Филър под очите – за и против, усложнения, разграждане с хиалуронидаза, CO2 лазер, мнения на лекари и личен опит

Зоната около очите е нежна и деликатна и не случайно е обект на особено внимание в грижата за лицето. В общуването с другите правим контакт “очи в очи” и това прави “дефектите в околоочната зона” особено видими.

Хлътване под очите, тъмни кръгове около очите, дехидратирана кожа, бръчици, спукани капиляри – всички тези несъвършенства дразнят дамите, които полагат грижи и се стремят към съвършенство. Признавам си, че и аз съм сред тях.

Едно от бързите и безболезнени решения е поставянето на филър под очите. Не боли, не е много скъпо и най-важното – дълготрайно е! В зоната под очите има най-ниски нива на ензима хиалуронидаза, който естествено се отделя в организма и резорбира хиалуроновата киселина. Поради това и в тази зона хиалуроновите филъри се резорбират доста по-бавно във времето, в сравнение с инжектирането им в други зони.

В публикацията ще прочетете какво споделят лекари на базата на своя дългогодишен опит, както и ще споделя своя опит с филърите под очите с различни лекари, техники и продукти.

Съдържание
 1. Моят личен опит с филъри под очите (мнение)
 2. Д-р Гавин Чан споделя защо спира да използва филъри под очите след 14 г. опит
 3. Д-р Мобин Мастър – резорбират ли се филърите под очите?
 4. Д-р Браян Менделсън за анатомията на слъзния канал
 5. Д-р Бен Бърт за хирургичния подход при хлътване под очите
 6. Има ли безопасни методи за третиране на зоната под очите?
 7. Д-р Михалов за филърите под очите и грижата за околоочната зона
  1. Филър под очите за млади пациенти с анатомично хлътване в слъзната долина
  2. Грижа под очите за зрели пациенти, които не са поставяли филър
  3. Неправилно поставен ботокс е предпоставка за торбички под очите
  4. Грижа за околоочната зона при пациенти, които задържат вода
 8. Д-р Желязкова за филърите под очите и долната блефаропластика
 9. Разграждане на филър под очите с хиалуронидаза – личен опит
  1. Снимка 1 ден след хиалуронидаза под очите
  2. Снимки 3 дни след хиалуронидаза под очите
  3. Снимки и видео 14 дни след хиалуронидаза под очите
 10. Терапия под очите с CO2 лазер и филър
  1. Снимки и видео в деня на филър под очите и CO2 лазер
  2. Снимки и видео – 1 ден след филър под очите и CO2 лазер
  3. Снимки и видео – 2 дни след филър под очите и CO2 лазер
  4. Видео – 3 дни след филър под очите и CO2 лазер
  5. Видео – 4 дни след филър под очите и CO2 лазер
  6. Видео и снимки – 5 дни след филър под очите и CO2 лазер
  7. Видео и снимки – 5 дни след филър под очите и CO2 лазер

Моят личен опит с филъри под очите (мнение)

Торбички под очите не съм имала никога. По-скоро леко хлътване. Лицето ми е слабо, изпито, при загуба на тегло – без изненада хлътванията се задълбочават. След първото раждане – в резултат на хормоналните бури, стрес, недоспиване и т.н. – се сдобих с огромни черни дупки под очите.

Бях се превърнала в самоходен скелет с минус 6 килограма от обичайното ми ( нормално тегло – около 50-52 кг за ръст 165 см). Тогава ми бе приложена IPL терапия, която избистри тена, напълно ликвидира тъмните кръгове и здрасволовния тен на лицето.

Минаха доста години, докато опра до филърите. Хлътването под очите ме състаряваше, придаваше ми уморен вид, острите ми черти изглеждаха още по-остри. Бях се решила на филър, но моят лекар категорично отказа – беше против.

Но аз толкова категорично бях решила, че ще го направя, че отидох на друго място, където няма да ми откажат и резултатът бе катастрофа. Лекарят беше опитен и грижовен, продуктът бе поставен с канюла. В първия ден след процедурата се събудих с отоци под очите – каквито никога през живота си не бях имала. Меко казано бях ужасена.

Предположих, че отоците може да са в резултат на травмата. Продължиха около 2 седмици, след което постепенно започнаха да затихват. Но проблемът беше, че аз не се харесвах. Имах едни подутини от вътрешната страна на очите.

Ако разделим вертикално окото на две – тези подутини бяха в зоната от средата на окото към носа. Там обичайно е хлътнало, а при мен не беше изгладено, като шпакловано, ами направо издуто, което правеше видът ми още по-неестетвен.

Разбира се, това за никой друг не беше проблем, освен за мен самата – какво ги интересува другите хора – къде какво ми е подуто. Не се виждаше от самолет и никой не ме е питал: “Абе какво ти е под очите?!?!”. Но аз се дразнех.

