Ботокс – какво е нужно да знаем?

Естетичната дерматлогия се развива бурно в изминалите десетилетия, а ботоксът (популярното наименование на ботулиновия токсин) е едно от масово прилаганите и успешни решения в борбата с мимическите бръчки.

В пубикацята ще се постарая да съм изчерпателна относно това какво е нужно да знаем за процедурата и да дам отговор на най-често задаваните въпроси.

Кога и как е открит ботокса?

Всичко започва преди 2 века – през далечната 1895г. във връзка с масово хранително отравяне от консумация на колбас („botulus” е латинската дума за кренвирш). За установяване на причините е бил ангажиран белгийския професор по бактериология Емиле ван Ерменгем.

Тогава за първи път е изолирана бактерията Clostridium botulinum, която произвежда ботулиновия токсин, довел до масовото натравяне с колбаса, от където идва и името на инфекциозното заболяване „ботулизъм

През 1920 учени от Калифорнийския университет правят първи опити да изолират ботулиновия токсин, което им отнема над 20 години. Бактерията образува седем различни типа токсин, които се наименуват от A до G с буквите на латинската азбука.

От кога ботоксът се прилага в естетичната дерматология?

Едва ли някой не е чувал крилата фраза на Парацелз, че отровата е в дозата, съответно и за този токсин е намерено приложение в медицината. През 1970 започва използването му за лечение на кривогледство. По време на терапиите се установява, че като страничен ефект, ботулиновият токсинът изглажда и бръчките в зоната между веждите (глабела).

Употребата на ботулиновия токсин в естетичната дерматология датира от 1989 г., когато американската компанията Allergan го лицензира и му дава търговското наименование Botox, с което става изключително популярен в целия свят. За естетичната дерматология се използват два основни типа на бактерията – най-вече А и по-рядко B.

Как се образуват мимическите бръчки?

Мимическите бръчки се образуват на местата, където имаме по-силни мускулни групи, с които правим различните мимики. Силните мускули се съкращават и притискат околните тъкани, като в менгеме.

botox 3b320a16b1126879cbb12591c22555ac4a41f6ba

За по-голяма яснота – ще дам следния пример – представете си филия пухкав хляб и как с пръсти периодично стискате точно определено място. Там, където е стискано – средата на филийката вече не е пухкава, а смачкана. Такъв е ефектът и от съкращаването на мускулите върху околните тъкани. “Мачкат ги” и се получават бразди, които ние наричаме бръчки.

Как работи ботоксът, за да изглади бръчките?

Ботоксът изглажда мимическите бръчки, като релаксира мускулите, които ги провокират. Но как точно?

За да се съкращат мускулите, те получават сигнали (команди) от нервните окончания. Ботоксът блокира сигналите, които нервните окончания изпращат до мускулните влакна.

Казано разгворно – когато нервните окончания искат да кажат на мускула “Съкрати се!” – ботоксът пречи това съобщение да стигне до мускула, и той не чува какво му се казва.

Така мускулите в инжектираната с ботулинов тксин област – не се съкрщават, релаксирани са и не мачкат околните тъкани.

kak raboti botoksa

Ако трябва да сме по-конкретни – ботулиновият токсин (ботокс) блокира освобождаването на невротрансмитера Ацетилхолин от нервните окончания към мускулните влакна. Действието му е временно и релаксира точно определени мускулни влакна.

Как протича процедурата и болезнена ли е?

Процедурата е бърза и не е болезнена – не е необходимо обезболяване. С лекаря ще обсъдите кои бръчки следва да бъдат третирани и ще Ви покани да направите мимики, за да види къде точно са мускулните групи, които следва да се третират. Областта се обработва със стерилизиращ продукт и токсинът се инжектира.

Кога ще започне да дейста ботокса?

Непосредствено след инжектиране, можете да правите по-енергични мимики в третираната област, за да подейства по-бързо токсина.

В дните след процедурата ще започнете да усещате действието на токсина – а именно намаляване на мимиката в зоната, в кяото е инжектиран.

Пълното разгръщане е до 14 дни от инжектирането, когато можете да направите контролен преглед, за да може лекарятда прецени дали е необходимо да се направи ретуш.

В кои зони се прилага ботокса?

Ботоксът е най-популярен за прилагане на челото – за хоризонталните линии, в гневната бръчка – между веждите, както и в т.нар. пачи крак – зоната около очите.

