тежко притисната от обстоятелствата. Просто един изстрел в тъмното, който пък се оказа изстрел в целта…

Съвсем умишлено започнах с пукнатия имплант, с реакцията на тялото ми, с лошата хистология, с риска от Едроклетъчен лимфом. Просто това са факти, документирани. А истината е, че процентът на жените които страдат от BII е много по-висок от този, на жените, които развиват BIA-ALCL. И понеже много жени след рак на млечните жлези се сдобиват с импланти.. Тези от тях, които са минали и през рак и през BII, са категорични, че са страдали повече от второто.

Половин година след експлант – хирургичното премахване на имплантите с тотална капсулектомия, аз живея нов живот. Чак ме е страх да го напиша! Исках да мине още поне половин година, че да съм сигурна…

Нито една мигрена след операцията! Нито. Една! Едно единствено нощно втрисане на 7ми ден от операцията и нито едно след това. Подчертавам, че за мен това беше ежедневие, не ми се живееше на моменти.

Изчезна сърцебиенето, мозъчната мъгла, сухотата в устата, болките в мускулите и ставите, енергията ми се върна, но най-голямата ми победа е, че Паническото разстройство и тревожността си тръгнаха. А с годините човек свиква, че това е животът му и ще е нещастен завинаги. Само човек минал през ПР, знае за какво говоря!

Единствената промяна, която внесох е, че започнах прием на Прогестерон, но не веднага – изчаках 3 месеца след операцията за да се възстанови тялото ми и да преценя каква ще е разликата без импланти. Разликата се усети веднага, още с първата глътка въздух.

Прогестерон приемам поради Естрогеновата ми доминантност. Asia синдромът, освен автоимунен отговор, предизвиква и хронично възпаление. Хроничното възпаление причинява високи нива на естроген при жените и ниски нива на тестостерон при мъжете.

Високият естроген свръх стимулира яйчниците да произвеждат яйцеклетки и за това яйчниковият резерв се изчерпва бързо. Точно като хормоналната стимулация преди инвитро. Дългите периоди на високи естрогенови стойности, вкарват жената в менопауза преждевременно.

Аз мисля, че това беше причината да забременея от въздуха преди 4 години, тази свръх стимулация. И за това 1 година след раждането яйчниковият ми резерв е изчерпан. На 35 години! Аз нямам фамилна обремененост – майка ми ме е родила на 40г, леля ми роди на 42, имам роднина, която роди на 52г!

В чуждите групи за BII има жени на по 28 години в менопауза…

Още нещо – мистерията защо съм се чувствала добре по време на бременността ми, се разкри! Оказа се, че по време на бременност имунната система на жената е потисната…

Това също не го знаех тогава. И за това няма как да се сугестирам, защото психиатрите твърдяха, че състоянието ми ще се влоши по време на бременност и аз очаквах влошаване! За това бях изненадана, че точно обратното се случи.

Към момента проблемите, които останаха налични са разхлабените ми черва, косопада и безсънието. Много се надявам, че с времето и те ще се минимализират.

Съжалявам страшно много, че си сложих импланти. Съжалявам, че не бях уведомена за рисковете. Съжалявам, че се доверих на пластичните хирурзи, че имплантите са напълно безопасни за всички. Съжалявам за наивността си, неувереността си, комплексите си и лошата си преценка.

Все някой трябва да застане пред вас и публично да говори за падението си, за да може вие да сте осведомени. Не стресирани, сугестирани, наплашени и прочие! А осведомени и за другата страна на монетата.

Съжалявам, че това трябва да съм аз, но не виждам друг да има куража да го направи. Защото до този момент моята откровеност ми е донесла предимно негатив – всички ме предупреждаваха, че така ще стане и се оказаха прави.

Обаче когато човек мине през това почва да си задава въпроса “Защо” и да търси смисъл. Личният си смисъл няма да го споделям с аудиторията – благодарна съм, че минах през всичко това, защото в момента съм на място, на което няма как да се стигне, освен през житейска криза. Красиво и трудно място на осъзнаване на себестойност.

Но колективния смисъл е моят опит да е в полза на някой друг, който минава през същото. И няма да спра да повтарям – само на една жена ако й го спестя това, то няма да е било напразно!

neli georgieva 1000 × 1000 piksela

Бъдете здрави и щастливи!

Към момента (октомври 2022 г.) Нели е преодоляла всички свои неразположения с изключенеи на непоносимостта към глутена и естрогеновата доминантност, за които битката продължава.

Д-р Екатерина Куртева – имунолог коментира за Breast implant illness (BII) или ASIA syndrome

В свое участие по темата в Code Health, д-р Екатерина Куртева започва с малко по-дълго предисловие – как започва ерата на силиконовите импланти.

