Целулит и хормони – как действат и защо го провокират – решения и грешки!

Целулитът е вечната битка на нежния пол за гладка и сияйна кожа на апетитните форми в зоната на ханша, бездрата и дупето. Целулитът не е проблем само на дами с наднормено тегло. Напротив, той е проблем и на редица слаби жени.

Има редица терории – какво отключва целулита и формира портокаловата кожа, която разваля визията и придава нездравословен вид. Случайно ми попадна видео, в което лекар обяснява връзката на хормоните и целулита на достъпен и ясен език, като не само описва взаимовръзките, но и предлага и решение. А когато стигнах до решението – си дадох сметка, че все едно разказва за мен и моя начин на живот!

А, аз действително нямам целулит, не съм и имала и всичко антицелулитно, което съм правила, е било ориентирано към ликвидиране на бричовете. Тъй като във всичко препоръчано от лекаря видях своя начин на живот, спорт и хранене и действително нямам целулит, считам, че това, кеото споделя наистина работи и си заслужава да го споделя.

Целулит и хормони – каква е връзката?

Това, което ще прочетете надоли е базирано на изследователка дейност, която е патентована. А линкове ще предоставя в края на публикацията.

В кои зони се образува целулит и защо именно там?

В общия случай целулитът е видим по бедрата, ханша, седалището и корема. В някои случаи се коментира и за портокалова кожа по ръцете и прасците, но те са по-скоро изключение от правилото.

Защо целулитът ни напада именно в изброените зони? Клетките в тази област разполагат с два пъти повече алфа-2 рецептори. Те се намират в мастните клетки и “казват на тялото” да складира повече мазнини в рази зона за “всеки случай” – като запаси.

Разбира се, има резон за това – мастната тъкан в тази област служи за тапицерия – физически предпазител и термоизолация на репродуктивните органи, а също и като резерв – източник на енергия, който да се използва при бременност.

Кога се влошава целулита?

Повечето жени в по-зряла възраст, които вече са станали майки, а може би и баби – могат да потвърдят, че целулит става по-видим при бременност и при навлизане в менопаузата. И двете състояния са свързани с хормонални промени.

Целулитът се обостря и когато се приемат противозачатъчни средста или в хода на хормонална заместителна терапия.

Какво се случва в кожата, за да се образува целулит?

Под кожата е разположена съединителна тъкан. Тя се състои от колагенови влакна, като мрежа. Когато те са здрави и стегнати, кожата е гладка и еластична. Под кожата е разположена мастната тъкан, а под нея са мускулите.

При целулита, колагеновите влакна започват да се късат и колагеновата мрежа в съединтеилната тъкан става рехава и слаба. Тя не може да държи мастните клетки плътно над мускула и на местата, където има слабост в съединтиелната тъкан се образува трапчинка.

Fat Cellulite Large

Но разбира се, не е само това – както се казва – злото никога не идва само. Междувременно – мастнтие клетки увеличават обема си и искат да завземат още територия, като създават обем в тялото. Наедряваме в зоната.

Кожата изтънява, състоянието й се влошава, нарушава се циркулацията на кръв, тъй като натискът върху кръвоносните съдове от околните тъкани се повишава. За капак често има и задържани течности и лимфа и мускулите атрофират.

Завърта се един порочен кръг, от който привидно излизане няма, но реално има. Само, че са нужди усилия. Но за това – напред в публикацията.

Нека обобщя – какъв е генезисът на проблема “целулит”:

 • съединителната тъкан отслабва, колагеновите влакна се късат;
 • мастните клетки увеличават своя обем;
 • кожата изтънява;
 • кръвообращението се влошава;
 • задържат се течности и лимфа;
 • мускулите отслабват / атрофират.

И тук отново е мястото да зададем въпроса – защо?!? Защо колагенът в съединителната тъкан, която следва да държи мастните клетки, се разрушава?!?!

А отговорът е – естроген в излишък!

Какво, обаче, би довело до висок естроген по време на менопаузата? Действително – по време на менопаузата – дейността на яйчниците затихва. Но естрогенът не се произвежда само от тях!

Естроген произвеждат и мастнтите и кожните клетки чрез ензима ароматаза. Но как? Точно под кожата и в мастните клетки под въздействието на ензима ароматаза – тестостеронът се преобразува в естроген. Това, вероятно, е компесторен механизъм – когато нивата на естрогена спадат, в резултат на затихващата функция на яйчниците.

Естрогенът, от своя страна, когато е в излишък, разрушава колагеновите влакна в кожата и съединтиелната тъкан. А в допълнение към това – ароматазата в излишък разрушава фибробластите, които произвеждат колагеновите влакна.

Така, вече няма какво да държи мастната тъкан “на мястото ѝ” и тя пробива нагоре, като се образува неравната постокалова кожа.

