Тъмни кръгове под очите, тънка кожа и хлътване – защо се появяват и какви процедури са подходящи?

Тази публикация е посветена на околоочната грижа. Макар и в заглавието да анонсирам по-често срещаните проблеми на долния клепач- тъмни кръгове, хлътване и изтъняла кожа, ще споделя опит и за горния клепач, който също е сред най – нежните и уязвими зони на лицето – може и трябва да получава релевантни грижи, за да бъдем със свеж и приветлив вид.

Съдържание
 1. Защо се образуват тъмни кръгове под очите?
  1. Как се появяват сините (лилаво-сини) кръгове под очите?
   1. Тънка кожа, през която прозират капилярите
   2. Спукани капиляри в околоочната зона
   3. Излив на кръв и нейния разпад (разпад на хемоглобина)
  2. Как се появяват тъмните кафяво – сиви кръгове под очите и на клепачите?
 2. Но как да ликвидираме тъмните кръгове под очите?
  1. Как да разрушим пигмента в тъмните кръгове под очите?
   1. Какъв е моят личен опит с IPL за тъмни кръгове под очите?
  2. Как да уплътним кожата под очите и как да се грижим за нея?
   1. Иглени процедури за грижа за кожата около очите
   2. Апаратни процедури за грижа за околоочната зона
    1. IPL – разрушаване на пигменти и уплътняване на кожата
    2. Plasma BT – неоперативна блефаропластика за регенериране и уплътняване на кожата
    3. Процедури с аблативен фракселен лазер – CO2, Venus Viva и др.
 3. Заключение за грижата за околоочната зона

Защо се образуват тъмни кръгове под очите?

При някои дами, а също и мъже – тъмните кръгове под очите са в резултат на генетична предразположеност. Членовете на фамилията ги носят “откакто се помнят”. При други се образуват в резултат на натрупване на поредица от предразполагащи фактори и събития – хормонални промени, недоспиване, стрес и др.

На този етап няма да навлизам в детайли какво провокира появата на тъмните кръгове, а защо и как се образуват, за да е ясен подхода за тяхното отстраняване. Ще разгледам двата основни типа:

 • сини или синьо-лилави тъмни кръгове под очите – свързани с кръвта и кръвоносните съдове в околоочната зона (и най-вече под очите);
 • тъмни – сивкаво – кафеникави (кафяви) кръгове под очите и на клепачите – свързани с пигментация;

Как се появяват сините (лилаво-сини) кръгове под очите?

Както вече подсказах – сините или лилаво-сини кръгове под очите са свързани с кръвоснабдяването в тази зона.

Тънка кожа, през която прозират капилярите

Кожата под очите е изключително тънка и деликатна. Когато е наистина тънка или изтъняла – то капилярите в нея прозират, виждат се. Капилярите пренасят венозна кръв, която не е богата на кислород. Кислородът се пренася с артериалните съдове до клетките, за да им достави кислород. Тази кръв е алено червена, а артериалните съдове обичайно не са повърхностни, те са по-дълбоко.

Когато кръвта стигне до клетките и се разтовари кислорода, който носи, тя се връща обратно, за да се обогати отново с кислород. Тази кръв е венозна, тече във вените и капилярите, които са по-повърхностно разположени и ние можем да ги виждаме.

Венозната кръв е по-тъмна, не ярко червена, затова и кръвоносните съдове, през които минава са по-тъмни с по-син или лилав цвят. Когато те прозират през кожата – тя добива по-тъмен и синеещ цвят.

Но тънката кожа и прозиращите през нея капиляри, пренасящи венозна кръв са само една от възможните причини – да имаме сини / тъмни кръгове под очите.

Спукани капиляри в околоочната зона

На следващо място – причина за тъмните кръгове могат да са спуканите капиляри. Знаете как при нараняване – можете да посинеете. В околоочната зона това може да се случи и без да се нараните. Но как?!!?

Вече споменах, че кожата под очите е изключително тънка, а капилярите в нея също са много, много фини. Когато кръвта тече през капилярите, понякога кръвните клетки са с по-голям размер от пропускливостта на кръвоносния съд (капиляр). Представете си нещо голямо, което се опитва да мине през нещо тясно – чупи го.

Макар и да не си даваме сметка – това може да се случва, ако капилярите са много фини и тези синини под очите да не са само в резултат на изтънялата кожа и видимите капиляри, но и поради тяхното “спукване”.

Излив на кръв и нейния разпад (разпад на хемоглобина)

Това, което малцина подозират също е, че кръвоносните съдове имат пропускливост и е възможно да има излив на кръв през тях в тъканите наоколо. Попадайки там, под въздействието на ензими, кръвните клетки се “разлагат”, в т.ч. разбира се и хемоглобина, а тогава той добива синьо-черен цвят.

