PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се прилагат в други области на медицината, а на по-късен етап се въвеждат и в естетичната дерматология.

Такава процедура е и плазмотерапията, популярна още, като регенрация на тъканите с кръвна плазма. Тя е популярна в две разновидности – PRP и PRF:

  • PRP – абревиатура от Platelet Rich Plasma – терапия с плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори;
  • PRF – абревиатура от Platelet Rich Fibrin – терапия с плазма, богата на тромбоцити, растежни фактори и фибрин.

В продължение на години, терапията с кръвна плазма, богата на тромбоцити, се използва с голям успех в областите ортопедия и травматология за лечение на остеоартрит и дегенеративно ставни заболявания – гонартроза, коксартроза и др, засегнати стави, дископатия, радикулит, ошипяване.

Плазмотерапията се прилага успешно и за ускоряване на възстановителния процес при различни спортни травми – скъсване на предна кръстна връзка, менискални увреди и лезии, увреди на ротаторен маншон, след тежки навяхвания свързани с връзкови увреди.

platelet rich plasma blood plasma therapy surgery blood fc33df3dc5a2432462ab3e994da462cd

Друга медицинска област, в която терапията с богатата на тромбоцити кръвна плазма се прилага успешно е – денталната медицина за лечение на пародонтит или пародонтоза.

Лечението с плазма стимулира възстановителните процеси в областта на пародонта и меките тъкани и потиска развитието на заболяването. След определен брой терапии заболяването постепенно изчезва, венците придобиват естествения си вид и форма, цвят и структурни особености.

Плазмотерапията се използва успешно и в хирургията – за по-бързото зарастване на рани и хирургически разрези, за минимизиране на инфекции , болка, подуване и белези, при незаздравяващи язви и рани, както и при оплешивяване или косопад.

В редовете по-долу ще научите какво представлява процедурата плазмотерапия (PRP или PRF) и как действа, за да регенерира и тъканите.

Как работи плазмотерапията (PRP или PRF)?

За плазмотерапията се използва кръвна плазма, богата на тромбоцити (PRP – Platelet Rich Plasma). За да обясним механизма на действие плазмотерапията – нека първо дадем отговор – какво е кръвна плазма и защо тя трябва да е богата на тромбоцити.

Какво е кръвна плазма?

Кръвната плазма е един от основните компоненти на кръвта – съставлява 55% от нея. Като течния компонент на кръвта, кръвната плазма осигурява придвижването на кръвните клетки и другите кръвни съставки през кръвоносната система, поддържа кръвното налягане и обема на кръвта.

Основните компоненти на кръвта са:

  • Кръвни клетки – червени и бели, като червените кръвни клетки пренасят кислород, а белите кръвни клетки са клетки на имунната система;
  • Тромбоцити – най-малките оформени елементи в кръвта с основна функция кръвосъсирване, за да спре кървенето при нараняване;
  • Плазма –  течният компонент на кръвта, който съдържа растежни фактори. Това са сигнални молекули, които имат за цел да стимулират процесите на пролиферация / делене на клетките.
sastav na kravta

Кръвната плазма е вискозна хомогенна прозрачна течност с жълт цвят. Тя съдържа около 92% вода и 8% твърди вещества, в това число – протеини, електролити, антитела, хранителни вещества, отпадъчни продукти и фактори на кръвосъсирването.

kravna plazma

Какво са тромбоцитите?

Тромбоцитите са най-малките оформени елементи в кръвта. Тяхната основна функция е свързана със съсирването на кръвта, ако има нараняване. Недостигът им води до склонност към кървене, а високите стойности до поява на тромби (тромбоза).

Тромбоцитите съдържат хистамин и серотонин, които чрез съдосвиващото си действие възпрепятстват кръвотечението и предпазват организма от кръвозагуби при нараняване на съдовете.

Защо за плазмотерапия (PRP и PRF) се използва плазма, богата на тромбоцити?

Още през 80-те години на миналия век е установено, че при травма, тромбоцитите отделят специфични протеини, наречени растежни фактори – биологично активни полипептидни молекули.

Растежните фактори действат като биохимични сигнали, насочени към рецептори на повърхноста на клетките. Активираните рецептори стимулират стволовите клетки, разположени в най-долния слой на кожата.

Те започват да се делят, броят им се увеличава, количеството набъбва и постепенно мигрират от най-долния слой на кожата – нагоре към епидермиса. Така кожата се уплътнява отвътре навън.

Автоложната плазма стимулира колагеногенезатаобразуването на нов колаген с физическото дразнене на фибробластите, както и ангиогенезата – образуването на нови кръвоносни съдове в кожата, което подобрява кожната микроциркулация.