Макар и по-рядко – се използва в т.нар. зона “баркод” – над горната устна, където най-често са пушаческите бръчки. А също и на масетерите – дъвкателните мускули, които ако са по-силни – придават по-мъжествен и четвъртит вид на долната 1/3 на лицето около челюстта. С прилагане на ботокс – масетерите отслабват и лицето приема по-нежна и триъгълна форма в долната 1/3.

botox injections

Използва се и за оформяне на изящна шия (Нефертити лифтинг) и деколтето – където кожата е нежна и често се пренебрегва в ежедневните грижи.

По-непопулярна е и зоната в горната част на носа (bunny smile), която може да се набръчква при силна усмивка. Използва се и за брадичката, ако се получава ефект тип портокалова кожа.
Приложение има и в естетичната стоматология, ако при усмивка се виждат венците. Използва се и при обилно изпотяване (хиперхидроза).

Колко единици се инжектират?

Засягам този въпрос, тъй като е сред най-обсъжданите и често стават недоразумения. На пазара се предлагат различни продукти на основата на ботулнов токсин.

ботокс - колко единици

Botox на Allergan е най-популярният (Vistabel за Европа), но се използва и Dysport на великобританската компания Ipsen, Hutox на корейската компания Huons Biopharma, друг корейски продукт е Jeuveau на Evolus, както и други – Neuronox, Linirase, а те са с различна концентрация и протоколи на разреждане.

Когато обсъждате колко единици са приложени в дадена област, е важно да се уточни и от кой продукт, тъй като една единица от един продукт съдържа различно количество активно вещество, спрямо една единица от друг продукт.

Какво не трябва да правим преди процедурата?

Две седмици преди процедурата е желателно да се избягва употребата на продукти, които намаляват на кръвосъсирването и повишават риска от хематоми, например :

 • аспирин
 • продукти съдържащи витамин Е
 • масло от вечерна иглика (Primula vulgaris)
 • гинко билоба
 • чесън

Също избягвайте прием на Ибупрофен и алкохол 2 дни преди процедурата.

Какво трябва и не трябва да правим след процедурата?

 • Непосредствено след инжектирането на ботокс и в следващите 4 часа – бъдете в изправено или седнало положение. Не бива да лягате или да сте в хоризонтално положение, тъй като ботоксът може да мигрира в съседни зони, и да въздейства на мускулни групи, различи от таргетираните.
 • Не масажирайте и на притискайте инжектираните зони в деня на процедурата.
 • Избягвайте прилагането на козметични продукти със съдържание на спирт и процедури от типа на пилинг поне 72 часа.
 • Избягвайте затопляне на третираната област в деня на процедурата (вкл. сауна, парна баня, горещ душ и др.).
 • Избягвайте фитнес и спорт,както и активности, които водят до зачервяване на лицето, а също и употреба на алкохол за няколко дни.
 • В случай на отоци или хематоми – използвайте Arnica montana локално и/или през устата, а също и студени компреси или лед върху третираната зона за 15 мин. на всеки 2-3 часа до няколко дни след процедурата.

Кога може да се започне с ботокса?

Няма начална възраст, от която може да се започне прилагането на ботокс. Водещо е състоянието на кожата, а силата на мускулите е индивидуано при всеки. По-ранното започване има роля на превенция, за да не се задълбочат образуваните бръчки.

05 15gablela1

Ако виждате бръчки, но забавяте използването на ботокс във времето, докато браздата не стане по-рязка и по-дълбока, търде въможно е на по-късен етап само ботокс да не бъде достатъчен за изглаждането на бръчката.

При прилагане на ботокс в по-ранен етап, когато се вижда къде се формират бръчки, зоната се релаксира и бръчките не се задълбочават.

Колко пъти може да се сложи ботокс в една зона?

Няма категоричен и общоприет отговор на този въпрос. Битуват тезите, че в дадена зона може да се сложи ботокс определен брой пъти, както и че това не е така.

А какво е важно да знаете в това отношение – ако поставяте ботокс периодично – примерно на всеки 6 месеца, всяко поредно инжектиране – отслабва силата на мускула, защото той не се съкращава.