През 1962 г. силиконови импланти за първи път са представени на американския пазар. и съответно тогава започва реконструкцията на млечна жлеза чрез използването на силиконови импланти.

Характерно за американския пазар е, че всичко, което се поставя в човешкото тяло, трябва да подлежи на широкообхватно проучване. Този процес подлежи на изключително строг контрол от FDA и дава много високо ниво на доказателственост в медицината.

По тази причина – гръдните импланти са едни от мащабно проучваните устройства, поставяни в тялото, в световен мащаб, за които има и огромна база данни – и от рандомизирани проучвания, и от големи центрове, които се занимават насочено с тази патология и уголемяване на млечните с цел естетичен ефект или след карцином на гърдата и подлежащата реконструкция на млечната жлеза. Налични са много данни от проучвания и мета анализи, които ги обединяват.

По отношение на информираното съгласие, когато Нели е поставяла своите импланти през 2012 г. , по отношение на Breast Implant Illness, като наименование, термин, съвкупност, което охваща проблемите, които могат да възникнат след поставяне на гръдни импланти, е в процес на екстензивно проучване – от 1992 г., когато FDA забранява употребата на гръдни импланти.

Причината FDA да забрани поставянето на гръдни импланти през 1992 г. е, че в периода от 1980 г. до 1992 г. производителите не успяват да докажат, че гръдните импланти са достатъчно безопасни за пациентите.

Имало е период, в който са били забранени на американския пазар. След проучвания, които доказват тяхната безопасност по отношение на краткосрочни и дългосрочни ефекти при проследяваните кохорти, тогава част от имплантите са допуснати отново за прилагане.

Във връзка с това, през 2012 г. все още има спор в науката – голям брой и вид учени са ангажирани с това – ревматолози, които изучават болестите на съединителната тъкан, в т.ч. и автоимунните заболявания на съединителната тъкан, клинични имунолози, като д-р Куртева, гръдните хирурзи и пластичните хирурзи, които се занимават с хирургия на млечната жлеза, уголемяване на млечната жлеза и т.н.

Реално това е периодът, в който започват да излизат множество проучвания. Те са правени от 2010 до 2019 г. включително по отношение на риска от развитие на различен вид карциноми, в т.ч. солидни тумори и тумори на кръвта, риска от възникване на системно съединително-тъканно заболяване по автоимунен механизъм – т.нар. автоимунни системни колагенози, както и възникването на други проблеми, като ментални разстройства, проблеми по време на бременност и проблеми по време на кърмене, както и дългосрочни ефекти по отношение на деца, кърмени от майки с поставени гръдни силиконови импланти.

Така, във времето, в което Нели е поставила своите импланти, на практика не е имало достатъчно яснота за дългосрочните ефекти, и правените до 2012 г. проучвания, дори до 2016 г. не откриват повишен риск по отношение на солидни тумори, като са гледани за рак на млечната жлеза, рак на маточната шийка, рак на маточното тяло, белодробен карцином, различни тумори на кръвта, мултиплен миелом, т.е. правено е доста разширено проучване и не е намерена връзка с нито един от тези карциноми при поставяне на гръдни импланти.

Единственото, за което вече има сигурни данни за увеличен риск след поставяне на текстурирани импланти е едро клетъчен, гигантско клетъчен лимфом от типа на нехочкиновите лимфоми, който е Т-клетъчно заболяване, което протича изключително агресивно.

Честотата обаче, макар и нарастваща, е изключително ниска. В световен мащаб до началото на 2022 г. има 949 случая, които са описани в световната научна литература. Честотата на възникване при жени с импланти варира межди 1 на 2900 жени до 1 на 355 жени с текстурирани импланти.

За жените с текстурирани импланти вече известно, че рискът от това рядко, но агресивно протичащо заболяване, е доста по-висок.

Важно е да се отбележи, че руптурата на капсулата (спукан имплант) има водещо значение. Това се отнася и за заболяванията, с които се занимават клиничните имунолози. От дълги години те работят в тясно сътрудничество с клиниката по ревматология на болница “Св. Иван Рилски” – най-голямата ревматологична клиника в България, където съвместно се проследяват пациенти с всички видове системни колагенози, пациенти със системен лупус, пациенти със Синдром на Сьогрен, със системна склероза, с ревматоиден артрит – автоимунни доживотни системни заболявания.

По отношение на текстурираните импланти, в науката вече е известно, че има два пъти по-висок риск от възникване на системно автоимунно заболяване. И не става въпрос само за синдромокомплекс, а за възникване на заболяване след поставянето на гръдни импланти.