В резултат на терапията с плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори, се образува нова тъкан – подобряват се еластичността, тонуса и плътността на кожата. Изравнява се тена, намаляват отоците и тъмните кръгове около очите.

Според много научни данни, използването на PRP процедурата ускорява оздравителния процес в различни тъкани. По тази причина PRP процедурата се комбинира с лазерни процедури за по-бърз възстановителен процес.

Качествена ли е кръвната плазма?

Обикновено концентрацията на тромбоцитите в кръвта варира между 150 хил./μl и 350 хил./μl и е средно 200 хил./μl. Научно доказано е, че стимулиращият ефект на богатата на тромбоцити плазма се проявява, ако концентрацията на тромбоцити в нея е равна на 1 000 000/μl.

Кръвната плазма е богата на тромбоцити, ако концентрацията им е 1 000 000/μl. При по-ниска концентрация стимулиращият ефект не се проявява, но и не е доказано, че повишаването на концентрацията на тромбоцитите над 1 000 000/μl води до допълнително ускоряване на регенерацията.

Как се извършва PRP ( Platelet Rich Plasma) процедурата?

За извършване на процедурата плазмотерапия се използва венозна кръв от пациента. Така извършена, процедурата е автоложна – използва се изцяло тъкан от пациента, не се внасят вещества отвън и няма риск от алергии.

В манипулационната се прави пункция на вена и се изтегля кръв в специална епруветка с мембрана с патентована технология за отделяне на плазмата, богата на тромбоцини.

Епруветката с венозна кръв се поставя в центрофуга и се обработва при определени скорост и време, за да се отдели плазмата, която е най-богата на тромбоцити и растежни фактори.

prp fractions end

Така получената плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори се инжектира в избраните зони – лице, шия, деколте, ръце, скалп и др.

PRP Process

Кръвната плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори може да се обогати допълнително с витамини, минерали, аминокиселини, ко-ензими, микроелементи, антиоксиданти, хиалуронова киселина и др., които имат за цел да подпомогнат процеса на регенерация.

Какво е PRF (Platelet Rich Fibrin) процедурата?

PRF процедурата надгражда PRP процедурата, тъй като създава възможност за бавно освобождаване на растежните фактори и може да добави обем за лифтинг ефект без използване на чужди за организма вещества, т.е. също е изцяло автоложно.

Какво е фибрин?

Фибринът е неразтворим белтък, който участва в процеса на кръвосъсирване. Образува се от разтворимия белтък фибриноген под действието на тромбина:

Фибриноген + Тромбин = Фибрин

Фибринът образува мрежа от тромбоцити (кръвен съсирек) и в последствие се разгражда под действието на плазмина в процеса на фибринолизата.

В процеса на кръвосъсирване, фибринът се свързва с тромбоцитите до неразтвотимо гелоподобно вещество (коагулират). Така се образува своеобразна “неразтврима запушалка”, която запушва наранения кръвоносен съд, за да няма кръвозагуба.

Как фибринът се използва в плазмотерапията?

Приложението на фибрина в плазмотерапята е аналогично на това в процеса на кръвосъсирване. Смесването на фибрина с богатата на тромбоцити и растежни фактори плазма води до коагулация и образуване на гел, който се инжектира в избраните участъци.

Гелът от фибрин и богата на тромбоцити и растежни фактори плазма бавно се осбовождава – в рамките на 1-3 месеца, а организмът получава повече време за регенерация на третираните тъкани.

В допълнение, гелообразното вещество може да създаде лек и приятен обем в зони, където има дефицит, което води и до лифтинг ефект.

Как се извършва PRF процедурата?

За PRF процедурата отново се използва венозна кръв от пациента, но в две епруветки, които също се центрофугират при специфични условия (скорост и време) така, че в едната епруветка се отделя плазма богата на тромбоцити и растежни фактори, а в другата фибрин.

Фибринът се вижда се в епруветката, като ефирна кафеникава мрежичка – на снимката в ляво по стената на епруветката.

Fibrin

Не се смесва цялото добито количество плазма и фибрин от двете епруветки, тъй като коагулират много бързо и инжектирането е невъзможно.

Взима се малко количество от кръвната плазма, богата на тромбоцити и растежни фактори и малко количество от фибрина, смесват се и се инжектират незабавно. Процедурата се повтаря, докато не свърши изходния материал.

Както можете да се досетите, процедурата е доста пипкава и изисква бързина, сръчност и съобразителност от страна на лекаря, както и помощ от асистент.

