Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се взират в това деликатно местенце от човешкото тяло – клепачите, за да имат повече площ за творчество.

В последните години, горна блефаропластика правят и мъже и жени, които имат за цел да елиминират белезите на стареене около прозореца към душата – очите. Кожата около очите е най-тънката в човешкто тяло и уязвима от следите от времето.

В публикацията ще споделя своя опит по темата – процеса на търсене на лекар, защо в д-р Желязкова припознах своя лекар, каква е подготовката за операция, какво представлява самата операция, какви са грижите след нея, включително с видео и снимки.

Съдържание
 1. Защо се насочих към оперативна горна блефаропластика?
 2. Какво беше моето състояние преди оперативна горна блефаропластика?
 3. Снимки преди – след оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 4. Каква е подготовката преди оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 5. Как да се подготвите в деня за оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 6. Може ли да се направи оперативна горна блефаропалстика, ако е поставен ботокс?
 7. Как протича приема за оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 8. Как протича операцията горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 9. Защо имам птоза над очите?
 10. Как се прави лифтинг, за да се реши проблема с птозата над окото?
 11. Колко кожа е изрязана по време на операцията?
 12. Какво следва след операцията?
 13. Как да се грижим у дома след оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?
 14. Как да смените превръзката си след оперативна горна блефаропластика?
 15. Инструкции за постоперативни грижи от д-р Желязкова
 16. Къде оперира д-р Димитрина Желязкова?
 17. Цена за оперативна горна блефаропластика и лифтинг при д-р Димитрина Желязкова
 18. Как да се грижим за клепачите във времето след горна оперативна блефаропластика
 19. Сваляне на конците – 7 дни от операцията
 20. Грижи след сваляне на конците и третиране на белезите
 21. Кога се разкрива пълния ефект след горна блефаропластика?
 22. Повдигат ли се веждите след горна блефаропластика?
 23. Кога можем да се гримираме след горна блефаропластика
 24. Можем ли да слагаме ботокс след горна блефаропластика
 25. Възстановяване след горна оперативна блефаропластика – снимки ден по ден
  1. 1.) В деня на операцията – коментар
  2. 2.) Първи ден след операцията – коментар и снимки
  3. 3.) Втори ден след операцията – коментар и снимки
  4. 4.) Трети ден след операцията – коментар и снимки
  5. 5.) Четвърти ден след операцията – коментар, видео и снимки
  6. 6.) Пети ден след операцията – коментар, баня (душ) и снимки
  7. 7.) Шести ден след операцията – сваляне на конците – коментар и снимки
  8. 8.) 17 ден след операцията – 10 дни сваляне на конците – коментар, снимки и видео
  9. 9.) 1 месец след операцията – 3 седмици сваляне на конците – коментар и снимки
  10. 10.) 2 месеца след операцията – мнение и снимки

Защо се насочих към оперативна горна блефаропластика?

Полагам доста грижи за здравето и външния си вид. Спортувам, храня се умерено, посещавам дерматолог. Но кожата над очите ми изглежда се нуждае от повече грижи, отколкото аз лично съм в състояние да ѝ дам.

Гримирам се често и клепачът за мен е зона, в която творя, изразявам се с цвят и форма, придавам настроението си. Затова ми е важно да имам гладък и изпънат клепач, с достатъчно просвет от миглите до веждата.

Оперативната блефаропластика винаги ми се е струвала крайна мярка и подходяща за жени на възраст 50+, но поради изброените по-горе причини през 2017 г. почти се бях решила. В този момент разбрах, че има и неоперативна блефаропластика. Видях много добри резултати след процедурата и не се поколебах да опитам.

Останах доволна, клепачите ми се сдобиха с розова, бебешка кожа, която беше изгладена и свежа. С течение на времето, обаче, кожата над клепача (под веждата), се свличаше надолу и го захлюпваше.

Имаше сутрини, в които се събуждах с лек оток (около овулация и цикъл), когато клепачите ми бяха съвсем захлюпени. Разбира се, по-често не беше така, но в последните 6 месеца (4-5 години след неоперативната блефаропластика), започнах да обмислям оперативна намеса.

Следях споделеното от други жени. Правеше ми впечатление, че коментират, че около 2-3 години след операция се връщат в изходно положение, което беше смущващо. Някои бяха с по 2 операции и пак с желание за по-голям ефект.

Имах някакви задръжки да запазя час при конкретен лекар, докато не ми попадна видео с д-р Желязкова, в което тя, като офталмолог, който практикува и естетична хирургия, коментира какви грешки могат да бъдта допуснати и какви са обичайните усложнения.

Гледайки видеото – нямах грам колебание, че искам да се консултирам с д-р Желязкова. Веднага намерих неин мейл в нета и попитах дали преглежда в София, тъй като живее и работи в Стара Загора.

За мое щастие ми отговори положително и предостави телефон, на който да си запазя час. Записах си час за преглед и имах своите опасения, че ще ми каже – че няма какво толкова да се оперира при мен, че е рано и моите терзания – ще й се стоят смешни.

За моя радост, обаче – тук грешах и то много. Колебаех се дали да отида с грим или не – защото с грим много добре се виждаше какво ме тормози. Но пък без грим – много по-добре се вижда кожата. В крайна сметка – отидох без грим и го препоръчвам.

Д-р Желязкова потвърди, че няма много излишна кожа за рязане, но има птоза под веждата, от което се прихлюпва окото и е необходим лифтинг. В този момент – само запомних, че освен обирането на кожа – и някакъв мискул ще се реже, за да се отвори просвет над клепача и бях много щастлива, че съм разбрана правилно.

Какво беше моето състояние преди оперативна горна блефаропластика?

