Full face или холистичният подход в грижата за лицето – личен опит и мнение

Какво е Full Face в грижата за лицето?

Full Face е концепция за комплескен подход в грижта за лицето с използването на различни техники – хиалуронови филъри, ботокс, Radiesse, PRP, PRF, плазмотерапия, конци, апартни процедури – аблативни или неаблативни лазери, радиочестота и др. според това какви са специфичните особености на лицето и неговите конкретни нужди.

Същественото при техниката Full Face е, че на лицето се гледа комплексно, като едно цяло, което се състои от различни компоненти или зони, които са свързани. Различните зони на лицето са като скачени съдове – ако се пипне на едно място, се повлиява и друго и това трябва да се оценява в плана за лечение.

Пример за Full Face подход с точков лифтинг

Един от класическите примери, с който може да се онагледи Full Face концепцията, е следният:

Вие, като пациент виждате изразени наголабиални линии и желаете да бъдат изгладени. Тъй като има вдлъбване, очаквате назолабиалните бръчки да се изпълнят с хиалуронов филър, за да се зазглади вдлъбнатата линия.

В някои случаи, според спецификата на лицето – това е възможно, но често носи и рискове, тъй като в зоната има изразена мимика.

При поставянето на филър в назолабиалната бръчка – мимиката не се блокира, поради което ако филърът не е добре поставен и интегриран, може да се изтласка от бръчката в зоните около нея. Така тя дори ще се задълбочи, тъй като около бръчката ще има натрупан продукт и тя ще изглежда още по-дълбока с натрупване около нея.

В повечето случай е по-уместноназолабиалните линии да се изгладят с лифтиране. Ако застанете пред огледалото, поставите пръсти на скулите и изтеглите кожата към ушите – назолабиалната област се изглажда.

lifting na litse

За да се постигне това – филър се инжектира в определни точки над веждите, слепоочията, около скулите, ямките над ноздрите и контура на челюстта. Това е част от концепцията на точковия лифтинг или т.нар. MD codes (MD кодове).

md codes

Къде точно зависи от конкретното лице, защото сме с различна костна структура – при някои жени има изразени скули, при други не, както и кожата ни е различна, а също и нейното състояние към този момент.

Това е един пример – как продуктът се инжектира в едни зони, но повлиява и други. А за да се приложи най-подходящото решение, следва да се оцени цялостното състояние на лицето и неговите конкретни дадености – костна структура, подкожни мазнини, състояние на кожата и т.н.

Защо се препоръчва Full Face подхода в грижата за лицето?

Повечето хора се вторачват в даден проблем и често пъти игнорират другите зони. Например – ако харесваме единия си профил – винаги се снимаме от тази страна. Проблемът често в е главата ни, а хората не правя особена разлика и гледат на нас комплексно.

Ако не харесвате дадена зона – например назолабиалните или марионетни бръчки или пък искате да имате скули, изразена или по-малко изразена брадичка – вие се фокусирате върху това и игнорирате факта, че лицето старее навсякъде и то има нужда от комплексна грижа.

Ако не се прилага full face подхода и се работи на парче – обичайно си личи зоната, в която е работено – тя е свежа и гладка, а околните зони страдат от недостиг на грижи.

Ще дам следния пример. Ако сте в зряла възраст и желаете малко да освежите своите устни, като ги хидратирате с хиалуронов филър – първо трябва да изградите и обгрижите зоната около тях и тогава да приложите филъра.

За онагледяване можем да асоциираме зоната около устните, като стените на къщата, а самите устни – нейния покрив. Ще се учудите, ако видите къща с порутени стени и нов лъскав покрив. Така е и с лицето.

Лекар, който възприема и прилага комплексния подход – ще оцени цялостното състояние на лицето – костната структура, подкожни мазнини и състояние на кожата, за да Ви предложи комплексно и холистично решение с дрижа за цялото лице.

Вече няколко пъти споменавам “костна структура, подкожни мазнини и състояние на кожата“, когато коментирам лицето – защо?