Минаха години и друг лекар ми предложи “да оправим” зоната под очите – отново с филър, но с различна техника. Аз естествено категорично отказах, вече имах злощастен опит и нямах желание за още експерименти. Но в крана сметка послушах лекаря и бях шокирана колко добре се получи – без никакъв оток никога! Зоната под очите ми стана перфектна.

Бях адски доволна и щастлива – до един злощастен “експеримент” с процедура за радиочестота, която ме върна не просто години назад, ами ми нанесе и доста големи щети. Освен, че стопи де що филър имах по лицето, зоната под очите стана катастрофално зле. Кожата ми се набръчка, като на костенурка. Все едно някой беше засмукал с прахосмукачка отвътре и бе изтеглил живеца.

Започнах кремове, добавки с хиалуронова киселина с очакване, че с времето тъканите ще се възстановят, но не се възстановяваха. Пробвах и филър с онази техника на дълбоко поставяне, но онзи перфектен вид не се връщаше. Така в търсене на решение разговарях с различни лекари и попаднах на видео, в което лекари коментират своя опит и решение, които искам да споделя с Вас.

Д-р Гавин Чан споделя защо спира да използва филъри под очите след 14 г. опит

Д-р Гавин Чан е основател на Викторианския козметичен институт. Има опит в интензивното лечение, анестезия и спешна медицина. От 2004 г. д-р Чан практикува в областите естетична медицина и дерматология в т.ч. инжекционни процедури с ботулинов токсин (популярен, като ботокс), дермални пълнители (т.нар. филъри), липофилинг и лазерни процедури.

Д-р Чан споделя, че хлътналите зони под очите са често срещан козметичен проблем и както за пациентите, така и за лекарите, е изкушаващо да прибягват към просто и леко третиране с филър, за да запълнят вдлъбнатините.

Лекарят потвърждава, че в продължение на 14 години – от 2005 г. до 2019 г. упорито е търсил баланса и най-доброто решение, но финално стига до заключението, че е по-добре да спре – защо?

Лекарят започва да поставя филъри под очите през 2005 г. Резултатите, които постига за 14 години практика до 2019 г. той сам определя, като разнообразни и противоречиви (моят доста по-скромен опит е същият).

В самото начало не е осъзнавал “в какво се забърква” – поставял е голямо количество филър – за да има видима разлика преди / след и пациентите да бъдат доволни – по една спринцовка под всяко око, т.е. по 1 мл. на око или 2 мл. общо.

d r chan predi sled filar pod ochite

За негова изненада, обаче, пациентите са се връщали обратно с проблеми, като подпухване и твърде много филър, особено, като поеме вода. Този дефект и аз преживях лично – та напълно разбирам от какво са страдали пациентите. Ето и пример как изглежда това, което и аз описах по-горе, като личен опит:

Тази “хидратация” е напълно естествена – хиалуроновите филъри са хидрофилни – обичат водата и с времето задържат вода в количества, които многократно надхвърлят теглото им. Те са създадени, за да задържат вода и по този начин да формират естествен обем и сочност.

Именно това, че набъбването, задържането на вода – прогресира във времето, затруднява преценката на лекаря в момента на инжектиране – колко продукт да постави. И резултатът веднага след процедурата е по-скоро подвеждащ.

И не само хидрофилната природа на хиалуроновите филъри е предпоставка за неуспех. Предизвикателство е и много тънката и нежна кожа в зоната под очите. Под нея прозира всяка грешка. А за пациентите, които целят съвършенство (като мен) – всеки дори малък дефект е катастрофа.

Мнозина махват с ръка – каквото станало – станало, но перфекционистите се връщат отнов и отново в отчаяни опити да се попави щетата и влизат в един порочен кръг на т.нар. “ремонт на ремонта”.

Съпреживявайки описаното, д-р Чан започва да търси баланса и т.нар. “златна среда” – да поставя по-малко количество, да прилага по-малко хидрофилни филъри, да подобри техниката си – да ползва канюла, вместо игла.

Но въпреки тези усилия, усложненията, като подуване, подпухване – продължават да се случват. Д-р Чан е разчитал на факта, че филърите имат трайност от 6 до 18 месеца, след което би следвало да се резорбират напълно и всички усложнения – да изчезнат.

Но опитът му показва нещо различно. Няколко години след поставяне на филъри и възникване на усложнения, като подпухване, той вижда, че проблемът не се разрешава от самосебе си с очакваната резорбция на филъра, дори напротив!

В своята практика той вижда, че филърите не само, че не се резорбират във времето, но и проблемите понякога се появяват години след поставянето им.

При някои пациенти – подпухване или подуване се появява години след инжектиране на филъра и не са свързвали дефекта с процедурата, а са допускали, че просто вече имат нови белези на стареене.

За да бъде ясно каква е природата на новопоявилите се торбички – дали са мастни депа или инжектиран филър, лекарят ги насочва към изследване с ядрено магнитен резонанс (ЯМР).