Така погледнато – целулитът не е само проблем на мастната тъкан, напротив. това е и хормонален проблем и то не само с излишъка на естроген.

В процеса участва и кортизола, тъй като под неговото въздействие атрофират мускулите. С напредване на възрастта намаляват и количествата на хормона на растежа, а той участва в процеса на изгаряне на мазнините.

Излишествата от инсулин пречат на редузирането на мастната тъкан, а ако не намалим обема ѝ, няма как да се отървен от целулита.

Мелатонинът също – той е важен не само, за да заспиваме лесно, но и за антиоксидантите. Дефицитът му създава предпоставки за увеличаване на целулита, пречи за изгаране на мазнините, да се наспиваме добре, да сме отпочинали.

DHEA – това е прехормон, който е необходим за образуването на хормоните. Количествата на този рпекурсор също намаляват с напредване на възрастта, което е предпоставка за дефицит на хормони, от които се нуждаем.

Как да се справим с хормонално-обусловения целулит?

До тук разгледахме как хормоните влияят върху образуването на целулита и е време да бъде даден отговор – как да излезем от този омагьосан кръг? Ето какви са решенията, а как точно да бъдат постигнати ще разгледаме в редовете по-долу:

 • да се реши проблема с мускулната атрофия;
 • да се реши проблема с циркулацията на кръв;
 • да се реши проблема с колагена.

Как да се реши проблема с мускулната атрофия?

Отговорът е лесен – трябва да се стимулират мускулите в засегнатите области – бедра, ханш, седалище. Като човек, който спортува от десетки години бих допълнила – тренирайте цялото тяло.

Лекарят предлага да изолирате тези мускулни групи, като правите напади, клекове и ходене назад. Разбира се, ако Ви липсва мотивация да тренирате комплексно – можете да се ограничите и само до това, а в края на публикацията ще добавя видеа с препоръки как правилно да се изпълняват упражненията.

Според лекарят – спринтът също е много подходящ, но би бил неуместен за хора с проблеми в кръста или коленете, както и HIIT тренировки. Препоръката на лекарят е – да не се презорвате, за да не бъдете в по-лоша форма през следващите дни и с ниска мотивация.

Как да се реши проблема с циркулацията на кръвта?

Кръвоносната система страда, когато имаме целулит, тъй като тъканите притискат и премазват кръвоносните съдове. Така се нарушава и храненето на тъканите, а поражения нанасят и свободните радикали.

Но, какво да се направи, за да се побобри кръвбообращението? Могат да се правят упражнения с подскоци, да се прави терапия с червена светлина. Инфрачервената светлина терапевтични способства за производството на мелатонин (видео по-долу).

Тук аз ще добавя, че облъчването със синя светлина блокира производството на мелатонин, а тя се излъчва от дисплеите, които ползваме – телевизор, лаптоп, телефон. Почти всички телефони имат филтър за синя светлина, който можете да ползвате поне вечер – има опция да се включва и по график. Ако не се ориентирате – попитайте ме в коментар. В телефоните Samsung е в настройките на дисплея – “Щит за комфорт на очите“, в телефоните “Motorola” e “Нощно осветление”, в телефоните Xiaomi – “Режим за четене”.

Мелатонинът е сред най-мощните антиоксиданти в тялото ни и предпазва митохондриите от увреждане от свободните радикали, спомага да се забавят процесите на стареене, да се наспиваме по-добре.

За повишаване нивата на мелатонина – можете да използвате и инфрачервена сауна, а когато нивата на мелатонина са високи, се намаляват нивата на кортизола и ще се възстановявате по-добре от тренировките.

Можете да правите и сухо четкане – то също спомага за увеличаване на притока на кръв в зоните, които четкате. Ако не знаете какво е това – ще има видео в края. Разбира се – можете да правите и масаж, а аз от години ползвам един немски ръчен масажор Casada Tappymed ii с вибрации и инфрачервена светлина. Така освен, че се стимулира кръвообращението, има и лимфен дренаж.

Как правилно да правите масаж с вендузи у дома:

Тун ще добавя още нещо – ако правите процедури – Venus Legasy включва и магнитни полета, с които се възстановяват кръвоносните съдове и се стимулира образуването на нови. Магнитните полета се изполват и във физиотерапията с тази цел.

Как да се реши проблема с колагена?

Решението е аутофагия, когато правите фастинг. Аутофагията е състояние, което Ви дава възможност да рециклирате старите увредени протеини, както във фиброзната тъкан, така и за колагеновите влакна.

При автофагията – не само се разграждат увредените клетки, но се формират и нови, здрави, поради което действието е подмладяващо и с анти ейджинг ефект, особено, ако правите фастинг редовно (за мен отдавна е начин на живот без да съм търсила такъв ефект).