Що се отнася до костната структура – това, което имаме, като даденост от генетичната лотария е различно. При някои жени – скулите са генетично изразени, при други не. При някои костта в зоната около устните и носа е по-издадена напред и при тях няма видим проблем с назолабиалните линии – костта държи кожата и тя не висва, тъй като има костна подпора.

Но в хода на естествените процеси на стареене – костта атрофира, свива се и основата, върху която се разполагат меките тъкани спихва, намалява, съответно те нямат голяма опора и могат да поувиснат.

Относно подкожните мазнини – при някои те са повече и придават сочен и свеж вид, но с времето под действието на гравитацията и естествената атрофия на черепа – те мигрират и се свличат надолу. Лицето натежава под скулите и по контура на челюстта.

Подкожната мазнина може и просто да се стопи – тогава лицето губи младежката си сочност – няма видимо свличане надолу тип круша, но няма и “пухквост”.

Мускулите също се отпускат, кожата губи своята еластичност и така с времето – черепът се свива, мазнините се стапят или провисват, мускулите и кожата също. Всичко това следва да се оцени комплексно – какви са процесите на стареене за конкретното лице. Какво се е случило във времето, какви са дефицитите или нежеланите ефекти и да как да се подходи към конкретното лице, за да се постигне желания вид.

Няма универсална формула за всяко лице, но има общовалидни принципи. На костта – естетичния дерматолог не може да влияе – приема я за даденост – това е основа, над която се гради.

Ако има излишни мазнини в дадени зони, те могат да се третират с апаратни процедури – например Agnes за мастни торбички под очите или радиочестота за по-големи зони – за стапяне на мазнини, които са мигрирали и създават обем там, където не го желаем.

Подготовка за Full Face

Макар и мнозина да биха искали всичко да се случи бързо, често и в повечето случаи е необходимо да се направи подготовка на лицето, преди да се пристъпи към Full Face. Това се отнася в по-голяма степен за по-зряла кожа (дами в по-напреднала възраст), която до момента не е била обгрижвана.

Това е препоръчително да се направи PRF или PRP, аз лично бих насочила към PRF – особено за зряла и необгрижвана кожа, тъй като дори само 1-2 (препоръчително две) процедури биха възстановили кръвоснабдяването, лимфния дренаж и циркулацията на кръв.

За мнозина тази подготовка може да изглежда, като: “Ей…. товари ме с процедури, за да платя повече…”, но не е така. Релевантната подготовка на кожата е изключително важна за следващата съществена стъпка – по изграждането на Full Face и дългосрочността на резултатите.

Подготовката може да включва и други техники, в т.ч. апаратни процедури – радиочестота, аблативни и неаблативни лазери. Някои от тях не е препоръчително се използват след Full Face, тъй като ще се ускори резорбцията на филърите.

Multi Layering или многослойност при поставяне на филърите

Когато се пристъпи към същинското Full Face – част от способите са прилагането на хиалуронови филъри. Повечето, които имат някакъв опит с филъри, вероятно са забелязали, че има различни продукти с различна плътност и приложение.

Лицето се изгражда / възстановява на слоеве и за всеки от тях е уместно да се използва конкретен продукт с неговите качества и свойства. Аз имам личен опит с Juvederm – серията Vycross – s Voluma, Volift.

Например за основата, като основа на къща и изграждане на обем, например – в зоната на скулите, ако те нe са изразени – ще се използва Juvederm Voluma, поставен с канюла в дълбочина.

Като следващ етап се прави лифтиране с по-лек и пластични филър, който не създава обем, като Juvederm Volift – за да не станем на питка и да запазим чертите си. Този филър се използв аи за устни – за да бъдат хидратирани и естствени.

Като финал, ако бюджетът позволява – може да се направи т.нар. Fine Tuning, да се придаде лустро или т.нар. the final touch. Подходящ филър се инжектира по-повърхностно на цялото лице и продава допълнителна сочност, сияние и блясък.

Аз нямах бюджет за този етап, а от отзиви на други момичета, на които им е предложено за лустро, без обаче да са правили Full Face – виждам, че не остават доволни – тъй като това няма смисъл да се прави самостоятлено, а като финален етап на Full Face.