Поради хидрофилната същност на филърите – при изследване с ЯМР – те изглеждат бели и са много ясно откроими и разпознаваеми.

filari pod ochite vidimi na yamr

Докторът е наистина шокиран да узнае, че има следи от филъри поставяни преди 12години. За повече информация той се обръща към д-р Мобин Мастър, който специализира в образната диагностика и козметичните процедури.

Д-р Мобин Мастър – резорбират ли се филърите под очите?

Д-р Мобин Мастър провежда изследване с 14 пациента с поставяни филъри под очите, което е допуснато и публикувано в изданието на Американската пластична и реконструктивна хирургия през януари 2021 г.

В рамките на изследването върху 14-те пациента се потвърждава, че инжектираният филър в слъзния канал в орбиталната област (под очите) – остава там и след 2 години, а при един от пациентите и след 12 години.

Счита се, че ефектът от хиалуроновите филъри е напълно обратим с инжектирането на ензима хиалуронидаза, който резорбира хиалуроновата киселина в продукта. Ензимът се произвежда и от човешкото тяло, но в случая – с цел бърза резорбция – се инжектира от лекар.

Д-р Чан е разчитал на този метод за елиминиране на нежеланите ефекти, докато не попада на случай, в който колкото и ензим (хиалуронидаза) да инжектира – отокът и подпухването не се повлияват и не спадат!

За да се справи в този случай, той отново се обръща към д-р Мобин Мастър, за да бъде установена причината чрез ЯМР. При изследването се потвърждава, че има филър в слъзния канал, което реално не е изненада, тъй като там е поставен.

filari pod ochite vidimi na yamr

Шокиращо е разкритието, че филър е попаднал и под очната ябълка зад орбиталния септум.

uslozhnenie ot filar pod ochite zad orbitalnyai septum pod ochnata yabalka

Орбиталният септум (septum orbitale) или орбиталната преграда е плътна фиброзна тъкан, която отделя клепачите от съдържимото на орбитата и спомага за задържането на орбиталната мазнина (в жълто) в рамките на анатомичните граници на орбитата.

С напредването на възрастта преградата може да отслабне, в резултат на което орбиталната мастна тъкан може да пропадне напред (херния). Това се коригира оперативно с блефаропластика.

orbitalen septum goren i dolen

На горната картинка виждате окото в профил, а долу е фронтално и затворено, където ясно се открояват горния и долния орбитален септум.

След този случай, д-р Мъфин има още две пациентки с такива резултати – филър е попаднал зад долния орбиталния септум под очната ябълка. Същнстта на орбиталния септум е да бъде бариера и да пази окото от проникване на инфекции.

Обичайно, когато се коментират инфекции в зоната се дефинира дал са преди или след септума. С игла или дори с канюла, септумът може да се пробие. Колкото и деликатно да се работи, преградата е тънка и фина.

От трите случая, които достигат до д-р Мъфин – в два е работено с канюла, а в един е работено с игла. За да елиминира филърът попаднал зад септума, той трябва да инжектира хиалуронидаза зад септума, но без да нарани окото.

За да постигне такава прецизност той използва ултразвук, за да вижда до къде навлиза с иглата през кожата през септума под очната ябълка. С ултразвука той вижда иглата и очната ябълка, но не вижда филъра – той се вижда с ЯМР.

За точната позиция на филъра той знае от изследването с ЯМР и го държи пред себе си, докато извършва манипулацията с хиалуронидазата, за да знае къде точно да инжектира – да бъде във филъра, но без да се засегне окото.

След манипулацията, д-р Мъфин отново прави изследване с ЯМР, за да се потвърди, че филърът, който е попаднал зад септума под очната ябълка, е достигнат с иглата и ензима и успешно е резорбиран.

Една от трите пациентки на д-р Мъфин е пациентка на д-р Чан. При поставянето на филър в слъзния канал с канюла, филърът е попаднал зад септума и в зоната е имало подпухване. Над 7 пъти д-р Чан е поставял хиалуронидаза в слъзния канал, за да резорбира филъра и да елиминира подпухването – но без успех, защото не е достигал до филъра отвъд септума.

Реално – в случая с ензима, септумът успешно е осъществявал своята естествена функция на бариера (преграда), която е пречила на ензима да проникне през него и да достигне до филъра под орбитата.

rezorbirane na filar zad orbitalnia septum s ultrazvuk i hialuronidaza
Снимки преди и след резорбиране на филър попаднал отвъд долния орбитален септум.

На двете снимки по-горе виждате един от случаите на д-р Мъфин, в които е използвал ултразвук и ензима хиалурнидаза след ЯМР изследване, за да достигне и резорбира филър попаднал отвъд долния орбитален септум.

Д-р Мъфин споделя и за другите си два случая. При единия пациент инжектирането е било преди 12 години и подуването е станало незабавно след поставяне на филъра. Пациентът се е надявал подуването да спадне с времето, но то не – както е и при мен и до сега.