Фастингът стимулира и хормона на растежа, по-лесно ще изгаряте кетони, което е наистина и терапевтично за кожата Ви и спомага да горите мазнини. Препоръката на лекаря е периодичен фастинг, регулярно, както и продължителен фастинг (ще има видео как да започнете).

В допълнение – използвайте инхибитор на ароматазата – локално, под формата на крем. Лекарят целеансочено не препоръчва марка, тъй като компаниите променят формулата. но и аз ще потърся такъв продукт и ще го изпробвам.

Какви са най-често срещаните грешки в битката с хормонално обусловения целулит?

И за финал – да направим преглед на най-често срещаните грешки, които обичайно правим от прекален ентусиазъм и силно желание а бърз успех.

На първо място – не бързайте и не се насилвайте. Започнете бавно и спокойно, постепенно навлизайте и ускорявайте темпото. Ако имате болки, напр. от мускулна треска – дайте почивка на тялото си и възможност да се възстанови.

На второ място – не изпадайте и в другата крайност – на мързел и твърде лежерен подход. все пак идеята е да стимулирате мускулите и трябва да се водите от тази цел.

Друго препятствие по пътя към успеха е неодстатъчния сън. Трябва да спите достатъчно и да се наспивате добре, тъй като недостатъчния сън води до високи нива на кортизола и инсулина. Осигурете сиизточник на инфрачервена светлина, за да повишит енивата на мелатонин.

И последната грешка е да очаквате резултатите незабавно – дайте си време и имайте търпение. Дайте си сметка, че проблемът се е задълбочавал и забатачвал с години. Съответно разрешаването му може да отнеме месеци, дори година.

Промяната наистина ще бъде постепенна и няма да виждате разликата от днес за утре, но във времето – тя ще се случи. Веднъж месечно можете да си правите снимки, за да следите прогреса си.

Източникът на тази информация е в това видео. Ако английският Ви затруднява – можете да го изгледате със субтитри на български:

Източници на информация:

 1. Целулит през менипауза
 2. Лечение на целулит с инфрачервена светлина
 3. Влияние на мелатонина върху съня и теглото на жени в менопауза
 4. Ароматаза при жени в зряла възраст
 5. Подобряване на кожата след целулит
 6. Патент – козметика за изглаждане на кожата при целулит

Видеа с упражнения

Как да вървим назад?

HIIT

Отскоци

Видеа – как да повишим нивата на мелатонина?

Видео за сухо четкане

Видео – как да започнем фастинг?

Видео – продължителен фастинг

Заключение – какво ще направя аз?

Почти всичко от изброеното правя от години – що се отнася до спорт, хранене, масажи, инфрачервена светлина. Интуитивно или по стечение на обстоятелствата за мен това е начин на живот и няма целулит.

Но ще експериментирам с мелатонина и крема с ароматаза – за бричове. Ще изгледам видеата за мелатонина. Ако намеря за уместно ще подготвя публикация. Ще се радвам и Вие да споделит своя опит 🙂

15 comments
 1. Алена, благодаря за статията! Когато намериш крема с ароматаза, би ли споделила кой е той и от къде си го намерила?

  1. Здравейте, Катя. Кремът, който лекарят препоръчва е DIM – ако напишете в Гугъл – aromatase inhibitor cream – излиза в Амазон. Това му е името в Amazon – Estrogen Blocker – All Natural DIM Cream – Metabolize Excess Estrogen.

 2. Алена, този крем локално ли действа? За увиснала кожа по ръце става ли? Не мога да разбера точно за какво е, доста изчетох и се обърках съвсем за този естроген, хубаво ли е да го имаме или не?

  1. Да, Елена, локално действа кремът. Той не съдържа хормони, а действа като инхибитор на ароматазата. Ароматазата е ензим, който когато е в излишък разрушава фибробластите, които произвеждат колагеновите влакна.

   Също, когато е в излишък способства за преобразуването на тестостерона в естроген в мастните клетки. А естрогенът, ошкогато е в излишък, разрушава колагеновите влакна в кожата и съединтиелната тъкан.

   Затова локалното прилагане на крема буквално веднага води до изглаждане на кожата и на ръцете. Тествано от Катя, която коментира по-горе. Ще я помоля да сподели отзиви.

 3. Здравейте. Дали някой вече е ползвал крема и има отзиви? И ако да от къде е поръчан. Благодаря предварително 🙂

  1. Здравейте, Татяна, поръчах два крема от Амазон – един за мен и един за Катя, която е писала по-горе. Тя толкова го хареса, че пожела да вземе и втория. Сподели, че е имало моментално изглаждане, в т.ч. и на ръцете. Спортува и няма наднормено тегло, но хормоналните промени, които настъпват с менопаузата си казват думата.

 4. Здравейте,в Амазон излизат няколко вида крем с това име.Кой по точно да си поръчам за целулит.Може ли снимка.Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още