Само филъри ли се използват за Full Face?

Както споменах в началото – Full Face е концепция за холистичен подход – н алицето да се гледа комплексно, а не на парче. Няма ограниченеи за използване на техники или продукти, дори се препоръчва да се използват различни и разнообразни за по-пълноценна грижа.

Коментирах филърите, тъй като в моя опит с комуникация с други хора има известно неразбиране – защо се използват толкова или различни продукти. Относно подготовката вече коментирах – може да се започне с апаратни процедури и PRF, а след това – като етапи на грижа във времето (след година) – могат да се използват нехиалуронови продукти, като Radiesse – за стимулиране на колагеногенезата – без да създава излишен обем.

Какъв трябва да е крайният резултат от Full Face?

Като резултат от всички интервенции в рамките на Full Face концепцията – следва да изглеждаме отпочинали, реалаксирали, удохотворени и усмихнати. Ако при процесите на стареене лицето се свича надолу и ни придава уморен, вял и отегчен вид, то след full face – посоката е нагоре за лице с младежки ведър дух.

Full face – личен опит и мнение

Как започна всичко при мен? Може би ще се изнеандате, но в началото беше пълно отрицание на всички инжекционни процедури. И не порadи страх от игли, напротив – интересно и е и обичам да гледам.

Но бях адски наплашена от обезобразените лица на хиалуроновите чудовища с лица по калъп, които са загубили своята индивидуалност. Някои са били вторачени в някоя зона с дефицити, която са подобрявали до откат.

Например при неизразени брадичка и скули, в тях е наслагван толкова продукт, че са добили вид на гротеска за представите на обикновения човек – и лицето е станало видимо неестествено.

Аз харесвах или по-точно приемах това, което ми е дала природата – издължено лице със скули и вдлъбнати слепоочия и мисълта, че някой ще ме направи с топчето лице за мен бе неприемлива. Така си представях намесата с филъри – на фона и на това, което виждах наоколо.

Имах обаче лек проблем с назолабиалните, който ме дразнеше и нямаше как да “оправя” с апаратни процедури, а бях опитвала. Тогава посещавах Скинлайн за апаратни процедури на тяло.

На рецепцията докато плащам се появи д-р Михайлов – изпращаше пациенти и се възползвах да попитам какво е решението за мен и отговорърт беше точков лифтинг

Това нищо не ми говореше тогава, но разбрах, че ще са нужни поне “два филъра” и никак не останах доволна. Много са два филъра, как два филъра, боже, това са 2 мл. и над 1000 лв – абсурд. Нито с парите бях готова, нито с решението. Врътнах опашката и си тръгнах.

Времето минаваше и назолаблните ме дразнеха. Не бяха много изразени, тъй като нямам почти никакви подкожни мазнини, а кожата ми е адски тънка. Но на плавните форми и релефи на лицето ми – без нищо висящо – само назолабиалните виждах – всеки ден и ме дразнеха.

Дълги години поддържах кожата си със спорт, козметика и всякакви апаратни процедури. Бях опитала какво ли не – ефект имаше, но не на всички фронтове – виждах, че е време да опитам нещо различно.

Реших да попитам отново. Записах си час за консултация и започнахме да коментираме какво не харесвам в лицето си и какво бих искала да се подобри. Лицето ми беше девствено от към филъри – бях правила само апаратни процедури.

Изненадах се, че това, което виждам аз и това, което вижда лекарят е различно. Аз гледах на парче, на порции – без да правя връзка между отделните зони. Докато лекарят гледаше комплексно и дори някак, като мъж.

Аз съм с доста остри черти – издължено лице, издадена брадичка, нос, скули. Природата ги балансира с чуплива коса. С права коса – съвсем добивам вид Баба Яга, докато буклите на упливата коса омекотяват чертите, а с времето и изпиването на лицето, загубата на мазнини – те се изострят допълнително.