По същия начин е направено ЯМР изследване, за да се потвърди и локализира мястото на филъра зад долния орбитален септум и процедира по описания по-горе начин, за да се елиминира филъра зад септума под очната ябълка – прецизно и ефективно.

Д-р Браян Менделсън за анатомията на слъзния канал

Въпреки тези разкрития, д-р Чан упорито търси начини за преодоляване на козметичния дефект – хлътване в слъзния канал. Така попада на труд на д-р Браян Менделсън, публикуван още през 2012 г.:

Лигаментът на слъзния канал е анатомична основа за неговата деформация:

slazen kanal anatomia

В него д-р Менделсън споделя констатациите си след дисекция на 48 трупни лица. Той открива, че има здрава връзка / свързаност между кожата и костта в слъзния канал – там където под очите е хлътнало.

Казано с други думи – кожата, която покрива слъзния канал е много здраво закрепена към костта под нея с лигамент – влакнеста съединителна тъкан, които свързва мускул с кост или кост с друга кост.

А това означава, че не можете да отпорите лесно кожата над костта в тази зина и добавите филър така, че тази вдлъбнатина да се изпълни с обем. Д-р Чан прави сравнение с копчетата на матрака:

ligatura svarzva kozhata i kostta na slaznia kanal.

Представете си, че там, където е копчето, е мястото в слъзната долина, където са захванати кожата и костта. Колкото и да слагате пълнеж в матрака – той ще изпълва зоната окло копчето, но няма да повдигне копчето. Така е и в слъзната долина.

Ако застанете пред огледалото и започнете да премигвате с едното око, ще видите, че мускулът под окото се движи, а зоната в слъзната долина остава фиксирана.

Многократно са правени опити за анатомично обяснение за това, но неуспешно. Успехът на Менделсън идва от различния подход. Хирурзите отделят слой по слой – повдигат кожата, след това орбикулариса, след това и третия слой, където са връзките и не могат да ги видят.

А причината да не видят тези връзки (лигамента) е, че те са между дермата и костта и в момента, в който отнемете горния слой, лигаментът губи цялата си структура.

Откритието на Менделсън – здравата свързаност с лигамент между костта и кожата в слъзната долина дава нужното обяснение – защо там не може да се постави филър – защото кожата не може да се отдели от костта.

Заключението на Менделсън е, че филър може да се постави под слъзния канал (означено с “1” на картинката), като подпора, но не бива да се поставя над или в него (2 и 3), защото това ще влоши деформацията (хлътването).

В ляво между двата червени сегмента виждате лигамента на слъзния канал (TTL), а в дясно са означенията къде се препоръчва поставяне на филър – под лигамента – със зелено тикче (1), както и къде не се препоръчва с червен “х” (2 и 3).

Според д-р Чан, поради здравата и влакнеста структура на лигамента, ако се постави филър в или над него – филърът се избутва от двете страни на лигамента и се получава подуването или подпухване под очите.

Техниката, предложена от д-р Менделсън – филърът да се поставя под лигамента или по-точно в горната част на скулата – води до успех при д-р Чан, а също и при мен така е поставяно от д-р Михайлов.

Така лигаментът се подкрепя отдолу и има подпора. Д-р Чан вече никога не поставя филър върху лигамента или над него. За да провери дали пациентът е подходящ за такъв подход, д-р Чан притиска с пръст зоната под слъзния канал и ако тя се подобри, значи пациентът би се повлиял положително:

Според д-р Чан е важно ясно и недвусмислено да се обясни на пациента какъв резултат може да очаква, за да няма нереалистични очаквания и да бъде недоволен от резултата. Хлътването на слъзната долина може да се омекоти, но не винаги да се запълни напълно.

Алтернатва е хирургичният подход и той не бива да се премълчава, макар и да е доста по-инвазивен и нещадящ. Пациентите следва да бъдат информирани, че той съществува. По тази причина д-р Чан разговаря с един от много добрите окулопластични хирурзи за долен клепач – д-р Бен Бърт.

Д-р Бен Бърт за хирургичния подход при хлътване под очите

Д-р Бен Бърт споделя, че има две основни групи пациенти, които се обтъщат към него с такива проблеми. При едните дефектът е вроден – те още от деца си имат характерното вдлъбване в слъзната долина:

dete s vdlabnat slazen kanal

Такова хлътване има и някой от родителите и е очевидно, че е генетично обусловено. От ранните си младежки години не харесват този дефект и търсят начин да го “оправят”. Това са и доста млади пациенти. Още като тинейджъри се консултират, родителите им знаят и едва дочакват до пълнолетие, за да се оперират.

Другата група пациенти са доста по-улегнали и при тях очертаването на това хлътване е обусловено от процесите на стареене. Условно казано се формира една провисваща торбичка и много твърдо легло под нея.

В тези случаи, когато има провисване в резултат на стареене, д-р Бърт влиза трансконюктивално, с мощта на асистент, докато пациентът спи, достига до периоста и повдига лигамента от едно от местата, където се захваща.