Както споменах по-горе – 1.) имаше излишна кожа и 2.) кожата под веждата се спускаше надолу. Натежаваше във външния ъгъл на окото, където правеше едни гънки тип хармоника. Там си правя опашката на очната линия и не ми беше приятно да има бръчкане и хармоника.

Реших, че с видео най-добре ще видите изходното състояние. Ако стоя статично – почти няма да се види проблема, а такъв има. Умишлено правя и мимики, за да се види по-добре кожата.

Снимки преди – след оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?

На тези снимки можете да видите състоянието ми преди операцията – горна блефаропластика:

снимки преди оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова

Не винаги състоянието беше “много зле”. Имаше дни – особено около цикъл или овулация, когато кожата на и над клепача набъбваше и натежаваше. Имаше и дни, в които беше по-прибрана, но време беше да се вземат мерки.

А ето и колаж – преди – след блефаропластиката. Снимките в ляво са преди, а тези в дясно – 1 месец след операцията:

снимки преди след оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова

В края на публиакцията ще видите и снимки от всеки ден след операцията с коментар за възтановяването и как се чувствам.

Каква е подготовката преди оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?

На консултацията с д-р Желязкова – непременно споделете за придружаващи заболявания и ако приемате лекарства. Някои състояния / заболявания са несъвместими с оперативна горна блефаропластика. Както и приемът на някои лекарства (дори и витамини!) – те трябва да бъдат спрени – определен брой дни преди операцията, за което д-р Желязкова ще Ви информира.

По време на консултацията – д-р Желязкова предписва (с рецепта) – Арника монтана CH9 и Сераза. Арниката се пие 5 дни преди операцията и след нея до 3 пъти на ден по 3 / 5 гранули на гладно. Серазата се пие след операцията, предписва се на консултазцията, за да я закупите предварително.

За обезболяване след операцията се ползва Парацетамол, ако нямате у дома, купете си. За след операцията ще поставяте лед на челото – най-удобно е ползвате замразен грах. Ако нямате във фризера – купете.

За след операцията ще са Ви нужни и лепенки, които да ползвате, като си сменяте превръзката (всичко друго Ви се дава от болницата). Обобщавам какво да купите след прегледа и преди операцията:

 • Арника монтана 9 CH – за прием 5 дни преди операцията;
 • Сераза – за прием след операцията;
 • Парацетамол – за обезболяване след операцията;
 • Замразен грах – за лед след операцията;
 • Лепенки за превръзката у дома.

Как да се подготвите в деня за оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?

В деня на операцията можете да закусите леко, но не приемайте кафе. Лицето трябва да е добре измито, без да е нанесен крем! Без грим, мигли и др. украшения 🙂

За операцията бъдете: с чисто лице – добре измито и без дневен крем, без грим, червило и мигли!

Необходимо е да сте с широк панталон за лесен достъп до прасеца (поставя се електрод). Носете си ластик за коса, за да я приберете под шапката и чехлички за операционната. Ако забравите – на място ще получите еднократни. Изброявам и с булети как да се подготвите преди операцията:

 • Закусете леко.
 • Не приемайте кафе.
 • Лицето да бъде измито и без крем, без грим, без мигли.
 • Бъдете с панталон с широки крачоли за свободен достъп до коляното.
 • Носете ластик за прибиране на косата.
 • Носете чехлички.

Може ли да се направи оперативна горна блефаропалстика, ако е поставен ботокс?

Хубаво е за консултацията, както и преди операцията – ефектът от ботокса да е отшумял, тъй като по-ясно ще се вижда колко точно кожа да се отстрани. Поставеният ботокс не пречи, но за по-пълноценен ефект от операцията – планирайте консултацията и операцията си, когато ефектът е отшумял – поне 3 месеца след поставянето му.

Как протича приема за оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?

Пристигате в болницата в посочения час. Павят Ви COVID тест и ако е отрицателен се качвате в отделението за хоспитализация. Не се налага престой след операцията, но там ще се подготвите се операцията и ще останете малко след нея.

Ще Ви предложат нещо успокоително. Може би е по-добре да го глътнете. Аз го оставих под езика и освен, че горчеше, после ми беше разранена лигавицата.

Ще получите и престилка, шапка и калцуни, както и чехли, ако не си носите. Приберете косата си добре и поставете шапката. Събуйте обувките, с които сте постъпили, обуйте чехличките и върху тях калцуните. След това обличате престилката върху дрехите си. Заедно с медицинско лице се качвате в операционната.

Как протича операцията горна блефаропластика при д-р Желязкова?

След като се качите в операционната зала, лягате на масата, и Ви се поставят обезболяващи капки (малко щипят). Затваряте очи и се отпускате.

Д-р Желязкова ще почисти зоната и ще нарисува какво да се реже. На лицето се поставя платно, което лепне. Прави се място за дишане на носа, а ако Ви залепне на устата – казвайте, за да Ви освободят. Не пречи да се диша, но е неприятно лепкаво.

При мен д-р Желязкова започна с дясното око. Постави малко упойка – това е единствената “болка, която ще усетите”. Като Ви хване упойката – ще постави още, за да сте обезболена напълно. Аз така и не рзбрах кога започна самата операция – до такава степен нищо не се усеща.

Усетих докосване по клепача, но мислех, че нещо проверява. Излишната кожа се отстранява доста бързо. Лифтингът е по-пипкавата работа. Моят случай е типичен за нашия регион и доста по-рядко срещан в други държави.

Защо имам птоза над очите?