При поставяне на текстурирани гръдни импланти има по-висока честота и за Синдром на Сьогрен, и за системна склероза, тъй като силиконът има пряко отношение при генетично предразположени индивиди. Това се отнася и за ревматоидния артрит и за заболяването фибромиалгия.

Към днешна дата, всички тези рискове могат да бъдат описани в информираните съгласия подробно, а такава е и препоръката на световните водещи центрове в САЩ и Западна Европа, които препоръчват всички плюсове и минуси за даден имплант да бъдат подробно поднесени в информираните съгласия, за да могат пациентите да вземат решение съвместно със своя хирург, кое на първо място би било най-безопасно.

В Медицината първото правило е – да не вредим на пациента, а след това да му помогнем, т.е. да бъде осигурена неговата безопасност.

Симона Александрова за информираните съгласия в България

Информираното съгласие е процес, дефиниран в Закона за здравето. Това е процесът, в който лекарят трябва да предостави на пациента цялата налична информация за очакваните ползи, предвидимите рискове, какво да прави в случай на възникнали усложнения – към кого да се обърне и как да се грижи за импланта. Този процес при интервенционална процедура задължително е писмен и цялата горепосочена информация трябва да е надлежно описана.

Но има известна сива зона в законодателството, която не задължава лекарите и медицинските заведения да въвеждат информацията за конкретното медицинско изделие в информираното съгласие.

Така в документа надлежно са описани усложненията, които могат да възникнат в хода на самата интервенция и анестезията, но липсва информация за усложненията, които могат да възникнат в резултат на имплантираното изделие.

Във връзка с това, една от целите пред Асоциацията на пациентите на естетичната медицина е да подобрят процеса на информираното съгласие за пациентите на естетичната медицина, защото той е субоптимален.

Не само липсват данни за усложненията, които възникват от имплантираните медицински изделия, но и пациентите споделят, че не са били информирани и за други обстоятелства. Например, че имплантите не са доживотни, няма гаранция.

Препоръките са след десетата година имплантите да бъдат проследявани по-често с мамография или ехография и съответно, ако е необходимо да бъдат подменени. Това е информация, която твърде голяма част то пациентките не са разбрали.

И вероятно не, защото лекарят не го е казал, а защото не винаги информацията е поднесена достатъчно достъпно или достатъчно ясно. Така на по-късен етап пациентките биват разочаровани от процедурата, тъй като разбират за аспекти за които не са си били дали сметка.

За срока на годност на силиконовите имплантите и гаранцията

На въпроса за срока на годност на силиконовите гръдни импланти и гаранцията Нели Георгиева отговаря, че в паспорта на нейните импланти (Алерган, 2012 г.), такъв не е имало. Да, гаранция е имало – 10 годишна за спукване и потвърждава, че за констатираната руптура е била финансово обезпечена.

Тя коментира, че проследяването е важно, тъй като в организма имплантите са подложени на всякакво въздействие. Препоръките в чужбина са – да се прави ЯМР на всеки 2 години, тъй като имплантите се пълнят със силикон от задната част, която не е достъпна и видима с ехограф.

Нели препоръчва жените да разчитат на себе си и да не очакват друг да бъде отговорен за тяхното здраве.

Д-р Екатерина Куртева потвърждава, че взаимодействието на имплантите с имунната система е непрекъснат процес. Върху текстурата на имплантите се полепят бактерии, които имат свойството да адхерират към повърхности – особено силиконови или пластмасови. С това се занимават, когато изучават мезинхимни стволови клетки.

Така на повърхността на имплантите се образува биофилм, който е отговорен за лимфоцитна активация. Ако един хирург е запознат с всички тези процеси и знае какви са възможните усложнения от тази прекомерна лимфоцитна активация във всякакви органи и системи, той ще може да прецени дали неговият пациент е показан за такава интервенция.

Тъй пациентите с автоимунни заболявания или с анамнеза за онкологично заболяване в рода има такива, които не са показани за такъв вид естетична корекция и с тях е по-добре да се работи да се приемат такива, каквито са, отколкото да поемат риска да се оперират. Това е оценка за съотношението между ползата и риска.

Според д-р Куртева решение има и то е в повишаване на доверието в системата, което може да се случи с подходяща квалификация, интердисциплинарна комуникация, и регистър за проследяване на усложненията след естетични процедури.

Редно ли е да се информираме за възможни усложнения от интернет?

Симона Александрова коментира, че една от функции на Асоциацията на пациентите на естетичната медицина е именно тази – да предоставят безпристрастна информация, ако пациентите се нуждаят от още информация. Тя е достъпна на уебсайта на Асоциацията.