Има ли безопасни методи за третиране на зоната под очите?

Преди време споделих своя опит по темата в публикация, която обхваща проблемите на околоочната зона – в т.ч. тъмни кръгове и хлътване. В нея разглеждам и какво поражда нежеланата пигментация около очите в синьо, лилаво, кафеникаво, черно и възможни решения.

Сред добрите практики са процедурите PRF или PRP, които могат да бъдат изцяло автоложни, със собствена тъкан (кръв) и без въвеждане на външни за тялото субстанции. Разбира се, алтернативно – плазмата може да се обогати и с коктейл от аминокиселии, пептиди, витамини и т.н.

За моя радост и двамата лекари, на които понастоящем се доверявам за околоочната ми зона – д-р Михайлов (естетичен дерматолог), който се грижи за лицето и тялото ми и д-р Желязкова – окулопластичен хирург, при която правих и оперативна горна блефаропластика, са единодушно консервативни относно прилагането на филъри под очите и “за” процедурите с плазма.

Бих искала да ги поканя да споделят своя опит и виждане по темата, а мненията им ще публикувам, след като ги получа.

Д-р Михалов за филърите под очите и грижата за околоочната зона

Д-р Михаил Михайлов, дм, завършва медицина с пълно отличие и награда „Златен Хипократ“ към Медицински факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ през 2016 г. Удостоен е с почетния знак на Българския Лекарски Съюз. Магистър е по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ при Медицински университет – София.

През май 2019г. получава научна и образователна степен „Доктор по медицина“ на тема „Влияние на естетичните процедури върху кожата“ През 2020г. придобива специалност по „Дерматология и венерология“ към Медицински университет – София. От 2021г. е медицински управител на Skin Line.

През 2022г. издава първата си книга под наслов „Холистичен подход в естетичната медицина“.

d r mihaylov na predstavyaneto na knigata si
Д-р Михайлов на представянето на книгата си.

Относно филърите под очите – да могат да бъдат поставяни, но зависи от състоянието на пациента. От такава гледна точка ще разделя пациентите в 4 условни групи и ще споделя подхода си към всяка една от тях:

 • Млади пациенти с генетично обусловено хлътване под очите. Имат характерната вдлъбнатина от деца и техни родственици също.
 • Пациенти в по-зряла възраст, които до момента не са поставяли филър под очите.
 • Пациенти, които вече един или повече пъти са поставяли филъри под очите.
 • Пациенти с оточност под очите.

Филър под очите за млади пациенти с анатомично хлътване в слъзната долина

Да започнем с първата група – млади хора, които още от своите детски години имат анатомично хлътване в слъзната долина. Те са подходящи за поставяне на филър с канюла – между мускула и костта. Мускулните влакна при тях са стегнати, еластични и държат филъра здраво. Рискът от миграция е минимален.

Грижа под очите за зрели пациенти, които не са поставяли филър

Втората група е на пациентите в по-зряла възраст, които не са поставяли филъри под очите. В хода на процесите на стареене, губим обем в лицевите тъкани. Преди да се постави филър под очите, на първо място следва да се възстановят загубените обеми.

Възстановяване на лицевите обеми и изграждане на структура

Представете си, че трябва да се възстанови стара и порутена къща. Никой строител няма да започне с полагане на тапети или боя. Първо ще се възстановят основите и конструкцията. Така е и що се отнася до околоочната зона. На първо място следва да се възстановят тъканите, които я поддържат.

Винаги, когато съм говорил за структуриране на лицето, съм казвал, че трябва да си го представяме цялостно и холистично. Едно от най-важните неща за цялостен и дълготраен ефект в зоната под очите, е да се започне със структуриране на основата.

За тази цел се започва от челото, заместване на обемите в темпоралната зона (слепоочията), латералната скула, както и в deep medial cheek fat – в дълбокия fat compartment – мастна торбичка и SOOF – Sub Orbicularis Oculi Fat Compartment (мастната торбичка в средата на бузата):

SOOF Sub Orbicularis Oculi Fat Compartment

Едва след като се възстановят тези обеми може да се говори и за възстановяване на обемите под очите. Но аз винаги първо бих препоръчал лечение в околоочната зона и едва след това можем да говорим за попълване.

С течение на възрастта, мускулните влакна в областта около очите стават много по-тънки, отпускат филъра и той дори и поставен между костта и мускула, може лесно да мигрира в повърхностния слой около окото.

Терапевтична грижа за околоочната зона – за стягане и уплътняване – CO2, PRF, PRP, мезотерапия

Поради това тези пациенти първо да бъдат насочвани към друг тип процедури – лазери за стягане на кожата като CO2 лазер и IPL. Преди време за тази цел много използвах и неоперативната блефарпластика, но напоследък я избягвам тъй като води до постинформаторни хиперпигментации.