Мазнина от челото се спуска надолу в годините и слиза под мускула, който е над окото, като дъга (орбикуларис). Така, тази мигрирала от челото мазнина натиска мускула надолу, създава обем и мускулът, който трябва да вдига веждата нагоре(фронталис), става все по-затруднен.

myishtsyi litsa foto s opisaniem i shemami 30

В тази зона тези два мускула са антагонисти. Единият – орбикуларис – сваля надолу, а другият – фронталис – вдига нагоре. Мускулът орбикуларис (като дъга над окото) натежава и се отпуска, а за повдигащия мускул фронталис – става все по-трудно да вдига нагоре (веждата и под нея).

Така се получава птозата, от която страдаме повечето жени в България и която не е много типична за други места по света.

Как се прави лифтинг, за да се реши проблема с птозата над окото?

За да се реши проблема с птозата в зоната между веждата и окото (външния ъгъл), се изрязва част от мускула над окото (който е като дъга), а външният му край се повдига и зашива за хрущялната плочка (вътрешен шев).

Спуснатата от челото мазнина под мускула се изчиства (изрязва) и стапя с елекрокоагуляция. С уреда се спира и кървенето. За да се ползва този уред, на прасеца Ви се поставя електрод, поради което е важно да сте с по-широки крачоли.

От електрокоагулацията не боли – мирише на пърлено, ако усетите дискомфорт – намаляват параметрите. След като приключи това – се прави външен шеф с един конец. В този момент д-р Желязкова отбеляза, че кожата ми е с много хубав тургур, вероятно в резултат на неоперативната блефаропластика, която бях правила преди години.

Коментирахме, че такъв тип грижа са подходящи и след операцията – за да се поддържа кожта на клепча здраа, плътна и с хубав тонус.

На финала – след около 2 часа операция – отваряте очи, за да Ви покажат как да се превържете у дома (ще обясня малко по надолу).

Колко кожа е изрязана по време на операцията?

След операцията имах възможност да видя изрязаната кожа и част от отстранените мазнини. Бях наистина изненадана колко много излишна кожа е отстранена – във външния ъгъл на окото с ширина около 0,8 см или 8 мм, което е наистина много. Надявах се да бъдат изрязани поне 3-4 мм, а реално са доста повече.

Какво следва след операцията?

След като Ви покажат как да се превързвате у дома, на челото Ви поставят лед и Ви свалят с количка в отделението. Там отноов получавате лед и можете да си тръгнете, когато сте готови. Аз постоях само заради леда.

След операцията виждате – извиках си такси и се прибрах. Ето как изглежда превръзката:

Как да се грижим у дома след оперативна горна блефаропластика при д-р Желязкова?

За грижите у дома ще получите устна инструкция след операцията, както и пакет с необходимите материали и писмена инструкция.

Устните инструкции за постоперативна грижа след горна блефаропастика са:

 • след като се приберете – вземете 1 бр. Сераза и второ хапче Сераза преди да легнете. В следващите дни взимайте по 1 бр. Сераза сутрин и вечер.
 • не излизайте до неделя (трети ден от операцията);
 • за обезболяване ползвайте само Парацетамол, тъй като другите средства водят до разширяване на кръвоносните съдове и може да има повече кървене;
 • спане или лежане – на две възглавници в по-изправено положение;
 • сменете превръзката в деня след операцията без да почиствате раната;
 • свалете превръзката на втория ден след операцията;
 • мажете само с крема в пакета с материали, които са Ви предоставени;

Как да смените превръзката си след оперативна горна блефаропластика?

Дезинфекцирайте ръцете си и си подгответе чиста площ пред огледало. Внимателно и търпеливо свалете превъзката. Запелена е здраво с лепенки, малко и в косата. Не е приятно, но запазете спокойствие. След като освободите косата – другото се отлепя лесно.

Не почиствайте раните с нищо!

Вземете тези марли – от горните ще имате 3 бр., а от долните повече:

prevrazki gorna blefaroplastika

Горните са мокри, а долните сухи. Първо започнете с горните марли, които са мокри. Внимателно отлепете пакетчето от десния край. Вътре марлите са с още една опаковка – като листчета от двете страни. Приплъзнете ги, така, че марлята да се освободи без да я докосвате и сгънете на триъгълник. Поставете я с острия връх нагоре. Тя е мазна и прилепва на кожата без да пада.

Тук внимавайте да не ви влезе в окото или да не е много близо до окото. При мен стана така с едното око, влезе в мазно в него и започна да ми дразни, а в такъв момент е трудно да си измиеш очите.

Над мокрите марки се поставят от долните, които са сухи, пак сгънати на триъгълник. Над тях се фиксира с лепенки. Не е сложно и става бързо, необходимо е само спокойствие и търпение.

Инструкции за постоперативни грижи от д-р Желязкова

Тук буквално ще препиша това, което получих разпечатано. В случай, че някой загуби листа си – да го има на разположение:

 • Избягвайте тежки физически натоварвания 3 седмици след операцията (подчертавам 3 седмици, тъй като първия път го прочетох 3 дни и едва, като седнах да го преписвам за сайта – видях, че са 3 седмици!).
 • Прекарвайте колкото е възможно по-дълго време с изправена глава.
 • Спете с протектори (слънчеви очила или превръзка) през първата седмица след операцията.
 • Поставяйте ледени компреси по описания от Вашия лекуващ лекар начин за 15 мин. на всеки 15-20 мин. през светлите часове на деня през първите 48 часа.
 • Къпането е препоръчително да става, като избягвате вода или измивен продукт да попадат върху оперативната рана.
 • ЩЕ се нуждаете от някой, който да Ви обслужва през първите 48 часа;
 • Спането на 2 или повече възглавници е препоръчително през първите 2 дни.
 • Вечеряйте леко и пийте само вода първата вечер след операцията. На следващия ден можете да се върнете към обичайния си начин на хранене.
 • Избягвайте тютюнопушене седмица след операцията.
 • Носете слънчеви очила за избягване на дискомфорта и предпазване на оперативните разрези от слънцето.
 • Шофирането не е препоръчително до първия следоперативен преглед.
 • Ако приемате медикаменти, уведомете лекуващия си лекар.
 • Седмица преди операцията е необходимо да се преустанови употребата на Аспирин / Мотрин / Плавикс / Витамин Е.
 • За целта, при прием на посочените или други медикаменти от грипата на антикоагуланти, антитромбоцити, нестероидни противовъзпалителни, се консултирайте с вашия лекуващ лекат.
 • При наличие на болка след операцията и при наличие на противопоказания, можете да вземате Парацетамол 500 мл. на всеки 4 часа.
 • За намаляване на постоперативния оток и кръвонасядане, седмица преди и седмица след операцията приемайте Арника монтана CH9 3 / 5 гранули под езика н агладно.
 • Наначения от Вашия лекар антибиотичен мехлем се поставя внимателно върху оперативната рана без натиск, след предварително измиване на ръцете, според указанията в рецептата.
 • При поява на внезапен дискомфорт, остра болка, нарушение в зрението, секрет, кръвотечение и т.н., както и при въпроси, свързани с Вашето състояние, е желателно да се обърнете към д-р Желазкова (посочен е телефон за връзка, който ще публикувам, ако тя прецени, че е уместно).

Къде оперира д-р Димитрина Желязкова?

Към момента д-р Желязкова оперира в болница Тракия в гр. Стара Загова и в болница Европа (срещу Пирогов). На телефон на рецепция в двете болници можете да си запазите час за преглед. В София прегледите и операциите са обичайно в петък.

Цена за оперативна горна блефаропластика и лифтинг при д-р Димитрина Желязкова

Цената за описаната от мен интервенция в началото на 2022 г. е 2600 лв. След консултация и запазване на час се плаща капаро 30 %. На рецепция дават инструкции и банкова сметка. Ако желаете и фактура – впишере реалното си ЕГН в платежното нареждане.

Остатъкът от 30% до 100% се заплаща след операцията – отново на рецепция, може и с карта. Там получавате и пакета за постоперативни грижи у дома с писмена инструкция (марли, кремм и дезинфектант).

Как да се грижим за клепачите във времето след горна оперативна блефаропластика

Грижата за клепачите и зоната над тях до веждата е изключително важна за дългосрочния ефект от операцията, за да не е необходима повторна горна оперативна блефаропластика.

В разговор с д-р Желязкова – тя потвърди, че кожата в тази зона е изключително фина и деликатно и се нуждае от обгрижване. Подходящи са процедури, като “неоперативна блефаропластика” с волтаична плазма, за която разказвам в детайли в отделна публикация и ще дам линк по-долу.

Публикацията – Блефаропластика – оперативна или неоперативна – разлика, ефекти и мнения – написах, тъй като много хора се колебаят коя от двете интервенции да изберат, а те не са толкова алтернативни, колкото допълващи се и ако у Вас го има това двоумене, прочетете я.

Също подходяща е CO2 лазер и подобни процедури, които стимулират производството на колаген.

Когато д-р Желязкова правеше външните шевове при мен – няколко пъти отбеляза колко хубава кожа имам в тази област, беше някак изненадана. Споделих, че съм правила неоперативна блефаропластика, след което кожата на клепача и над него изключитлно много се подобри – уплътни и изглади. Имах буквално нова бебешка гладка кожа, все едно някой е минал с ютията над нея.

Тук ще отбележа, че процедурата с волтаична плазма (неоперативна блефаропластика) може да се прави в различни вариации. Както отбелязвам в по-горната публикация – може да се направи по-инвазивно – с по-силен ефект и по-дълъг възстановителен период, но и по-леко с бързо възстановяване.

Моята (горна и долна) неоперативна блефаропластика правих през 2017 г. в клиника Скинлайн при д-р Михайлов. Ако се колебаете – направете преглед, за да се информирате каква е неговата преценка за Вашето състояние. На сайта на клиниката има и видео от самата процедура. Мисля, че съм дала линк към него и в своята публикация. Ако имате въпроси можете да ги поставите в коментар под публикацията за неоперативна блефаропластика.

Предполагам, че след година ще направя неоперативна блефаропластика с волтаична плазма в лека степен с бързо възстановяване за поддръжка на тургура на кожата под и над окото.

Сваляне на конците – 7 дни от операцията

Конците от външния шев се свалят седмица след операцията. Аз бях оперирана на 18.02.2022 (петък) и на слдващия петък 25.02.2022 бях в кабинета за сваляне на конците.

Д-р Желязкова бе много доволна от резултата. Конците се свалят на кушетка в кабинета. Почиства нежно, срязва възелчето и нищо повече не се усеща. При мен конците бяха по един на целия клепч с две възелчета в двата края.

Конецът е черен, както се вижда по-долу на снимките, понякога се разслоява и могат да останат власинки, които в перспектива падат. Това не следва да притеснява.

В някои случаи се прилагат други техники на зашиване и други конци.

Грижи след сваляне на конците и третиране на белезите

През седемте дни след операцията, докато бях с конците – прилагах антибиотичния крем, който ми бе деден след операцията. Ще продължа да го прилагам до неделя включително (10 дни).

Серазата ще продължа да пия още месец, тъй като протеолитичните ензими спомагат за изчистването на некротична тъкан.

От понеделник започвам използването на Кело кот за белезите. Прилага се на чиста и суха кожа сутрин и вечер – с нежно докосване по ръба на шева, за да не се разкъсват молекулите.

Кога се разкрива пълния ефект след горна блефаропластика?