Представете си муску=лите на един активен спортист и на човек, който не спортува. На спортиста са силни, здрави и обемни, а на неспортуващия – “никакви ги няма”. Така е и с мускулите на лицето. Когато не се съкращават – силата им намалява и все по-рядко във времето ще е необходимо да се поставя ботокс.

Така би следвало – прцедурите напред във времето да се разреждат или както казваме разговорно “ботоксът” да държи по-дълго.

Ботоксът не ме хваща?!?!

AdobeStock 86953267

В разговорите си с лекари е ставало въпрос за лица, които имат изградени антитела и действително – инжектираният ботулинов токсин не води до желания резултат.

В тези случаи се правят опити с продуктите на друга компания. Например, ако с продукта на Allergan няма ефект, се тества продукта на друг производител.

Други възможни причини са неправилно съхранение или транспортиане на продуктите.

Колко дълго държи ботокса?

Действието ботокса е средно 3-4 месеца, в някои случаи 5-6 месеца, минимум два. С всяко следващо инжектиране, нуждата от ботокс следва да намалява, тъй като намалява и силата на мускулите.

Противопоказания за прилагане на ботокс

Лекарят ще Ви информира какви са противопоказанията за използване на ботокс, но е хубаво да знаете, че не е уместно да се прави при:

 • възпаление на кожата в областта на инжектиране
 • след операции, довели до промяна в структурата на мускула, в който ще се инжектира ботокса
 •  глаукома
 •  хемофилия (затруднено кръвосъсирване)
 •  грипни състояния и прием на антибиотици
 •  пациенти с невромускулни и автоимунни заболявания, като множествена склероза
 • прием на следните групи лекарства: аминогликозидни антибиотици, калциеви блокери, хинин, пенициламин
 •  бременни и кърмещи жени

Бейби ботокс?

Бейби ботокс, baby botox или микро ботокс е нов тренд в естетичната дерматология, базиран на инжектирането на ботулинов токсин.

Прилага се повърхностно, с доста по ниска концентрация и микродози. Целта е свиване на порите, и намаляване на секрецията на потните и мастните жлези на кожата. В допълнение се релаксират и много фините линии от мимиката в области, в които обичайно не се прилага ботокс.

Нефертити лифтинг на шия

“Нефертити лифтинг” е друго приложение на ботулиновия токсин, добило популярност в последните години. Както се досещате – името е вдъхновено от красивата египетска царица с изящна шия – Нефертити.

Процедурата има за цел да оформи линията по и под челюстта, както и шията

Заключение

Ботоксът е сред естетични процедури, които не са силно инвазивни, не са неприятни, и няма дълъг възстановителен период. В резултат на процедурата “получаваме” релаксирал и отпочинал вид, затова следва да внимаваме, да не се пристрастяваме, а да си почиваме пълноценно и да се зареждаме с енергия от Природата и хубавите емоции.

За да бъде още по-успешна процедура, следва да се прилага синергично с други естетични интервенции, които имат регенеративен и възстановяващ ефект, тъй като ботоксът сам по себе си отслабва тъканите, и ако се прекали – може да доведе до загуба на обем в инжектираната област.

И не на последно място – наред с всички грижи, които квалифицираните лекари прилагат за нас, не по-малко важни са грижите, които ние самите полагаме за себе си с обич – всеки ден!

С Любов, Алена!

Последни публикации
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

You May Also Like
Горна блефаропластика при д-р Димитрина Желязкова - изходно състояние (видео), подготовка, протичане, постоперативни грижи и резултати (снимки) - ден по ден.
Още

Оперативна горна блефаропластика и лифтинг от д-р Желязкова – снимки преди и след, мнения и цена

Горната блефаропластика е оперативна интервенция, към която се ориентират най-вече дамите, които се гримират, тъй като най-много се…
Още
PRP-PRF-plazmoterapia
Още

PRP и PRF – плазмотерапия – как регенерира кожата – мнения и цена

Естетичната медицина се развива бурно в последните десетилетия. Част от новите терапии са добре познати и успешно се…
Още
Как да се справим с тъмните кръгове под очите, пигментацията и изтънялата кожа - от какво се образуват и какви терапии и процедури са успешни?
Още

Тъмни кръгове под очите, тънка кожа и хлътване – защо се появяват и какви процедури са подходящи?

Тази публикация е посветена на околоочната грижа. Макар и в заглавието да анонсирам по-често срещаните проблеми на долния…
Още