ResurFX – за полиране и избистряне на кожата (пигментация, акне, стрии) – процедура, мнение, възстановяване, резултати

В тази публикация ще споделя опита си с процедурата ResurFX с CoolScan на Lumenis – неаблативен фракционен лазер. С процедурата се цели полиране на кожата, избистряне на тена, заличаване на белези от акне, стрии, стимулиране на производството на колаген в кожата с минимална травма и бърз възстановителен период – без да топи филърите.

Защо направих процедурата ResurFX?

Обърнах се към лекаря си (д-р Михайлов, Скинлайн), за да обсъдим какво е подходящо да се направи за освежаване на кожата. Имах нужда от нещо, за да светне кожата, да има лустро, свеж и румен вид, избистряне на тена.

Очакванията ми бяха за лек пилинг, тъй като съм с много, много тънка кожа, а пролетта е на прага ни и не исках да отлагам за по-слънчеви дни. Д-р Михайлов ме изненада, като ми предложи нещо различно – лазерна процедура – ResurFX.

Доверявам се на д-р Михайлов от години, познава ме досттъчно добре, както и кожата ми. Знае и за задръжките ми за този тип процедури. Не за друго, а за да не губя обем. Лицето ми е “кокалесто”, с остри черти, кожата ми е тънка, много тънка. Всяка загуба на обем и свежест ме прави тъчна, уморена и вяла и много внимавам да не се получи такъв ефект.

Виждайки колебанието ми, чувайки за лазер, д-р Михайлов направи уточнение, че при тази процедура няма радиочестота, няма затопляне и мога да съм спокойна, че няма да има загуба на обем. Както обичайно подходих с доверие, до сега не съм била подвеждана и не съм съжалявала за гласуваното доверие.

Какво означава неаблативен фракционен лазер ResurFX?

При голяма част от популярните лазерни процедури (ресърфейсинг) има аблация“стапяне, изгаряне, изпаряване” на кожата (от латински: ablatio, „отнемане“). Тези, които са правили CO2 лазер знаят, че следите от изгарянето са видими, процедурата е травматична, а възстановителният период не е съвсем кратък.

ResurFX не е аблативна процедура – няма изграня или стапяне на повърхностния слой на кожата. Съответно и няма такава травма и възстановителен период.

ResurFX е фракционен лазер – фракционен означава, че кожата се третира на “решетка” – редуват се третирано и здраво място. Така възстановителният период е много по-кратък, а през направените в кожата “каналчета” се освобождават разрушентие пигменти, за да се постигне избистряне на тена.

Какво представлява накрайника за ResurFX?

Както е при повечето подобни процедури – накрайникът, с който се прави ResurFX, е с форма на “пистолет”, за да бъде удобен за боравене в ръката. До кожата се опира приставка, която е студена и остава студена до края на процедурата.

ResurFX Treatment head2

Какви технологии стоят зад процедурата ResurFX?

ResurFX работи с оптичен лазер с дължина на вълната 1565 nm, както и с усъвършенстван скенер CoolScan. Скенерът “вижда” засегнатата зона – например -стрии, пигментно петно, белези от акне и изпраща енергия само към “проблемните” места.

Така се създава целево третиране само към проблемните зони, без да се засягат околните здрави тъкани. Предвидени са над 600 комбинации с различна форма, размер и плътност за наистина оптимален ефект.

Има и непрекъснато контактно охлаждане. Действително то началото до края – накрайникът остава студен и това се усеща при контакта с кожата.

Какво се случва в кожата от процедурата ResurFX?

Енергията прониква в кожата и образува каналчета, в които температурата е по-висока и колагенът коагулира – разрушава се и се стимулира образуването нов колаген. През тези каналчета се освобождават и пигменти в кожата.

ResurFX Treatment kanali

В следващото видео има демо – как протича и самата процедура.

Как протича процедурата ResurFX – личен опит?

До тук с “теорията”. Напред в публикацията ще споделя за личния си опит и преживяване – какво усетих по време на процедурата и как протече възстановителния период.