Приела съм се, каквато съм и никога не съм мислила, че мога леко да омекотя чертите, без да губя индивидуалността си. Например д-р Михайлов ми предложи да се постави малко филър във вдлъбнатото между брадичката и долната устна – съвсем малко, но това действително омекотяв острите черти и брадичката не изглежда толкова врязана / издадена.

А когато на различни места се пипне по нещо малко, се постига цялостна хармония и омекотяване на чертите. Тъй като имам скули, точно скули не правихме, но бе поставен филър и в средната част на лицето – така запазих скупите, но нямах измъчен и недохранен вид.

Продукт беше поставен (малко) и във външния ъгъл на веждите, в ямките над ноздрите, където изобщо не съм допускала, че се поставя, по контура на челюстта и др.

И излязох с толкова хубаво и свежо лице, че няколко дни не бях на себе си от щастие. Гледах в огледалото, чудех се – как съм отлагала, как не съм гласувала доверие до сега. Истината тук е в доверието. Защото е нормално да се страхуваме да не бъдем обезобразени. Лицето не може да се скрие, всички го виждат.

След няколко месечна еуфория, все пак исках и устни и се върнах за устни. Но според д-р Михайлов – те не бяха приоритет. Според него трябваше да се поработи над зоната под скулите, това, което се всмуква. Изглеждаше вяла и отпусната, а аз и не предполагах, че там може да се работи. Оказа се, че може – отново с канюла.

Така – след няколко посещения и работа по различните зони получих толкова хубаво, свежо и удухотворено лице, на което не можех да се нарадвам. Върнах се 10 – 15 г. назад във времето към младежките си години.

Хората около мен коментираха, че сияя от щастие и задоволство. Нямах умроен или измъчен вид, който излъчваше преди изпитото ми лице. То се е изпивало бавно времето, аз съм го приемала и свивала с него. Когато нещата се случват постепенно – човек ги приема и не ги забелязва, не се дразни толкова.

Това е може би един от периодите, в които съм се чувствала истински красива, заради свежестта, която струеше от мен, особено сравнявайки преди – след. Фейсбук ми показваше снимки от преди година и разликата в моите очи беше голяма, а другите забелязваха най-вече различното излъчване.

Каква е поддръжката след Full Face?

Около 6 месеца след последното инжектиране – направих мезотерапия на цялото лице с 3 мл. продукт с хиалуронова киделина. Според д-р Михайлов беше достатъчно, а и според мен. Тръгнах си наистина доволна.

След около година – виждах, че е нужно нещо да се пипне, но нямах идея какво точно. Виждах, че магията не е същата – без да съм се върнала в изходно положение. Очаквах пак да се направи същото упражнение и посетих клиниката.

Д-р Михайлов обаче беше на друго мнение. Каза, че не счита за уместно грижата да е само с хиалуронви филъри и предложи Radiesse. Бях чела страхотии за този продукт и имах задръжки, но реших да се доверя.

Целта на Radiesse не е да създаде обем, а да стимулира производството на колаген, за да се уплътни кожата ми, тъй като е много, много тънка. Идеята е за грижа на кожата и лек лифтинг.

С времето, с намаляване на колагеновите влакна в кожата, се намалява и налягането в извънклетъчния матрикс, поради което фибробластите не са стимулирани да произвеждат нов колаген. Така се влиза се в един омагьосан кръг, а от него може да се излезе с Radiesse.

Radiesse е гел на водна основа, в който има микросфери от калциев хидроски апатит. С инжектирането на продукта се създава лек обем, ако има фини линии – те моментално се изглаждат, но не това е целта.

Идеята е с инжектирането временно да се повиши налягането в извънклетучни матрикс. Това създава напрежение върху фибробластите, те се събуждат и са провокирани да произвеждат колаген

В рамките на няколко месеца инжектираното вещество се резорбира – за разлика от хиалуроновите филъри – целта не е нещо да остане дълго в кожата. Гелът на водна основа се абсорбира, а макрофагите “изяждат” / унищожават микросферите. Като резултат от синтеза на колаген – кожата става по-плътна, стегната и еластична.