Пълният ефект след оперативна горна блефаропластика се разкрива напълно 6 месеца след операцията. Ефектът е напълно видим още след операцията, отоците са незначителни и спадт бързо, но зоната продължава да се изменя и уляга в продължение на 6 месеца. Т.е. ефектът става още по-добър.

Повдигат ли се веждите след горна блефаропластика?

Операцията горна блефропластика, което прави д-р Желязкова, няма за цел да промени лицето, изражението. Формата на очите, както и мястото на веждите се запазват. Променя се зоната под веждата и клепача, тъй като се отстранява излишното.

При долна блефаропластика не се прави мид-фейслифт (mid-facelift), т.е. няма да се повлияят назолабиалните линии.

Кога можем да се гримираме след горна блефаропластика

Гримирането е уместно 10 дни след оперативна горна блефаропластика. Коментирайте с лекаря, когато сваля конците.

Можем ли да слагаме ботокс след горна блефаропластика

Ботокс може да се инжектира 2-3 седмици след горна блефаропластика – в глабела и към външния ъгъл на веждите за тяхното повдигане и отваряне на окото.

Възстановяване след горна оперативна блефаропластика – снимки ден по ден

1.) В деня на операцията – коментар

В деня на операцията, след като се прибрах взех 1 бр. Сераза и предпочетох да си почивам седнала в леглото без телевизия, телефон или други дразнители. Ежедневието ми е много напрегнато и имах нужда от малко спокойствие.

Докато налагах с лед, усетих, че упойката започна да ме отпуска, имах лек доскомфорт, не точно болка и взех един Парацетамол. Не беше наложителн, но нали бях решила да почивам.

Прекарах остатъка от деня седнала в леглото, облегната на 2 възглавници, с лед на челото по инструкцията. Направих втори прием на 1 бр. Сераза по-късно преди нощния сън.

2.) Първи ден след операцията – коментар и снимки

Събудих се отпочинала, без болки и за моя изненада без оток под очите. Отново направих прием на Сераза и наложих лед. По-късно през деня свалих превръзката, за да я сменя. Раните бяха чисти, нямаше какво да се почиства, нямаше отоци.

Следващите снимки са в “скрит текст” / “spoiler” – тъй като има следи от кръв и рани. Не са приятна гледка. Преценете дали да отворите.

На първата снимка съм свалила превръзката и съм по “мокрите марки” за да видите как се поставят. Вижда се и колко кръв има. Нямам оток под очите, нито над очите:

Снимки 1 ден от операцията след сваляне на превръзката
opertivna gorna blefaroplastika sled s marlya

Въпреки, че марлите изглеждат залепнали – със съвсем леко дръпване ги свалих, без да се травмират раните.

На следващите снимки съм свалила марлите – 24 часа след операцията. Гледката е по-неприятна, но раните са спокойни. Отново предупреждавам, че няма цветя и рози на снимката.

Ще видите колаж с 4 снимки, на които очите ми са отворени в различна степен. Вижда се външния шев на кожата. Както е указано – не съм почиствала с нищо. Свалих марлите и снимах.

Снимки 1 ден от операцията без марли (сменям превръзката
opertivna gorna blefaroplastika sled bez marlya

Към 18ч д-р Желязкова ми е изпратила съобщение, за да попита как съм се справила с превръзката. Аз, за съжаление, не съм го видяла навреме – едва късно, когато си лягах.

Споделих за проблема с марлята и дразненето на едното око с въпрос дали мога да ползвам капки, при дразнене. Показах тези, които имах у дома и съм ползвала в случай на дразнене на очите, с уточнението, че бих купила други, ако не са подходящи.

kapki za ochi za uspokoenie sled blefaroplastika pri draznene v okoto

Отговорът беше утвърдителен, но винаги е препоръчително – при проблем – да се допитате до лекаря и да не се самолекувате. Тези капки за мен и ситуацията в, която бях може да са подходящи, но не и за Вас при възникнало дразнене.

3.) Втори ден след операцията – коментар и снимки

На втория ден след операцията се събудих отпочинала. Нощта отново бе на две възглавници в полуседнало положение. Имам проблеми с кръста, за които тъкмо бях приключила физиотерапия и сега пак започна да мем наболява, но от утре ще спя в нормална поза (ембрионалнта).

Превръзката ми се беше смъкнала надолу, което подсказва, че не съм я направила достатъчно стегната. По тази причина я свалих веднага, а не следобед, както бях планирала.

Зоната е спокойна, има много лек оток във вънпния ъфъл н аокото, на което имах дразнене. Усещам лек натиск от отока. Прилагам снимки от втория ден след операцията – при ставане сутрин, след сваляне на превръзката.

Снимки 2 ден от операцията свалям превръзката
operativna gorna blefaroplastika den 2
operativna gorna blefaroplastika den 2

Тук опитах да снимам много отблизо – отокът, за който говоря.

operativna gorna blefaroplastika den 2 1 1

Без да почиствам, то както виждате – няма и какво, приложих от крема, който ми бе даден в пакета от болницата. Добавен е и спрей за дезинфекция. За всеки случай – не размазах с пръсти. Отворът на тубичката е много малък – приложих фин линийка точно по шева, не бе дужно да докосвам с пръсти.

В следобедните часове този малък оток вече беше напълно спаднал.

4.) Трети ден след операцията – коментар и снимки

Събудих се спокойна и отпочинала след първата нощ без да спя повдигната и полуизправена (седнала) на две възглавници. ОТ спането в полуседнало положение ме наболяваше кръста – имам проблеми там и доскоро правих физиотерапия.

Обичайно спя на лявата страна в ембионална поза с анатомична по-твърда възглавница. Макар и окото ми директно да не бе опряно на възглавницата, имаше по-голям оток на клепача от страната, която контактува с възглавницата и е най-ниско. Калъфката е памучна.