И по този начин в кожата ни има синьо-черни пигменти, които също я оцветяват и могат да доведат до характерна – синьо-черна пигментация под очите.

Как се появяват тъмните кафяво – сиви кръгове под очите и на клепачите?

В кожата има клетки меланоцити, които произвеждат пигмента меланин. Меланоцити има навсякъде в тялото. Тези клетки са отговорни за характерната пигментация на всеки човек – цвета на кожата, косата, ирисите и др.

Когато меланоцитите произвеждат повече пигмент (меланин) в дадена зона, тя добива по-изразен и видим цвят – а за нас това е т.нар. пигментно петно.

И тук е резонно да се запитаме – защо в дадена зона меланоцитите са по-активни. Това в редица случаи е генетично обусловено. В други е следствие на нашите усилия да се справим с този проблем.

Например, упоритите опити “да избелим” проблемните зони с тъмни петна / кръгове под очите и на клепачите – прави тази зона още по-уязвима и фоточувствителна, съответно и по податлива на пигментация именно поради това.

Така влизаме в един омагьосан и порочен кръг – колкото повече третираме проблемните зони с избелващи средства, толкова повече търпим неуспех, защото реално провокираме активността на меланоцитите.

Меланогенезата е сложен биохимичен процес, в който участва безцветната аминокиселина тирозин. Именно от нея се образува неразтворимия цветен полимер меланин при опредеелни киселинност и температура.

Както вероятно ще се досетите – в регулирането на меланогенезата участват хормони и съответно активността на меланоцитите се влияе от хормоналните ни нива. Тези които а били бременни – ще се досетят бързо.

Меланогенезата се активира от полипептидния хормон на предния дял на хипофизата – меланостимулиращ хормон, както и от половите стероиди – естрогени и прогестерон. Хормоните на надбъбречните жлези действат индиректно, като инхибират секрецията на меланостимулиращия хормон и адренокортикотропния хормон. Инхибиращо действие има и епифизарният хормон мелатонин.

От външните фактори, които стимулират пигментацията, най-голямо влияние имат ултравиолетовите лъчи. Типичен пример е добиването на тен на плажа или просто под лъчите на слънцето или дори в солариум (което не препоръчвам).

Но как да ликвидираме тъмните кръгове под очите?

До тук прегледахме основните маханизми и причини за поява на тъмни кръгове под очите:

 • тънка и прозираща кожа;
 • увредени / спукани капиляри;
 • излив на кръв и разпад на кръвните клетки и хемоглобина;
 • пигментация.

Нека разгледаме и как да се справим с тъмните кръгове под очите. Подходът следва да е комплексен:

 • да подсилим и уплътним кожата, за да е здрава, плътна и елстична;
 • да се разрушат пигментите в кожата (от разпада на хемоглобина и от меланина).

Как да разрушим пигмента в тъмните кръгове под очите?

Това, което съм пробвала и мога да споделя от личен опит, че работи е IPL процедура. Не е болезнено, не е скъпо и няма дълго възстановяване (поне в моя случай).

На кожата се нанася контактен гел и се минава с уреда, като IPL фотоепилацията. Кожата е леко раздразнена, зачервена, обгрижва се, като след изгаряне. До дни травмата следва да отшуми.

На теория: IPL апаратите излъчват специфични светлинни импулси, насочени към определени пигменти и клетки, които произвеждат пигмент, за да бъдат разрушени и намаляване / свиване на капилярите.

Така погледнато – с IPL процедурата имаме 3 в 1:

 • разрушават пигмените в кожата (меланин и от разпада на хемоглобина);
 • унищожават се меланоцитите (клетки, които произвеждат меланин);
 • свиват се капилярите.

Какъв е моят личен опит с IPL за тъмни кръгове под очите?

Винаги съм имала добра околоочна зона. Около 30-те ми години – при повторно ходене на море, се връщах с тъмни кръгове под очите, които се разсейваха за около месец.

След раждането на първото ми дете – отслабнах драстично – около 7 кг. при обичайни около 50 кг. След месеци наред стрес, недоспиване, кърмене при поискване на недоносено бебе … добих вид на смъртник.

Лицето ми беше тапициран скелет с жълта кожа и черни дупки под очите. Беше времето на ваучерите за групово пазаруване и така се озовах в студио, в което ми предложиха IPL и терапия със светлина Омнилукс.

Процедурата не беше неприятна, след това кожата бе малко зачервена, обгрижвах с козметика, която се използва при изгаряне, но изумлението ми беше безкрайно – буквално за два дни се сдобих с ново лице.