Обратната връзка, която предоставят пациентите е, че не са получили достатъчно информация то своя лекар. Причините могат да са различни – да не е отделено достатъчно време, лекарят да не е разполагал с най-новите проучвания към момента на консултацията, информацията може да е била предоставена на неразбираем за пациента език и да се е срамувал да попита.

Д-р Куртева е убедена, че няма хирург, който да иска да навреди на пациентите си и никой не става лекар с тази идея. Тя акцентира над важността на продължаващото обучение (continuous education), тъй като науката непрестанно се развива.

Генетиката и имунологията имат много бурно развитие в последните години, а част от хирурзите, дори най-блестящите, може да не са изучавали тези имунологични взаимодействия, които могат да възникнат при употребата на такива импланти. Такава е ролята на продължаващите обучение, конгресите и интердисциплинарната комуникация.

В клиниката по Имунология имат много добра интердисциплинарната комуникация с ревматолози, ендокринолози и други, които се занимават с диагностика и проследяване на пациенти с автоимунни заболявания.

Д-р Куртева счита, че пациентите трябва да получават информация на първо място от своя лекуващ лекар. А продължаващото обучение следва не само да е за нови техники и продукти, но и за имунологичното взаимодействие.

Цялото видео с Нели Георгиева, д-р Екатерина Куртева и Симона Александрова в студиото на Healthy Morning можете да изгледате по-долу:

Своите лични истории споделят смели момичета, които вече са се подложили на експлант

Някои дами застанаха с имената и лицата си, а други са анонимни, но искрени! Ако желаете да добавим и Вашата история, за да подкрепите дами, които все още колебаят и имат нужда от подкрепа, моля свържете се с мен.

Таня Желязкова споделя за своя експлант и спукан имплант (видео)

Два месеца след експлант се чувствам по-добре от всякога. Оказа се, че имплантите не са безобидни и могат да причинят поражения върху здравето.

tanya zhelyazkova eksplant 1

Преди да направите тази стъпка, информирайте се по въпроса Breast Implant Illness. Имам поне половината от изброените симптоми.

И ако ви дават гаранция цял живот или 50 г. или 25 г. – няма такова нещо, на 14тата година излезнаха спукани (Ментор 375СС). Дали знаех това – не, не знаех и нямаше как да разбера, защото нито ехографско нито мамографско изследване можа да го установи.

Благодаря на доктор Гигов, който се погрижи бюста ми да изглежда дори по-добре от първоначалния си вид!

Десислава Василева споделя за своя експлант на силиконови импланти

Здравейте момичета. Днес е седми ден след експлант. Чувствам се много добре. Дискомфортът в областта на гърдите е поносим .

Решението да направя експлант беше лесно, защото от самото начало тялото ми не ги приемаше. Преди по-малко от 6 години поставих импланти Алерган. Години наред страдах от болки в гърба, постоянно, непоносимо пробождане в гърдите, хормонални смущения, нощно потене. През 2019г ми отстраниха миомен възел(6.8см), който се появи от нищото, защото при редовни прегледи не е имало находка.

Зная, че голяма част от Вас ще подминат моят пост с насмешка. Разбирам Ви. Всички ние сме различни. Целта на моето послание е да Ви покажа, че една жена може да се чувства страхотно и без импланти. За мен те са отрова, която последните години ме разболяваше. Мразех ги!

Благодаря на доктора и екипът му! Не мога да Ви опиша колко съм щастлива. Хармония- аз съм в хармония!

Бъдете здрави, бъдете щастливи и взимайте правилно решения навреме. Обичайте се, уважавайте телата си и не правете експерименти, които могат да Ви струват скъпо!

Ако се чудите къде да инвестирате парите си-купувайте злато, не отрова!

Снимки на Деси след експлант, както и на имплантите с капсулите

Галина Николова споделя за своя експлант на силиконови импланти

Здравейте, бих искала да споделя това което преживях в последните седмици! Моята история започна през 2012 година когато си поставих импланти Alergan. И понеже известно време чувствам някакъв дискомфорт започнах да чета постове на жени с моите проблеми.

С всеки изминал ден усещах , че е време да се отърва от тях. През месец ноември при профилактичен преглед , който извършвам редовно установиха , че имам спукване на левият имплант.

В този момент не знаех към кога да се обърна , получих и второ мнение , което потвърди първото. Писах на всички специалисти който правят пълна капсулектомия и за съжаление никой не откликна на молбата ми да бъда оперирана спешно. В късния следобед получих съобщение единствено от др. Таук, който направи и невъзможното да ме вмъкне в графика си.