Какви са основните разлики между PRP и PRF процедурта?

По същество – и двете процедури са базирани на използването на растежните фактори от богатата на тромбоцити кръвна плазма за стимулиране на клетъчната регенерация, растеж и делене.

Разликата между двете процедури е, че при PRP се инжектира течност – кръвна плазма, богата на тромбоцити и разтежни фактори, която се резорбира до дни. Така организмът разполага с броени дни, за да стартира процеса на регенерация.

При PRF се инжектира гел, който създава лек обем и се резорбира в рамките на 1 до 3 месеца, т.е. растежните фактори се овобождават бавно във времето и организмъ разолага с повече време, за да усвои подадения материал.

Ботокс - какво е нужно да знаем

Предимства на плазмотерпията (PRP и PRF)

Сред основните предимства на лазмотерапията (PRP, PRF) е, че е автоложна процедура – тя може да се изпълни изцяло с наша собсъвена тъкан (кръв) без да се използват външни за организма субстанции, което елимира риска от непоносимост или алергия.

Разбира се, плазмата може да се обогати с коктейл от витамини, минерали, аминокиселини, ко-ензими, микроелементи, антиоксиданти, хиалуронова киселина, пептиди и др., които имат за цел да подпомогнат процеса на регенерация, но това е опционално.

При PRF може да се генерира гел в обем до около 10 мл, който да се инжектира в места с тъканен дефицит, да добави обем и лифтинг ефект, на цената на 2 мл филър.

Цена на процедурите PRP и PRF

Цената на процедурите зависи най-вече от използвания консуматив. Епруветките с патентована технология са по-скъпи, но на пазара има и по-евтини алтернативи. Доколко са ефективни – това е друг въпрос.

Цената на PRP процедурата, за която се използва 1 епруветка варира около 400 лв., а при добавяне и на коктейл за обогатяване – цената се увеличава с около 150 – 380 лв., според това с какъв продукт се прави.

Цената на PRF процедурата е около 2 пъти по-висока от тази на PRP процедурата, тъй като се използват 2 епруветки, а те са скъпият консуматив. Така цената е на една PRF процедура е около 900 – 1000 лв. За обогатяване – отново се доплаща около 100 – 150 лв.

Колко процедури PRP или PRF са необходими?

PRP процедурите се правят веднъж месечно в продължение на 4-6 месеца и след това веднъж на 3 месеца. PRF процедурите се правят веднъж месечно в продължения на 3-4 месецца и след това по веднъж на 3 месеца.

Няма ограничение или обратен ефект, ако ги правите и по-често в грижа за кожтата си.

Митове и легенди за PRP

Надявам се стигайки до тук да сте “повярвали”, че процедурата не е “шашма”, с която комерсиалните лекари искат да Ви вземат парите и то на цената на някоя друга епруветка и игла.

Чули-недочули псевдо специалисти се присмиват, че тъканната регенерация с кръвна плазма е невъзможна. А процедурата се прилага и в хурургията и в ортопедията, тавматологията и денталната медицина от десетки години.

Лично мнение за процедурите PRP и PRF

Преди няколко години направих за първи път PRP – на лице, ръце, деколте и скалп, а на по-късен етап и PRF на лице.

И в двата случая правих и обогатяване с коктейл от витамини, минерали, аминокиселини, ко-ензими, микроелементи, антиоксиданти, хиалуронова киселина и др.

Процедурата не е болезнена, след нея няма отоци, синини или други следи, които да налагат “криене” у дома или маскиране с грим.

Rезултатит не са мигновени. Изисква се търпение и не са видими от самолет. Няма да се събудите с ново лице, нито с 20 години назад във времето. Но ще сте се погрижили за кожата в зоната, където прилагате процедурата – за нейната плътност, елеастичност и доброто кръвоснабдяване.

Процедурара е се различава от популярните инжекционни процедури, тъй като е изцяло автоложна и стимулира тъканната регенерация със “собствени сили”, без да се внася нищо отвън. Това я прави подходяща и за хора с алергии.

Бих я препоръчала за хора, които не жеалят драстични промени, нито ремоделиране на лицето, а по-скоро целят грижа и инвестиция в едно по-красиво бъдещо аз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
Как да възстановим силно увредена коса
Още

Olaplex – терапия за възстановяване на съсипана (изгорена, третирана) коса от боя, изправяне с преса, къдрене – мнения и опит

Olaplex е серия от продукти за възстановяване на третирана и съсипана (изгорена) коса, които действат на косъма и…
Още