Комбинацията от CO2 лазер за стягане на кожата и PRF или PRP процедури, които лекуват кожата отвътре навън, подобрява текстурата на кожата – това лечение трябва да се направи преди да се прилагат филъри. Друго, което препоръчвам за някои пациенти с цел лечение, е мезотерапията под очите.

С така описаните комплексни терапии, резултатите могат да бъдат толкова добри, че да не се налага изобщо поставяне на филър!

За пациенти, които вече имат филъри под очите и желаят подновяване

Има пациенти, които вече са си поставяли филъри и желаят да подновят, но с условието да се постигне същия ефект, като при първото поставяне. Това е почти невъзможно, тъй като под мускула вече е поставян хидрофилен филър, който привлича вода.

В околоочната зона вече има промяна на анатомията. Макар и най-новото поколение филъри да не са толкова хидрофилни, мускулът вече е бил раздут, разпънат и отслабва. В допълнение, с възрастта също мускулните влакна изтъняват и се отпускат в хода на естествените процеси на стареене.

В резултат на тези два ефекта – вероятността при поредното поставяне на филър да има миграция е още по-голяма.

При пациенти, които вече са си поставяли филър, първо препоръчвам той да бъде разграден с ензима хиалуронидаза, след което да започнем терапевтичен план, който включва PRF и PRP, мезотерапия и CO2, което да доведе до стягане на кожата.

След като се промени архитектониката и кръвоснабдяването в зоната, може да се коментира поставяне на друг филър. Така се избягва риска от наслагване на два филъра и миграция.

Аз и избягвам поставянето на филър под очите, като първа процедура. Първо структурирам основите на къщата, както започнах с поясненията и след това преминавам към по-фината работа около очите.

Неправилно поставен ботокс е предпоставка за торбички под очите

Не трябва да се забравя, че тази зона е и активна зона и неправилното поставяне на ботокс също може да доведе до образуване на торбички под очите. По тази причина и дренирането на зоната и правилната преценка на пациента също е от голямо значение.

Грижа за околоочната зона при пациенти, които задържат вода

Не рядко пациентите имат придружаващи заболявания, в т.ч. бъбречни, както и алергии, които водят до оточност в зоната. За тези пациенти поставянето на филър под очите не е подходящо и аз първо започвам със снемане на анамнезата на пациента и преценка за неговото здравословно състояние, за да се прецени каква процедура е подходяща.

За пациенти с оточност често препоръчвам да се започне с курс с Ендотелон, който да стабилизира лимфния дренаж в зоната, да се направят процедури с LPG и радиочестота за допълнително дрениране и едва след това да се премине към мезотерапия, PRP, PRF процедури за подобряване на текстурата на кожата, CO2 лазер за стягане и тогава при необходимост, могат да се коментират и други процедури.

В заключение, в околоочната зона могат да се прилагат филъри, но след правила оценка за здравословното състояние на пациента, качеството на неговата кожа и лицеви тъкани, прилагане на релевантна терапия, избор на подходящ филър и правилна техника на прилагане.

Д-р Желязкова за филърите под очите и долната блефаропластика

Д-р Димитрина Желязкова е завършила медицина в Тракийски университет Стара Загора, специализация Очни болести. Суб специализация катарактална и витреална хирургия в LMU München. От 2009 активно се занимава с окулопластика. В настоящия момент практикува в МБАЛ Европа-София МБАЛ Тракия СтараЗагора

IMG bf50a49466acf14194b67eeb5ca30724 V
Д-р Димитрина Желязкова

Филърите са нещо прекрасно, но ако са поставени на правилното място на добре подбрания пациент от инжектор със съответните умения. Но уви с какво се сблъсквам аз най-често , нарушен контур, оток и дисхромия в периорбиталната зона, маларни торбички

Особено често след неколкократно поставяне, защото независимо, че отдавна поставения филър няма клиничен ефект, той е все още наличен в тъканите и взаимодейства с новия инжектиран.

Филърите са не само пълнители, но и биологично активни, те променят структурата на нашите тъкани. В хирургията на клепачите, проблемът е, че маскират картината. Без филъра да бъде тотално разграден с ензима хиалуронидаза, няма как да се прецени дали съответния пациент е подходящ кандидат за операция. Само по този начин може да се прецени дали има същинска мастна херниация и дали хирургията ще бъде решение на проблема.

Моите наблюдения са ,че въпреки разграждането някаква макар и минимална част от продукта винаги остава и подобни пациенти кървят доста повече има съществена разлика в зарастването и възстановяването на тъканите след операция.

Съветът ми към пациентите е правилно да подберат инжектора, ако им е препоръчан филър да се информират за продукта изобщо да бъдат внимателни. Пациентите не знаят какво им се поставя. Имах случай на пациентка на която обяснено, че се инжектира мезотерапия, но се оказа филър – абсолютно неподходящ, при това поставен в орбикуларния мускул, случаите са много. И затова нека пациентите да задават въпроси преди да се решат на подобна крачка.