Обезболяване за процедурата ResurFX

Аз правих процедурата без обезболяване. Не е нетърпимо, но усещането не е приятно и бих препоръчала да приложите обезболяване. За целта трябва да сте в клиниката поне 30 минути по-рано.

На лицето се прилага крем с лидокаин. Изчавкат се около 15 минути – кожата да изтръпне, след което лицето се измива и трябва да се подсуши. ResurFX се прави на напълно суха кожа, поради което обезболяването отнема време и защото се изчаква след отмиване на обезболяващия крем – кожата да изсъхне напълно.

Колко боли ResurFX?

Ако не ползвате упойка – болката не е нетърпима. Усещането е на пробождане, браждене. Аз не бях подготвена при първото “щракване” се изненадах доста. След няколко “щраквания” кожата изтръпва.

Може да се изтърпи и без обезболяване, но с ръка на сърцето препоръчвам да не се правите на герои и да си осигурите комфорт. Прагът на болка е индивидуален, моят вероятно е висока. Но защо да страдаме 🙂

Как протича самата процедура ResurFX?

След като се приложи обезболяващия крем, той подейства и се отмие, кожата трябва да изсъхне напълно. Лекарят почиства кожата с тампони и пристъпва към процедурата. Накрайникът докосва лицето е желаната зона и се провежда импулс.

resurfx skin resurfacing device

В моя случай – процедурата ResurFX бе приложена на цяло лице, а не на избрани зони. Единствено бе ограничена до носа, поради капиляри на него. Усещането, както вече коментирах, е на пробождане и браждене.

На следващото видео – половината лице е обработено – дясно на видеото, а другата половина не е (ляво на видеото). Видимо – няма особена разлика. Леко набъбва обработената половина и постепенно се образува леко набръчкване.

На обработената страна се виждат наченки на “набръчкване”, които са реакция от процедурата. Кожата започва да реагира и да се деформира. На по-късен етап стават още по-видими.

Тази деформация или леко набръчкване се вижда над ъгълчето на устната и под окото, където кожата е най-тънка. На по-късен етап кожата ще стане, като всмукната – но това ще покажа след малко. На този етап зачервяването е съвсем леко, почти незабележимо.

Обработената страна се усеща изтръпнала и пареща, макар и при докосване да не е топла. След кратката почивка, за да заснема видео, д-р Михайлов обработи и другата половина на лицето и последва приятната част – освежаване с термална вода под формата на спрей.

Процедурата отнема буквално минути. След нея вече цялото лице се усеща изтръпнало и много парещо. Излязох на терасата да направя снимка на по-добра светлина – видът ми бе на “не човек” – с ярко червено лице и с много деформирана кожа – все едно някой беше изсмукал живеца из под кожата. Прилагам снимка в спойлер – тъй като може да шокира някого:

Снимка веднага след ResurFX
20220302 130936

Забелебете колко бял е носът и колко червено е лицето. И по-червено стана.

Гледката е шокираща! Но на мен не ми е за първи път. Така изглеждах и след Venus Viva и тогава бях меко казано в ступор. Представях си как излизам от подземния гараж през вратата за мазетата и ме среща съсед и започва да пищи. Тогава ми беше най-скоростното и изплашено прибиране.

Спокойна бях, тъй като не ми е за първи път и зная, че това минава. Сега имах предимството да мога спокойно да нося маска и да не се притеснявам, че ен съм за гледане. Излязох навън, за да хвана такси. Имах огромного желание да сваля маската, за да ме охлажда ледения въздух, но уви – реших да не шокирам хората.

Вече у дома веднаха извадих лед – имам пакет за след операции, който държа във фризера и започнах да охлаждам лицето. Това бе истински релакс. Локално приложих и един продукт за след такива процедури (Neocica на Filorga).

Около 2 часа продължих с леда. Местих го в различните зони на лицето. Но за мое съжаление, ми предстоеше планирано пътуване зад граница и нямаше как да продължа с лека у дома.

Ето снимки 3 часа след процедурата. Кожата на лицето отново се е изгладила. Деформацията се е възстановила. Но лицето е по-тъмно. Няколко човека ме попитаха – къде съм успяла да изгоря така 🙂 И тези въпроси продължиха няколко дни.