След като станах, приех Сераза, приложих крем и до обед – отокът се разнесе. Не беше нещо фрапиращо – но да имате предвид, че не е необичайно.

Снимки 3 ден от операцията след спане на една страна
operativna gorna blefaroplastika snimka ot treti den

5.) Четвърти ден след операцията – коментар, видео и снимки

За втори ден след операцията – спя на една страна в ембрионална поза. Отново при ставане – на тази страна има малко по-видим оток, но по-малък от вчера. Това е окото (лявото), на което има червенина от самото начало.

На дясното око – от самото начало няма червенина и изглежда напълно възстановено. Но кожата изглежда по-месеста от преди операцията, поради което предполагам, че има лек оток в зоната, който ще спада във времето.

За днешниа ден – от момента на ставане, когато очите са най-оточни подготвих кратко видео, което ще кача малко по-късно. Мисля, че по-добре ще се види реалната акртинка в движение.

Видео и снимки 4 ден от операцията сутрин след спане на една страна
20220222 121805

Коментарът на д-р Желязкова за червенината по ръба на миглите на едното око е, че е хематомче, позиционирано там от гравитацията.

А ето и видеото, за което споменах – от сутринта на 4-я ден след оперативна горна блефаропластика и лифтинг при д-р Желязкова.

В следобедните часове започна лек сърбеж по линията на шевовете. Няколко пъти неволно посегнах – все едно да махна корична. Корички няма, докоснах конеца и се стреснах. Отне ми малко време да се овладея и да не посягам към клепачите.

Спроед д-р Желязкова този сърбеж е индикация за зарастване на раните. Ура!

6.) Пети ден след операцията – коментар, баня (душ) и снимки

Петият ден от операцията е първият, в който се събиждам без оток, а хематомчето на левия клепач – почти се е разнесъл. Имаше малко над шева и във вътрешния ъгъл – вече е изчистен и малко остава по ръба на миглите. Ето и актуална снимка, веднага след ставане:

Снимки от 5 ден след операцията сутрин след спане на една страна
.

blefaropkastika 5 den sled

На днешния ден обаче – трябва да бъда на едно Вашно за мен събитие. Това, че ще нося слънчеви очила, за да крия очите е без съмнение. Но трябва и да се боядисам и да си взема душ. А шевовете не бива да се мокрят. Обмислях дали да го направя в салон, но по редица съображения, прецених, че ще се справя у дома. Ако не беше възникналата ситуация – бих изчакаал до след сваляне на конците.

Приложих на раните от крема, изписан от лекарката, той е мазничък. На клепачите поставих от марките, които ми бяха дадени след операцията. Залепих ги с лепенки. Подготчих чисто найлонче, което залепих над марлите с още лепенки. Ето как изглеждах преди да вляза в банята:

Снимка от 5 ден - подготовка за баня след блефаропластика
blefaroplastika podgotovka za banya

Разбира се, ако не е наложително – както в моя случай – не го правете. Изчакайте свалянето на конците или първо се допитайте до лекаря.

7.) Шести ден след операцията – сваляне на конците – коментар и снимки

Най-накрая настъпи деня, в който конците от външните шевове селдва да бъдат свалени – 1 седмица от операцията. На 18.02.2022 (петък) бях оперирана и седмица по-късно на 25.02.2022 – отново петък – е свалянето на конците.

Шевът е направен с един конец. Посетих д-р Желязкова в кабинета в София в уречения час. Беше уводлетворена от това, което вижда. Свалянето на конците не е болезнено и не е неприятно. Коментирахме различни видове шевове – с възелчета на всеки шев, което е по-травматично при сваляне – или с прозрачен конец, който повече залепва и по-трудно се сваля, ако остане малко повече.

За мое щастие, в моя случай са били подходящи черните конци, от които обаче – могат да останат власинки (разслояват се). Беше ми обяснено да не се притеснявам, че това се отмива.

Когато се прибрах – видях релефчета и къдрички от шевовете. Д-р Желязкова поясни, че това ще се изглади до месец.

Снимка от 6 ден - сваляне на конците след блефаропластика
.

6 sni sled blefaroplastika svalyane na kontsite

Относно грижите за напред – следва да продължа с антибиотичния крем до неделя (10 дни от операцията). Серазата ще продължа да пия още месец, тъй като ензимът спомага за освобождаването на некротичните тъкани (доизчиства).

За белезите от понеделник – два пъти на ден (сутрон и вечер) ще прилагам локално – Кело Кот, на суха кожа – с леко докосване, без търкане, за да не разкъсвам молекулите.

8.) 17 ден след операцията – 10 дни сваляне на конците – коментар, снимки и видео

Мислех да добавя нова информация – 1 месец след операцията, но в отклик на коментара на Марина (благодаря) – направих снимки и видео днес – 7 март 2022 г. – 10 дни от сваляне на конците и 17 дни от операцията.

Покрай други задачки не съм се взирала много за напредъка. Но вчера бях на козметик за почистване на веждите и за да не се колебая какво точно се е случило с клепачите ми – влязох в обяснителен режим. Дамата беше много изненадана, че нещо е правено – по нейни думи няма видими следи от белези, което ме пробокира, като се прибера – да се залепя на огледалото.

Определено останах изненадана, защото очаквах да видя по-видим белег, а такъв почти липсва. Дори на снимките отблизо, които ще добавя ми се струва, че телефонът добавя цвят и “бръчки”, за да направи снимката по-изразителна.

Грапавините около шевовете доста са се изгладили. Tе бяха най-притеснителни за мен.

Отделно, че като снимам много отблизо има и едно изкривяване, кат опри оглеждане в новогодишна стъклена топка. За по-реалистична представя добавям и кратко видео, в което движа клепачие и снимка малко по-отдалеч. Отново поставям снимките и видеото в спойлер.