Разграждане на филър под очите с хиалуронидаза – личен опит

След всичко разказано – в крайна сметка се реших на разграждане на издутината, образувана след филър. Приложена беше съвсем мъничко – капчица хиалуронидаза. Мигновено филърът се стопи. Под очите ми кожата стана равна и гладка.

Часове по-късно, обаче, се образува доста голяма и неестествена хлътнатина, в т.ч. и неравности.

Снимка 1 ден след хиалуронидаза под очите

IMG 20221023 124914 450

Д-р Михайлов коментира, че хиалуронидазата действа около 14 дни, след което започва възстановяване на естествените нива на хиалуронова киселина. Аз реших да спомогна процеса, като приемам хиалуронова киселина по метода инджув – сутрин и вече по 2 глобули.

Снимки 3 дни след хиалуронидаза под очите

В рамките на следващите дни – зоната под очите започна да се изглажда, хлътнатините бяха налице – от едната страна повече, от другата по-малко, но вече нямаше неравности.

IMG 20221023 124919 354

Следващите снимки за екранни снимки от видео, което направих уж да се види по-добре ефекта в движение, обаче прекалено много си въртя главата и става някаква какафония:

Снимки и видео 14 дни след хиалуронидаза под очите

Направих снимки и видео точно 14 дни след прилагането на хиалуронидаза под очите.. Картинката изглежда доста по-добре, но като съпоставям трите снимки – от деня след поставянето, 3- ден и сега на 14-я ден, като, че ли имам и лека оточност – на клепачите се вижда най-добре.

Въпреки, че тази оточност вероятно добавя обем – виждам голям прогрес и положително развитие.

IMG 20221023 124922 158

Ето и колаж от трите снимки – за непосредствено сравнение:

InCollage 20221023 132541796

А ето и видео – 14 дни след хиалуронидаза под очите – опитах се да не правя грешките на предното:

Терапия под очите с CO2 лазер и филър

17 дни дни след разграждането на филъра под очите посетих д-р Михайлов за преглед, за да преценим как ще продължим лечението, според текущото ми състояние. Д-р Михайлов настояваше за лечение на кожата, която си старее с времето и е била “разпъната” от филъра, който разградихме. На мен ми се искаше и някакъв пълнеж – защото хлатналото си се вижда и кожата изглежда по-вяла.

Стигнахме до компромис – да постави дълбоко под мускула – малко количество много мек и пластичен филър, а след това повърхностно да направи CO2 лазер – с ниска интензивност.

Филърът беше нов за мен – ELASTY F plus – корейски, двойно пречистен и много мек и пластичен, за да е подходящ за зоната. Има и капаче на винт, която позволява да се използва на няколко пъти.

Филърът бе поставен с канюла под мускула. Остана една неравност повърхностно, за която д-р Михайлов влезе с канюлата под кожата (над мускула), за да изглади неравността, условно казано.

Стана много добре. Постави около 0,5 мл общо за двете очи, а останалото ще използване до няколко месеца, ако се наложи.

Като следваща стъпка преминахме към СО2 лазера на ниска интензивност – на цяло лице, шия, деколте, ръцете (отгоре) и пръстите (отгоре). Кожата си старее и по ръцете и пръстите. Доколкото разбрах няма практика там да се работи с лазер, може би малко дами имат нужда, но аз и спортувам и си ми личи – не само на ръцете, но и на пръстите.

Направих снимки и клипчета – повечето са доста зловещи, заради изгарянето с CO2 лазера. Но ще подбера подходящи – нямат никакви филтри, а телефонът ги прави още по-изострени и насечени, но няма да ги разхубавявам нарочно.

Като е прибрах – пих един мощен противовъзпалителен коктейл и намазах с крем за изгаряне. Веднага попи и паренето и червенината поотшумяха. Още 3-4 пъти мазах обилно – на дебел пласт, докато спре да попива.

Определили сме следваща дата за преглед след около месец. Коментирахме и долна неоперативна блефаропластика – реално не е блефаропластика, но адски видимо изглажда и подмладява зоната под очите. И с това мисля грижите за тази година в тази зона да са достатъчни.

Ще приемам и лиофилизиран колаген за кожа, който ми действа много добре + вит.С. Друго не се сещам за момента. А ето и снимките и клипа.Първата снимка е от кабинета – намазана съм с нещо и здраво лъщя от лампата отгоре

Снимки и видео в деня на филър под очите и CO2 лазер

20221026 164916

Следващите са правени, като се прибрах, както и клипа:

По-късно вечерта започнах да усещам и леко отичане под очите.

Снимки и видео – 1 ден след филър под очите и CO2 лазер

В деня след процедурата се събудих много отекла. Самите клепачи бяха много надути, както и цялото лице. Прецених, че е по-удачно следващите дни да работя от дома и се “гримирах”, колкото да не изплаша някого в офиса, като си взимам лаптопа.