Снимки 3 часа след ResurFX

Лицето започна да става по-тъмно червено. Червенината на лицето контрастира на фона на белия нос и зоната под веждата. Тези две зони не са обработвани. Червенината е по-видима исравнена с цвета на шията, а на едната снимка включих и ръката си в кадър.

Кожата бе леко болезнена, усеща се, че нещо е правено, има травма, но на допир бе изключително гладка, като полирана. Видът не е никак неприемлив. На този етап мъжът ми все още не забелязваше нещо особено. Въпросите започнаха десетина часа след процедурата: “Защо ти е толкова зачервено лицето?!?!”

Възстановителен период след ResurFX

1 ден след процедурата

На сутринта се събудих с усещане за леко отекло лице, особено под очите, кожата все още е леко болезнена. Но огледалото беше на друго мнение. Кожата бе леко набъбнала, но нямаше оток, който да бъде видим за околните.

Кожата все още беше леко зачервена, но не колкото предния ден. Не се усещаше и парене, но лицето бе малко по-топло от обичайното. На допир – кожата се усещаше леко сипкава – грапава, а не полирана, като след процедурата.

Снимки от 1 ден след ResurFX

Лицето изглежда с различен цвят на двете двойки снимки, тъй като при първите – светлината идва зад мен и не облиа лицето ми. Там лицето ми изглежда малко по-тъмно. На другите две е по-светло – истината е някъде там. Все още лицето ми не бе с обичайния си цвят.

2 ден след процедурата

Все още има макар и лек оток (набъбване на кожата), а лицето все е още зачервено и леко на петна. Усеща се грапавостта. Кожата вече не се усеща болезнена.

Снимки от 2 ден след ResurFX
20220304 1130570 1

3 ден след процедурата

Лицето е все още по-тъмно червено. Продължават да ме питат – защо съм така зачервена, дали не съм изгоряла. Кожата е по-тъмно червена от обичайното, както са свикнали да ме виждат.

В следобедните часове започнаха да избиват пъпчици с бяло съдържание – съвсем повърхностни и не болезнени. Вероятно – част от възстановителния период. Заради тях се доближих много до огледалото и видях следите от уреда.

Това, което се усещаше сипкаво, грапаво – са тези миниатюрни точици. Те не се виждат, ако човек не се вгледа от много близо – на огледало. Предполагам, че и заради тях лицето ми изглеждаше и малко по-тъмно и на петна. Снимките не са много за гледане.

Снимка от 3 ден след ResurFX - много отблизо - виждат се точките
3 den sled ResurFX tochki

4 ден след процедурата

За първи път се събуждам с по-светло и по-малко зачервено лице. Отдъхнах си! Зная, че ще отмине, но все се вглеждам – кога 🙂 Все още тук-там има червенини, които изглеждат, като петна.

Снимка от 4 ден след ResurFX
3 den sled ResurFX

5 ден след процедурата

Тенът на лицето продължава да се избистря. Кожата изглежда дехидратирана. Започвам да прилагам козметика за хидратация и прием на хиалуронова киселина.

6 ден след процедурата

Тенът на лицето продължава да се избистря.

7 ден след процедурата

Тенът на лицето продължава да се избистря. Кожата започва отново да изглежда полирана. Вече не усещам граванките. Точките са паднали. Заради пъпчиците започвам да прилагам крем с киселина (Скинорен).

9 ден след процедурата

Опитвам се да направя оценка дали има загуба на обем, поради паренето на кожата през първите два дни. Като, че ли не. Но ще продължа да приемам хиалуронова киселина на дражета и ще обсъдя мезотерапия, PRP или PRF (плазмотерапия) с д-р Михайлов. Пълното разгръщане на ефекта е в рамките на месец.

13 ден след процедурата

Кожата е, като полирана. Все още виждам малко тъмен цвят в обработваната зона, но видът е съвършен. Тук следва да отбележа, че като цяло кожата ми е без големи пори и несъвършенства, нямам белези от акне, но след процедурата видът е още по-добър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

You May Also Like
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още