Вероятно при мен причините довели до тъмните кръгове под очите и жълтия цвят на лицето – са били хормонални. През бременността и периода след раждането преживяваме редица хормонални бури, а в съчетание със стрес и недоспиваме картинката съвсем се допълва.

Във времето след това съм правила отново IPL процедури, но лицето ми не светваше така, тъй като изходното положение ми е било различно. Все пак отчитам тази процедура за работеща и считам, че си заслужава да се пробва.

Не мога да препоръчам конкретно място и машина, тъй като аз правих терапията през 2011 г., а студиото, в което ходих тогава отдавна го няма. Но ще разговарям с лекаря, на когото се доверявам за своето лице – в клиниката има IPL машина. Аз съм правила на нея друга терапия – за полиране на кожата и заличаване на бележи от акне, стрии – ResurFX, но ми е интересен и опита с IPL.

Ще се радвам и Вие да споделите за своя опит в коментар, за да сме си полезни взаимно.

Как да уплътним кожата под очите и как да се грижим за нея?

Как да се грижим за кожата под и над очите – тази толкова фина и деликатна зона на лицето?

Регулярното ползване на подходяща козметика е израз на грижата ни за околоочната зона, но често пъти не е никак достатъчно. Малка част от нужните вещества могат да се доставят през кожата.

Иглени процедури за грижа за кожата около очите

По тази причина – за внасяне на вещества отвън се използват иглени терапии. Широко разпространени са мезотерапии, бустери, с които веществата – най-често хиалуронова киселина, аминокиселини, микроелементи, минерали и др. се внасят в дермата.

Друга подходяща и регенеративна, автоложна терапия е плазмотерапията с нейните две разновидности – PRP (plasma rich platelet) и PFR (plasma rich fibrin).

Ключовото при плазмотерапията, за разлика от споменатите по-горе бустери и мезотерапия е, че тя е регенеративна и автоложна. Какво означава това?

Регенеративна означава, че кожата се възстановява, регенерира, образува “отново” – отвътре – има възстановителен процес / ефект. А автоложна означава, че може да се използва изцяло собствена тъкан (кръв) – без никакви външни вещества и субстанции!

Но как с плазмотерапията се възстановява и уплътнява кожата?!?

С плазмотерапията в кожата се внасят растежни фактори – това са специфични протеини – биологично активни полипептидни молекули. Растежните фактори действат като биохимични сигнали, насочени към рецептори на повърхността на клетките.

Активираните рецептори стимулират стволовите клетки, разположени в най-долния слой на кожата. Те започват да се делят, броят им се увеличава и постепенно мигрират от най-долния слой на кожата – нагоре към епидермиса. 

Така кожата се уплътнява отвътре навън!

Автоложната плазма стимулира колагеногенезата – образуването на нов колаген с физическото дразнене на фибробластите, както и ангиогенезата – образуването на нови кръвоносни съдове в кожата, което подобрява кожната микроциркулация.

В резултат на плазмотерапията, популярна и като PRF или PRP се образува нова тъкан – подобряват се еластичността, тонуса и плътността на кожата. Изравнява се тена, намаляват отоците и тъмните кръгове около очите.

Тук ще допълня, че преди плазмотерапията да се използва в естетичната медицина, тя успешно се прилага в други области на медицината – в хирургията – за ускоряване на възстановителния процес, в травматологията – при лечение на травми, в денталната медицина и др.

Разбира се, има условия, от които зависи доколко успешна ще бъде процедурата. Повече за нея съм описала в отделна процедура, към която споделям линк за тези, които се интересуват.

Основната разлика между PRP и PRF е, че при втората се използва и фибрин, в резултат на което инжектираното вещество бързо се втвърдява и става по-устойчиво. Резорбира се по-бавно – вместо за няколко дни, растежните фактори се освобождават няколко месеца.

Това за мен е по-удачният вариант, тъй като организмът има повече време “да реагира” на внесените растежни фактори. Освен това се създава и обем, ако е необходимо. Недостатък на PRF е, че трябва да се работи много бързо и лекарят следва да е опитен и бърз.

Друг недостатък е цената. тя се формира от консумативите – при PRP използва една епруветка, а при PRF две, което оскъпява процедурата, но пък става по-ефективна и дълготрайна. За мен си заслужава, но е редно да споделя това.

И на последно място ще добавя, че плазмата може да се обогати с коктейл от хиалуронова киселина, витамини, минерали. Тогава вече не е 100% автоложна. Има риск от реакция, но при мен до сега не се е случвало и аз я правя така.