1 den sled CO2 lazer i filar pod ochite

У дома прилагах два крема за изгаряне и приемах противовъзпалителни добавки. Към 11ч отоците поспаднаха, но кожата прогресивно потъмняваше. Точките постепенно – от бели ставаха тъмно кафяви.

Снимки и видео – 2 дни след филър под очите и CO2 лазер

На втория ден се събудих почти без отоци или поне не такива, каквито бяха предния ден. Ето снимки непосредствено след ставане сутрин, като само съм измила лицето:

С напредване на деня – цветът на лицето ми ставаше и по-тъмен.

Видео – 3 дни след филър под очите и CO2 лазер

Отоци по-скоро няма. Вече не се усеща възпаление, дразнене. Следите от лазера – точките са видими. Имам лек оток и жълто-зелено петно под окото на тази страна, на която съм спала.

Нощувах на друго място с различна възглавница. Домашната ми възглавница е анатомична и твърда – лицето ми контактува с нея – зад ушите, докато сега – на различното място – възглавницата е по-мека и лицето ми потъва в нея.

Предполагам това е причината – така изведнъж да имам лек оток и жълто-зелено петно, като при отминаваща синина. Припомням, че под очите имам и поставен филър – малко преди да се направи лазера.

Филърът е поставен много дълбоко, между костта и мускула, а не между мускула и кожата. При тази техника – канюлата минава над костта, леко болезнено е, а може би и травмиращо. Но предполагам, че ако бях спала на своята домашна възглавница или по гръб – нямаше да го има този ефект.

Видео – 4 дни след филър под очите и CO2 лазер

На четвъртия ден – кожата вече възвръща нормалния си цвят – не е зачервена или болезнена. Разбира се – коричките са на място и допринасят за странен вид или изглед, но при необходимост от социален живот – това може да се маскира с грим.

Започна белене около устата и носа. Замислих се – защо започна точно там, а не на скулите или около очите. Може би кожата е различна и там естествено се омазнява повече.

Припомням, че при мен процедурата е по-повърхностна, за да не се топят филъри, кожата ми е тънка и нормална (не е суха или мазна). При по-инвазивна процедура, предполагам и възстановяването ще е по-бавно.

Усещането е, че пикът е минал и положението е на оздравяване.

Видео и снимки – 5 дни след филър под очите и CO2 лазер

На петия ден след CO2 лазер на цяло лице, около очите, шия и деколте – кожата е с нормалния си цвят – не е зачервена, болезнена или зачервена. А беленето, което на четвъртия ден започна около носа, вече обхваща и другите зони. Видеото е след ставане сутринта:

През деня доста от коричките опадаха. Най-видимо около скулите, където бяха и най-много:

Видео и снимки – 5 дни след филър под очите и CO2 лазер

Лицето е с доста по-приемлив вид. Голяма част от коричките са опадали, но все още има и по лицето и по шията и деколтето. там не са толкова видими и няма да ги крия целенасочено. Разбира се, усещат се при допир.

Следва продължение…

3 comments
 1. Процедурите с плазма обаче напълно безопасни ли са? Тоест няма и минимален шанс положението да е по-зле от преди?
  Аз получих хлътване под очите и маларни торбички след като ползвах един радиочестотен уред в орбиталната област. В резултат на това мастната тъкан под очите, се смъкна надолу и застана в областта над скулите, оформи маларни торбички, а под очите ми е глътнало и това ме състари супер много, изглеждам постоянно недоспала или болна. Филър ме е страх да сложа поради гореописаните причини. Надявах се на оперативно изрязване на маларните торбички, но доктор Желязкова ми препоръча Агнес. Това обаче също е радиочестотен уред и не го направих, защото ме е страх. Ще се радвам, Алена, да напишеш една статия за маларните торбички и да попиташ доктор Желязкова, все пак оперативно могат ли да се изрязват?

  1. Здравей, Мария! Благодаря, че си прочела статията и съжалявам за злощастния опит, който имаш с радиочестота. Аз също пострадах от такава. Торбички нямах след това, но имах сериозно и видимо стапяне на обема под очите, което доведе до хлътване и сбръчкана кожа.

   В твоя случай – плазмата е безопасна, но по-скоро трябва да се стопи и ликвидира мазнината, която е мигрирала надолу. Агнес, доколкото ми е известно, има за цел да унищожи мастните клетки и да се образува нов колаген в кожата, за да се стегне. Би следвало зоната да се повлияе наистина добре, както е препоръчала д-р Желязкова.

 2. Благодаря ти, Алена, а ти как запълни липсващия обем под очите? Все си мисля, че ако го запълня и аз, няма да си лишат толкова торбичките, просто сега е твърде голяма разликата на границата, която ги разделя. Агнес наистина не смея, той е радиочестота и една позната прави точно за маларни и нямаше никакъв ефект. А пък друга прави Агнес на долна част на лицето и след 7 месеца ми прати снимка на стопена мастна тъкан и увиснала кожа…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още