Снимки и видео от 17 дни от операцията и 10 дни от сваляне на конците след блефаропластика
20220307 120112
20220307 113235

9.) 1 месец след операцията – 3 седмици сваляне на конците – коментар и снимки

От коментарите и въпросите, които получавам, виждам колко е важно да се следи прогреса и възстновяването. Получавам и коментари, че не се вижда голям ефект след операцията, спрямо изгодното положение.

Действително, на снимки не винаги може да се види реалния ефект. А както споменах – имаше периоди, в които кожата е по-набъбнала и свлечена, особено ако съм задържала вода, както и периоди, в които изглежда по-прибрана.

По тази причина се порових за снимки, в които се вижда това. Макар и за ограничено време, а не постоянно – това състоянеи ен ми допадаше. В такива моменти не ми е било до снимки, не съм имала мотив да го правя, но все пак намерих няколко.

Снимките не са отблизо и не са съвсем качествени, но все пак реално се вижда колко зле е било изходното положение.

Направих и снимки 1 месец след операцията и 3 седмици след сваляне на конците, за да има сравнение 1 месец по-късно. За съжаление, снимкит са малко жълти, направих доста – явно светлината е била специфични и снимките жълтеят, но същественото се вижда.

Прилагам ги отново в спойлер:

Снимки преди след 1 месец след горна блефаропластика и 3 седмици от сваляне на конците

Снимки – преди блефаропластика. Снимките са от събитие, не са правени с цел демонстрация.

20220319 220117

Колаж – преди / след – четирите снимки в ляво са от преди, а двете снимки в дясно са 1 месец след операцията.

InCollage 20220319 221829440

10.) 2 месеца след операцията – мнение и снимки

2 месеца след операцията се чувствам отлично. Очаквах да остане фин бял белег, като конче – но такъв няма. Като, че ли с времето – мястото продължава да се “отбъбва”. Когато правя очна линия – във външния ъгъл на окото нямам 5 ката дипло кожа, както беше преди.

Макар и често да не беше толкова видио – в сгъвката между костта и подвижния клепач имаше доста излишна кожа. При леко набъбване или задържане на вода – тя почти ми захлюпваше окото, както се вижда на горнтие снимки. Вече това не се случва.

Фронъално ефектът не е много видим, но при мен такава е костната структура. Очите ми са навътре под костта и не може да има по-голям просвет на клепача. Такава ми е анатомията 🙂 Странично – по-се вижда ефекта. Прилагам снимки от 2 месеца след оперативна горна блефаропластика в спойлера:

Снимки 2 месеца след горна блефаропластика

Във върешнит еъгли на очите – кожата е малко по-различна – като белег. Това е в резултат на неоперативната блефаропластика – интервенцията беше много инвазивна и кожата след това стана малко, като белег. Затова и малко се различава от другата кожа.

След година планира да направя отново горна неоперативна блефаропластика – с Plasma BT, но в лекия вариант с едноседмично възстановява. Ще видим дали това ще се коригира. Не ми е голяма драма, процедурата ще направя най-вече за грижа и стимулиране на образуването на колаген, но ако получа и такъв вторичен ефект ще съм доволна.

Очаквам го, тъй като вече съм правила по-неинвазивно процедурата на долния клепач и ефектът беше меко казано wow!!!

Снимки 7 месеца след горна блефаропластика
InCollage 20220909 184958923

Следва продължение…

22 comments
 1. Много благодаря Алена за прекрасно поднесената информация и за снимките.
  Вдъвате голям кураж на всички дами лутащи се в безбройните разкрасителни процедури.
  Следя ви от БГ Мама и ви симпатизирам много.
  Бързо възстановяване!
  Теодора

  1. Благодаря, Теди 🙂 и за оценката и за пожеланията. Надявам се споделеното да е от полза на колебаещите се и дълго отлагали по една или друга причина 🙂 Малко дълго стана, но се опитах да обхвана всички въпроси, които се лутаха в моите мисли.

   Също не знаех, че има опция за лифтинг над клепача. Обичайно се коментира само изрязване на кожа, което в много случаи не е достатъчно. То и при мен не изглеждаше да има много изрязана кожа, но е изрязано почти 1 см в ширина от към външния ъгъл, което си е доста. 🙂

 2. Бързо възтановяване ви пожелавам!Изглеждате чудесно.Поздравления , че споделяте как се чувствате и изглеждате всеки ден!

  1. Благодаря за пожеланията, Кари! Моите очаквания бяха за доста по-тежък възстановителен период. Радвам се, че реалността ги опровергава 🙂

 3. Здравейте, да попитам как върви възтановяването Ви?Очакваме снимки 10 дни след свалянето на конците 🙂

  1. Здравейте, Марина! Радвам се, че съм полезна и вдъхвам кураж на още дами, обмислящи такава интервенция. Трябва да призная, че това е първата интервенция, преди която изпитвах страх.
   През последните дни съм погълната от други задачи, а правих и една инвазиана процедура на лицето – покрай които вниманието ми беше в други посоки. Но вчера бях при козметик за оформяне на вежди. Лягайки на кушетката – започнах да обясняваш – защо клепачи теми са в този вид. Дамата изрази истинско учудване с думите, че не вижда изобщо следи – нещо да е правено. Признавам си, че и аз се учудих и като се прибрах – специално се вгледах отблизо. Наистина белегът почти напълно е изчезнал. Очаквах да се вижда фина бяла чертичка, но няма.
   С ръка все още усещам грапавинки, там където е минавал конеца, но са доста по-малко. Ще направя снимки днес и ще кача.