Най-добър ефект има, когато PRF се обогати с мезотерапия и се поставя под очите с канюла.

Така се избягват рисковете, които носят процедурите с филъри. Инжектираният материал се резорбира напълно, а на негово място кожата се уплътнява и регенерира отвътре.

Апаратни процедури за грижа за околоочната зона

Апаратнтите процедури с грижа за околоочната зона не са малко, но аз ще коментирам тези, с които имам личен опит.

IPL – разрушаване на пигменти и уплътняване на кожата

Вече коментирах IPL процедурата – относно разсейването на пигменти в околоочната зона. Само ще допълня, че при тази процедура има и затопляне, което стимулира фибробластите да образуват колаген. Ако в зоната има поставен филър, той може да се разгради, но зависи в какво състояние е.

Plasma BT – неоперативна блефаропластика за регенериране и уплътняване на кожата

Специфичното и важното за процедурата с уреда Plasma BT, популярна и като неоперативна блефаропластика е, че тя може да се прави на подвижния клепач.

По това Plasma BT се различава от повечето други апаратни аблативни фракселни процедури, като CO2, Venus Viva и др. При тях, за да се третира горния клепач, кожата се издърпва нагоре и се “щрака” върху костта под веждата. Така частично се третира клепача, но не и на 100%

Какво представлява процедурата с Plasma BT – неоперативна блефаропластика?

При процедурата с Plasma BT се правят микроизгаряния по кожата, като точки. Тези точки се правят на разстоние една от друга, редуват се здрава кожа и изгаряне, т.нар. “фраксел” / решетка, тъй като така възстановителният период е по-кратък.

Как се възстановява кожата – когато има нараняване – здравата кожа произвежда нови клетки, за да се затвори раната. Когато има много малки ранички, обградени със здрава кожа – регенерацията е много по-бърза, отколкото при една голяма рана.

От значение е, както колко нагъсто са точките, така и колко дълбоко е изгарянето. Колкото по-дълбоко е изгарянето и колкото по-нагъсто са точките – толкова по-силен е ефектът. но и възстановяването е по-бавно.

При Plasma BT, когато говорим за грижа – бих препоръчала процедурата да не е много инвазивна с възстановяване в рамките на седмица. От процедурата, където има точки, се образуват корички. Няма дълбоко изгаряне и няма мокра рана, поради което и възстановяването е бързо.

След това кожата е нова, бебешка, розова. Нуждае се от грижи, уязвима е на пигментация. Кожата може да е малко по-тъмна в началото, като след травма. Например, както потъмнява кожата, където е имало пъпка от акне и е разранена.

Но тази пигментация след процедурата избледнява с времето от само себе си. Аз използвах кремчета за тъмни кръгове и за защита от слънцето, но предполагам, че и да не бях – този пигмент би се разсеял от само себе си.

Повече за процедурата с уреда Plasma BT споделям в отделна публикация. Добавих я заради многото въпроси и колебания – коя от двете “блефаропластики” да се избере – оперативна или неоперативна.

Оперативната и неоперативната блефаропластика не са алтернативи, те по-скоро се допълват.

С оперативната блефаропластика се изрязва кожа, отстранява се излишното (мускул, мазнини) и се репозиционира ъншния край на орбикуларния мускул. В публиакцията си за оперативната блефаропластика – съм описала в детайли.

С неоперативната блефаропластика не се отстранява излишна кожа, а се регенерира кожата на подвижния клепач и зоната над него, както и на долния клепач.

При неоперативната блефаропластика с Plasma BT – при мен ефектът се задържа около 4-5 години, но дойде време за оперативна блефаропластика, поради птозата, която имах на горния клепач. В публикацията за горна оперативна блефаропластика, линк към която добавих по-горе – съм споделила детайли и съм проследила изцяло възстановителния период.

Процедури с аблативен фракселен лазер – CO2, Venus Viva и др.

При процедурите с аблативен фракселен лазер – ефектът е подобен на описаната по-горе процедура с Plasma BT. Разликата е, че не може толкова прецизно да се работи по горния клепач. Правила съм и двете и останах доволна, но считам за Plasma BT по-удачна.

Заключение за грижата за околоочната зона

Това беше моя опит в грижата за околоочната зона. Зоната е деликатна, изисква грижи и се отблагодарява със свежа, усмихнат и приветлив вид. Очите са прозорец към душата и не случайно в общуването търсим контакт с очите.

Ще се радвам в коментари да споделите за своя опит в околоочната грижа. И за мен ще бъде интересно, а ще бъде и полезно за всички други, които ще прочета тази публикация в търсене на решения по своя път към свежа и сияйна околоочна зона.

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още