На 17.11.22 след ред компромиси и усилия ме вмести в графика си имайки в предвид уплахата , която съм внесла единствено и само от разговора ми с него , той ме оперира! Операцията продължи 4 часа и 30 мин. имплантите излязоха здрави с капсулите!

Направи пълна реконструкция на гърдите ми, който изглеждат уникално в момента. Чувствам се прекрасно , ние забравяме колко тежат и дишаме плитко с тях. Поемам си въздух до край , събуждам се с желание нямам болка а съм все още на 7 ден от операцията.

Ако на някой от вас му предстой такава операция ще се радвам да бъда полезна с каквото мога. Благодаря на целият екип на др. Таук, за човечността и високия професионализъм и всичко което кажа ще е малко за тия уникални хора.

Снимки след експлант, както и на имплантите с капсулите

Емануела Аначкова споделя за своя експлант на силиконови импланти

Здравейте, момичета! Мина и моята експлантация. Алерган на 6 год. Руптура на десния. Левия няма промяна. Капсулите са нормални. Но по преценка на д-ра след като има руптура на имплант трябва да се изчисти всичко, защото имаше полепнал гел по капсулата.

След 8 месеца мога да сложа нови. Но за сега мисля да остана без. Радвам се, че махнах този Алерган. И успех на всички, които им предстои същото. По болезнено е експлант от поставяне на имплант.

Лили Д. споделя за своя експлант на силиконови импланти

Историята с имплантите за мен започва през октомври 2017 година, когато след 2 породени и дълго кърмени бебета, се реших на уголемяване на бюста с най-скъпите и надеждни за времето си импланти – Алерган.

След поставянето имах болезнено възстановяване, но нищо друго като неприятна реакция. Имах неврологични проблеми, които започнаха да се влошават постепенно. Последната година имах почти постоянно следните симптоми:

  • Болка, особено в лявата гърда, по-силна сутрин;
  • Подуване на лимфен възел под мишницата от същата страна;
  • Изтръпване в крайниците, особено нощем, синдром на Рейно ;
  • Акне по гърба;
  • Отпадналост, бърза уморяемост и накрая невъзможност да тренирам;
  • Задух и стягане при дълбоко поемане на въздух;
  • Необясними болки в ставите и таза
  • Тежък ПМС повече от седмица преди месечен цикъл

Реших се на експлант след като бях убедена, че ПРИ МЕН имплантите причиняват първите 2 симптома. На 20 август 2021 се разделих с тях и капсулите им, чиято хистология излезе с хроничен възпалителен процес.

Вече повече от 1 година по-късно нямам НИТО един от симптомите.

Не съм имала НИТО една неврологична криза, но се оказа, че съм с хипофункция на щитовидната жлеза, както и с Естрогенова доминантност, които за жалост никога няма да разбера дали щях да получа ако не бях поставала имплантите.

Искам дебело да подчертая, че не бих агитирала никого да си махне имплантите, постът ми е изцяло насочен към колебаещите се за поставяне момичета! Имплантите НЕ СА БЕЗОПАСНИ! НЕ СА ВЕЧНИ! НЕ СА ВИ НУЖНИ за да сте красиви.

Лили би говорила с всеки, който се нуждае от утеха и подкрепа или има нужда от кураж, за да се реши на експлант. Оставете коментар или съобщение, за да Ви свържа.

7 дни след експлант на силиконови импланти

3 дни след експлант на силиконови гръдни импланти

Здравейте, мили момичета! На 31.08.2022 мина моята дълго очаквана операция за премахване на импланти/експлант/. Трябваше два дни да остана в болницата и да ме изпишат, но се оказа, че хемоглобинът ми е бил нисък и след операцията е паднал още и се наложи кръвопреливане.

Днес вече съм си у дома. Лекарят каза, че имплантите, които бяха на 14 години са излезли цели и са нямали спукване и изтичане, което било добре, и капсулите също е отстранил без проблем. Сега се моля и хистологията като излезе всичко да е наред.

Очаквах след операцията да съм трудно подвижна и с ужасни болки, както бях при поставянето, но не. Има леко опъване, но не и болката която преживях преди 14 години.

Надявам се във времето и здравословните ми проблеми да останат в миналото и всичко да си дойде на мястото. Чувството е невероятно, не усещам болка и тежест в гърба, която чувствах всеки ден, а още съм прясно оперирана.

Никога повече не бих си причинила такова нещо. Благодаря на всички, които писаха и споделяха какво са преживяли и мисля, че много ми помогнаха да взема правилното решение.

Ако желаете да споделите своята лична история – пишете ми, за да я добавя 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още