   1. Следя възтановяването ви в детайли.Аз на 15 Април имам час за горна блефаропластика при д-р Желязкова и информацията , която споделята ми е много полезна.❤️

    1. Ще стискам палци! Вярвам, че сте в много добри ръце. Добавих снимки и видео от днес 🙂

 4. Изглеждате прекрасно!Резултатът ви е страхотен!Вярвам ,че със времето нещата ще стават и все по-добре!Благодаря за отделеното време.

 5. Здравейте, как се чуствате след 2 месец?Как изглеждат белезите към днесшна дата?

  1. Здравей, Дани 🙂 Чувствам се отлично 🙂 Белезите напълно се заличиха – не се вижда дори чертичка. Очаквах да остане бяла много вина чертичка, но такава не се вижда. Сутринта правих снимки. След малко ще ги прегледам и кача в публикацията.

 6. Здравейте, да ви попитам и аз.Колко време след блефароластиката се изглади белега и стана гладък?

  1. Здравейте, Нина! Белегът, като че ли не беше кой знае колко видим и релефен. Повече ме притесняваха едни топченца около него на местата, където е минавал конеца на шева. 1 месец според инструкциите мазах с Kelo Kote. Белегът се беше заличил и в момента (3 месеца по-късно) визуално изобщо не се вижда някъде в зоната да е било рязано. Топченцата също са се заличили. Визуално не се виждат никакви следи от интервенцията, но като прокарам пръст – усещам тук-там неравности.

   1. Аз също за тези ,,топчета “ се притеснявам.На места сякаш имах черни точки(според мен остатък от конец и кожата сякаш се капсулова около него )стоят все още релефни и се чудя дали ще се изгладят.

 7. Б
  Страхотна информация благодара ти вече от твоите снимки и видеа ,видях страхотната работа на доктор Желяскова ще запазя час и аз

 8. Заравейте,
  на 28.03.2023г., при д-р Желязкова правих горна блефаропластика. Чувствам се прекрасно.Прекрасна работа на д-р Желязкова!
  Многократно препрочитах описанието, напредъка по дни, гледах снимките, мазах се и т.н. Много ми помогнахте. БЛАГОДАРЯ!
  Подскажете колко време ползвахте Кело Кот и как успявахте да поставяте малко количество, аз омазвам голяма част от горния клепач и малко ми лепне, а не се маха (или не успявам)?
  БЛАГОДАРЯ и бъдете здрави !

  1. Здравейте, Людмила 🙂 Много се радвам, че съм била полезна. Аз бях изправена пред същите въпроси и чудене и т.н. – затова и си направих труда да опиша всичко – максимално подробно и то ден по ден, без да отлагам “за после” – защото бързо се забравя :). Това е преживяване и изпитание, в което хубаво да усещаш близост и съпричастност, както и да знаеш, че през това минават и други и възстановяването е “нормално” – като при другите.
   Кело-кот – прилагах само на подвижния клепач – където са шевовете и да лепне. Не се мие до кожа – не е хубаво да се търка. Нека лепне – по-добре да е там и да действа. В годините назад – при рани са налагали едни силиконови плаки, като лепенки, платна, които са имали за цел единствено и само да притискат белега – да не става релефен. А тези плаки трудно са се закрепвали да са неподвижни. Така “изобретяват” тези силиконови гелове, които нямат лечебни вещества – имат за цел само да притискат белега – упражнява се напрежение, дори да не го усещате. Затова и не се опитвайте да миете упорито, нека лепне, нека е там.

   За 1 месец ми беше предписан и толкова го ползвах. Отгоре се гримирах. Към момента нямам видим белег 🙂 Свърши си работата, но това е и индивидуално – до организъм.

   Пожелавам Ви бързо възстановяване и дълго да се радвате на прекрасния резултат.

 9. Здравей, много благодаря за подробното описание. Бих искала да попитам преди операцията какви иследвания трябва да се направят? И на кой ден се спира носенето на превръзка?

  1. Здравейте, Мери,

   относно изследванита – само за ковид тест си спомням, като че ли. Превръзката се сваля на тетияден,като броим и деняна операцията. Оперираха ме впетък, свалих я в неделя,като в събота я сменях.

   Пожелаавам кураж и успех!

 10. Здравейте!
  Поздравления за изчерпателната и изключително полезна информация!
  Препрочитах я многократно, докато очаквах датата на операцията ми, която беше преди 5 дни. Всичко мина добре, сега се възстановявам вкъщи. Единственото, което ме тревожи е, че имам леко разминаване в шевовете на двете очи – във вътрешния край на едното око шевът излиза над гънката на клепача, докато на другото око шевът напълно е скрит в гънката. Силно се надявам, че това ще се заличи с времето.
  Поздрави!

  1. Здравейте, благодаря за високата оценка и милите думи и поздравления за смелостта да се оперирате! При мен няма никаква следа то шевовете, буквално нищо не се вижда, щом и дамата, която почиства веждите ми не забеляза. Това е индоводуално до някъде – как организмът образува белеци, но медицината много напредна в това отношение – правене ан разрези и зашиване, та се надявам всичко да е ОК.

   Имах едни топченце там, където е минавал конеца и бях много разтревождана за тях, но се “стопиха”. Няколко месеца минават, докато зоната напълно се успокои и възстанови!

   Пожелавам бързо и леко възстановяване без тревога и притеснения 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още
Как да се справим с тъмните кръгове под очите, пигментацията и изтънялата кожа - от какво се образуват и какви терапии и процедури са успешни?
Още

Тъмни кръгове под очите, тънка кожа и хлътване – защо се появяват и какви процедури са подходящи?

Тази публикация е посветена на околоочната грижа. Макар и в заглавието да анонсирам по-често срещаните проблеми на долния…
Още