В следващите години съм правила PRP, PRF (плазмотерапия), мезотерапия, тук-там филър – като лека грижа за цялото лице или леки “поправки” в някои зони, ако е нужно. Веднъж годишно посещавам д-р Михайлов в Скинлайн, за да направи оценка на състоянието ми в момента и да предложи какво да се предприеме.

Това, което ми допада, че той е с фокус върху регенеративната медицина и като естетичен продукт цели не само възвръщане на здравословния младежки вид, но и грижата за кожата с методи за регенрация.

Колко струва Full Face (цена)?

Цената на Full Face техниката реално е цената на използваните продукти или процедури. Ако са използвани няколко филъра – ще заплатите тяхната цена. Ако е предвидена PRF процедура или Radiesse – ще заплатите за тях по ценоразписа на клиниката.

Няма една универсално приложима цена за Full Face, тъй като това не е просто услуха, а концепция, подход за комплаксна грижа, а те са индивидуални за всяко лице.

В края на публикацията ще Ви пожелая да сте здрави, усмихнати, тонизирани и обичани и ще Ви предложа още две публикации от блога ми за регенеративни процедури – за да се информирате – че ги има и как действат:

Имате ли опит с Full Face? Споделете в коентар – ще е полезно на тези, които четат след Вас, както и разбира се, ако имате въпроси – не се притеснявайте да ги зададете.

4 comments
 1. Здравейте! Благодаря ви за интересната информация. Аз също харесвам работата на д-р Михайлов и съм използвала услугите му. Бихте ли ми казали според Вас кое би повлияло най-добре при цялостно “свличане” на контура на лицето… според личния Ви опит. Освен Радиес пробвали ли сте Хармоника или Елансе. Колебая се между трите. Благодаря ви предварително и прекрасна вечер!

  1. Здравйте, Ирина!

   Хармоника ми допадна повече от Радиес. Но за свличане на контура – зависи. По-скоро първо PRF и CO2 лазер, след което дермални пълнители и колагенови стимулатори. Зависи колко е свличането, колко е обгрижвана кожата, какъв е типът кожа ….

 2. Здравейте! Благодаря ви за интересната информация. Аз също харесвам работата на д-р Михайлов и съм използвала услугите му. Бихте ли ми казали според Вас кое би повлияло най-добре при цялостно “свличане” на контура на лицето… според личния Ви опит. Освен Радиес пробвали ли сте Хармоника или Елансе. Колебая се между трите. Благодаря ви предварително и прекрасна вечер!

  1. Здравейте, Ирина и благодаря за милите думи и гласуваното доверие.

   По първия въпрос – какво би повлияло най-добре при цялостно свличане на лицето, аз бих казала, че подходът следва да е комплексен. Т.е. няма едно нещо, което да върне времето назад, а комплекс / група от действия, които биха действали в различни вектори. Защо? Защото този незадоволителен резултат, обичайно е следствие на няколко различни фактора, които насложени водят до свличане.

   Кои са те?

   На първо място естествената черепна атрофия – черепът по мъничко се свива всяка година и така площта върху която ни се държат тъканите на лицето се смалява, съответно те изглеждат поувиснали, защото няма какво да ги опъява отдолу.

   На второ място загубата на мастна тъкан – след 30-те лицата стават по-изпити и съответно няма какво да изпълва кожата.

   На трето място самата кожа губи еластичност, тургор, става вяла… И не само кожата, но и тъканите под нея, мускулатура и т.н.

   За да “оправим” това висване – на черепа не можем да въздействаме. Можем да работим за по-стегната и жива кожа, и отделно за възстановяване на младежкия обем.

   За качеството на кожата са удачни процедури, като CO2 лазер, а за възстановяване на обема – първо точков лифтинг с хиалуронови филъри и след това колагеностимулиращи с канюла (Радиес…). И като казвам “след” това може да е след година. Удачно е и PRF с канюла, зависи от бюджета.

   Но план минимум – СО2, точков лифтинг, Радиес, мезо.

   На втория въпрос – имам опит с Радиес и Хармоника и Хармоника ми допада повече 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още